Čína trollí USA, EU varuje Brity a akciové indexy čeká proměna

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Čína si smlsla na protestech

Čína využila příležitosti a reaguje na nepokoje v USA. Státní televize se důkladně věnují záběrům z demonstrací a rabování v amerických ulicích, doprovázení komentářem, že západní demokracie se pravidelně propadají do chaosu. Americký prezident Donald Trump přitom nedávno ostře kritizoval navrhovaný čínský bezpečnostní zákon usnadňující potlačení budoucích protestů v Hongkongu.  A pohrozil kvůli němu Číně vyhlášením sankcí.

Barnier varuje Londýn

Vrchní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier varoval Velkou Británii, že potřebuje k jednáním o postbrexitové dohodě přistupovat realističtěji. „Nikdy nepřijmeme nic, kvůli čemu by byl jednotný trh křehčí,“ řekl Barnier v rozhovoru pro The Sunday Times.

Dobrý start pro akcie

Akcie v Evropě a USA rostou. Reagují na hongkongský index Hang Seng, který posílil o více než tři procenta. Analytici banky Goldman Sachs také změnili svůj postoj z posledních týdnů a stáhli opakované výzvy k prodeji akcií.

Očekávané události

Aktuální index nákupních manažerů v USA ukáže pravděpodobně opět slabé výsledky. Očekává se, že správci akciových indexů Stoxx a FTSE tento týden změní složení svých indexů.