Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Na Slovensku trel biedu. V Liberci strelil krásny gól, venoval ho babke do neba

Nešpekuloval. Na spracovanie lopty a strelu z pripravenej pozície nepomyslel. Len vypálil a dosiahol jeden z najkrajších gólov uplynulého kola českej ligy.

01.06.2020 15:02
debata

Martin Koscelník si musel pre koronavírus počkať na ďalší ligový štart v drese Liberca osem mesiacov. Náročné obdobie však hodil za hlavu.

„Kto si počká, ten sa dočká. Som trpezlivý človek i hráč. Hoci pri góle som to nepotvrdil,“ smeje sa slovenský futbalista.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#for#you#❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Koscelník(Kosťo) ⚽️ (@kostoo24),

Trafil najlepšie, ako sa dalo

V Česku si 26. kolo zapamätajú ako rekordné. V ôsmich zápasoch padlo 36 gólov. O jeden z nich sa postaral práve Koscelník. Niekdajší hráč Michaloviec po návrate do zostavy odohral celý zápas a v 90. minúte rozhodol o víťazstve Liberca nad Slováckom (3:1).

„Súper hral v desiatich. Buď na mňa zabudli alebo im nevychádzali počty. Rád sa tlačím dopredu, tak som neváhal a utekal do pokutového územia. Center odvrátili rovno predo mňa a ja som to trafil najlepšie, ako sa dalo,“ tešil sa Koscelník.

Dvadsaťpäťročný krídelník nastúpil premiérovo na neobvyklej pozícii. Ako pravý obranca však dostal pochvalu od expertov i trénera. Výkon korunoval premiérovým gólom v sezóne i emotívnou oslavou.

„Prežehnal som sa a poslal pozdrav do neba babke, ktorá nás na Vianoce opustila. Bol to krásny gól, určite sa jej páčil,“ priznáva Koscelník. „Radšej hrám ako krídelník, lebo chcem viac útočiť. Nemám však problém hrať aj beka. Som rád, že som dostal šancu,“ dopĺňa.

Nelamentuje, bojuje

Stará mama bola jednou z najväčších podporovateliek talentovaného vnuka na ceste za futbalovým snom.

„Z východného Slovenska je to do popredných líg ďaleko. Keď však človek chce, všetko sa dá. Nie sme futbalová rodina. Keď som s tým začal, všetci ma podporovali. Babka pravidelne sledovala noviny a správy, či sa niekde nemihnem,“ vraví dobre naladený Koscelník.

Do deviateho ročníka futbalovo vyrastal v Humennom. Michalovce ho lanárili do mládežníckych mužstiev už ako siedmaka, ale Koscelník uzavrel s rodičmi dohodu.

Hráč Michaloviec Martin Koscelník (vpravo),... Foto: SITA, Štefan Madaras
Martin Koscelník, Gabriel Snitka Hráč Michaloviec Martin Koscelník (vpravo), hráč Podbrezovej Gabriel Snitka (vľavo) počas 3. kola Slovnaft Cupu 2014.

„Dokončím základnú školu v Humennom a potom sa skúsim presadiť v Michalovciach – na strednej i na trávniku,“ spomína na kľúčové rozhodnutie.

Na Zemplíne postupne začal vyčnievať. Prešiel si dorastom, ako mladík nazrel do áčka, ktorému pomohol postúpiť do najvyššej súťaže. Splnil si tým veľký sen.

„Človek nad prvou ligou premýšľa, ale nie je také ľahké sa tam dostať. Mne to vyšlo na Slovensku aj v Čechách. Mám z toho radosť,“ pokračuje Koscelník.

Futbalový chlebík bol však už od začiatku dosť tvrdý…

"Na Slovensku si môžete zarobiť na slušné živobytie v dvoch-troch kluboch. Inak skôr triete biedu. Ostatné tímy totiž mávajú ekonomické i niekedy existenčné problémy. Veľa tam nezarobíte.

Je to náročné, ale človek musí byť trpezlivý a počkať si na šancu," pripúšťa. Keď sa Koscelníkovi ozval po sezóne 2017/2018 Liberec, mal obrovskú radosť. Na ponuku prikývol. Ani tam však nešlo všetko hladko a rýchlo.

"Na začiatku tejto sezóny som začal v základnej zostave, potom som už iba striedal a nakoniec som do zápasov zasahoval iba sporadicky. Niečo sa pokazilo, ale nelamentujem. Musím tvrdo pracovať a šanca príde.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#step#by#step#FCSL#MK18#⚽️

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Koscelník(Kosťo) ⚽️ (@kostoo24),

Aj v Michalovciach som v postupovej sezóne čakal na to, kým dostanem priestor. Verím, že mi prvý gól v tejto sezóne pomôže," dúfa Koscelník.

Nebude mu prekážať, keď si ho tréner vyberie do zápasov pred prázdnymi tribúnami a s dezinfekciou blízko trávnika.

„Nie je to príjemné, najmä doma vás priaznivci ženú dopredu. Na druhej strane, môžeme byť radi, že sa liga obnovila. Sme vďační kompetentným aj bežným ľuďom. Vďaka ich obetavosti môžeme hrať,“ dopĺňa Koscelník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovan Liberec #MFK Zemplín Michalovce #Martin Koscelník