Evropa nadále uvolňuje opatření, situace v Brazílii se zhoršuje

Evropa do nového měsíce vstoupila hlavně ve znamení dalšího uvolňování protikoronavirových opatření. Na různých místech kontinentu se otevřely památky, bary, školy či třeba knihovny. Například Slovensko, kam by Češi mohli od 15. června cestovat bez omezení, ale zatím ještě o úplném otevření svých hranic nerozhodlo. Češi tak nadále mohou cestovat ke slovenským sousedům bez předložení negativního testu a bez karantény jen pod podmínkou, že se do ČR vrátí do 48 hodin.

Celosvětově se podle americké Univerzity Johnse Hopkinse, která pandemii dlouhodobě monitoruje, nemoc covid-19 dosud potvrdila u více než 6,1 milionu lidí, z nichž na 372.000 zemřelo.

Statistikám již týdny vévodí Spojené státy. Podle JHU země v neděli večer evidovala 104.356 úmrtí způsobených koronavirem, bilance potvrzených případů nákazy narostla na 1,788.762.

V Brazílii za poslední den vzrostl počet potvrzených případů nákazy koronavirem o 16.409 na celkových 514.849, zatímco počet úmrtí na 29.314 po nahlášení dalších 480 obětí. O den dříve byl však nárůst bilance nakažených i mrtvých zhruba dvojnásobný.

V Rusku druhým dnem po sobě přibylo více než 9000 nakažených a výrazněji proti předchozímu dni klesl počet pacientů, kteří se vyléčili. Od začátku epidemie Rusové registrují 414.878 nakažených, z čehož 4855 lidí zemřelo.

Británie "vítězí v bitvě proti viru", prohlásil ministr zdravotnictví zdravotnictví Matt Hancock; 111 nově ohlášených úmrtí představuje nejmenší počet za víc než dva měsíce. Celkový počet obětí nákazy v království dosáhl 39.045.

Itálie, oznámila 60 úmrtí pacientů s covidem-19, což je méně než nedělních 75 úmrtí. I 178 nových případů nákazy bylo o polovinu méně než v neděli. V počtu úmrtí s covidem-19 je Itálie (33.475) třetí na světě po USA a Británii.

Švédský premiér Stefan Löfven po kritice ustaví vyšetřovací komisi, která má hledat úspěchy i omyly úřadů v přístupu k pandemii. Terčem kritiky je například údajné selhání při péči o seniory, které nákaza silně zasáhla, nebo malý počet provedených testů. Švédsko eviduje 4403 úmrtí v souvislosti s infekcí, kterou dosud dostalo přibližně 37.800 lidí. Zhruba polovina úmrtí byla hlášena z domovů seniorů s pečovatelskou službou.

Denní přírůstek nakažených vzrostl v Íránu, kde přibylo téměř 3000 nových případů nákazy. Je to nejvíce za minulé dva měsíce. Írán má 154.445 nakažených a 7878 mrtvých.

V Indii se počet nakažených přehoupl přes 190.000, čímž se miliardová země co do počtu případů posunula před Francii a je celosvětově sedmá.

Evropské země od června uvolnily další opatření. V Anglii se po deseti týdnech otevřela část základních škol, tento krok však kritizují někteří vědci i odbory jako předčasný. Část škol otevřelo také Slovensko, nástup dětí tam však není povinný. Rozhodnutí o úplném otevření hranic podle premiéra Igora Matoviče zatím nepadlo.

V Norsku, Finsku a Nizozemsku se opět otevřely restaurace, kavárny a bary. Návrat hostů po "koronavirové" přestávce podobně jako v jiných zemích ale provází přísná hygienická opatření. V Nizozemsku mohou lidé i do divadel a kin, nejvýše však 30 návštěvníků. Norové si mohou ode dneška zajít do zábavních parků, Finové také do knihoven.

V Itálii se otevřely další památky včetně římského Kolosea či vatikánských muzeí. Řecko udělalo první větší krok k zahájení turistické sezóny, když opět povolilo otevření všech hotelů s celoročním provozem.

Pláže, kavárny a restaurace zpřístupnilo Rumunsko. Albánie otevřela hranice, hotely a jesle. V Turecku se mohly znovu otevřít restaurace, kavárny či sportoviště. Lidé si mohou opět nakoupit na istanbulském Velkém bazaru, což někteří považují za symbolický krok k obnovení tamního cestovního ruchu.

Související

Ilustrační foto

Počasí: Cháron může do Evropy přinést nejteplejší léto v historii. Teploty porostou k 48 stupňům

Česká republika má ten zatím nejteplejší den roku za sebou. Teploty hravě vyrostly až k 38 stupňům a ačkoliv tropické třicítky budou pokračovat i tento týden, zatím se nezdá, že by rekordní sobotu překonaly. Jižní a východní Evropa se ale na rekordní teploty teprve připravuje. , protože přichází spalující vlna veder. Po Evropě se začala pohybovat tlaková výše nazvaná Cháron, která bude téměř jistě trhat rekordy. A Evropa díky ní může zažít nejteplejší léto v historii.

Více souvisejících

evropa Brazílie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy