Ceny Anděl budou předány 20. června, největším favoritem je Mišík

ČTK ČTK
2. 6. 2020 11:59
Netradiční předávání výročních Cen České hudební akademie Anděl se letos uskuteční bez diváků, Česká televize jej odvysílá přespříští sobotu 20. června na programu ČT1. Zazní téměř všechna původně oznámená hudební čísla.

Předávání nejstarších zdejších odborných hudebních cen se mělo uskutečnit 31. března v pražském O2 universu, nekonalo se ale kvůli opatřením ohledně pandemie koronaviru.

"Nechtěli jsme se spokojit s pouhým vyhlášením výsledků v tiskové zprávě, natož se zrušením celého ročníku, zároveň však vzhledem k okolnostem nejsme schopni celou akci realizovat v původně plánovaném rozsahu," vysvětluje Lucie Hájková z pořádající agentury Luff Production.

Favoritem letošních Andělů je Vladimír Mišík, který za album Jednou tě potkám získal šest nominací. Tři nominace má za desku Září soubor Zvíře jménem podzim, po dvou získali Mirai s albem Arigató, Vypsaná fixa a jejich Kvalita plus Berenika Kohoutová s deskou Holka roku nebo Beata Hlavenková se sólovou nahrávkou Sně.

První kolo hlasování skončilo 20. ledna. Celkově pod dohledem notáře v 15 kategoriích hlasovalo 351 členů České hudební akademie, kterou tvoří odborníci z řad hudebních novinářů, dramaturgů, pořadatelů koncertů i muzikantů a dosavadních držitelů Anděla.

Před kamerami se 20. června objeví Chinaski, Mirai, Lenny, Vypsaná fixa, Klára Vytisková, Ben Cristovao, Marcell, Paulie Garand, Calin nebo Lake Malawi.

"Rozhodli jsme se, že všechna hudební čísla natočíme v podobě live session na místech, kde budeme moct zachytit jejich současnou estetiku a unikátní atmosféru bez návštěvníků či diváků," popisuje Hájková.

"Využíváme vypuštěného plaveckého bazénu, kostela, fotbalového stadionu, letiště nebo liduprázdné prostředí O2 areny a společně se zaznamenáváním unikátních hudebních vystoupení zároveň dokumentujeme dobu, ve které nebylo možné realizovat v podstatě žádné akce, předávání Cen Anděl nevyjímaje," doplňuje.

Průvodkyní Andělů je letos zpěvačka Ewa Farna. "Protože nejsem moderátorka, chtěla jsem se inspirovat zahraničním předáváním cen, ale nenašla jsem žádné takové, které by se tomu našemu letošnímu podobalo," říká.

"Bude to rozhodně jedinečné, a i když mám trochu obavy, na tento zcela jiný a nový koncept se upřímně těším. A jako zpěvačka si neodpustím ani zpívání. Pro Anděly jsme napsali speciální úvodní číslo, které vzniklo hned ve dvou verzích - ta původní totiž přestala být aktuální, a tak vznikla druhá verze, reagující na současnou situaci," doplňuje Ewa Farna.

 

Právě se děje

Další zprávy