Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Futbal je magnet. Aj po pandémii sa k nemu vrátia sponzori

Kým viacerí jeho spoluhráči z národného tímu ladia formu na reštart ligovej sezóny po pandémii koronavírusu, on si užíva Slovensko.

02.06.2020 20:23
debata
Michal Ďuriš (vpravo). Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Michal Ďuriš Michal Ďuriš (vpravo).

Útočník Anorthosisu Famagusta Michal Ďuriš (31) sa z Larnaky (kde 13-násobný cyperský futbalový šampión momentálne sídli) nevrátil v dobrej nálade. Vedenie tamojšej ligy totiž rozdalo miestenky do európskych pohárov a súťaž ukončilo. "Na začiatku som bol poriadne napálený a veľmi sklamaný, že nám zrušili skvele rozbehnutú sezónu,“ neskrýva 47-násobný reprezentant.

Ako trávi dni futbalista, ktorého nečaká reštart sezóny bez divákov a prísnych bezpečnostných opatrení?

Mám dcéru aj syna. S deťmi to ubieha podstatne rýchlejšie. Navyše si užívam Slovensko. Som tu už zhruba dva týždne. V Larnake je super. Páči sa nám tam, užívame si krásne prostredie – to futbalové i mimo neho. Sme tam veľmi spokojní, ale človek sa vždy rád vracia domov.

Niektorí mali dlhú či dramatickú cestu na Slovensko, iní to zvládli hladko ešte pred zatváraním hraníc. Do ktorej kategórie patríte vy?

Ani do jednej. Letisko v Larnake bolo zatvorené, takže sme hľadali inú alternatívu. Nakoniec sme si rezervovali súkromné lietadlo.

V Anorthosise ste začali druhú sezónu. Je kvalita súťaže porovnateľná s českou či ruskou?

Každá liga má špecifiká, nie je jednoduché porovnať ich. Na Cypre je veľa kvalitných individualít. Nie je to však takticky zviazané ako česká či ruská liga. Sadlo mi to. Od prvého dňa som sa cítil dobre a darilo sa mi.

Cyperská liga sa vybrala po vzore Ligue 1 či Eredivisie a reštart odmietla. Prekvapilo vás to?

Áno. Čísla nakazených či mŕtvych boli podobne dobré ako napríklad na Slovensku. Klub nás pripravoval na to, že sa hrať bude. Bohužiaľ, dopadlo to inak.

Vláda síce reštart ligy povolila, ale futbalový zväz pod tlakom viacerých majiteľov klubov nakoniec súťaž ukončil. Čo vám napadlo ako prvé?

Bol som nahnevaný a sklamaný. Keby trošku chceli, hralo by sa. Pozerali skôr do peňaženiek, ako na športovú stránku. Tak to však v dnešnej dobe chodí, futbal je veľký biznis.

Bolo ťažké akceptovať toto rozhodnutie aj z toho dôvodu, že ste pred prerušením súťaže boli na druhom mieste a mohli ste zabojovať o titul?

Samozrejme. Sme za Omoniou Nikózia kvôli horším vzájomným zápasom. Ona bude hrať Ligu majstrov, my iba Európsku ligu. Nikto síce nevie, ako by sme pokračovali po reštarte, mali sme to však dobre rozbehnuté.

Neprekážalo by vám hrať bez divákov?

Nie je to príjemné. Na druhej strane – ľudia riešia omnoho väčšie problémy. Prispôsobili by sme sa situácii.

Bude futbal po koronakríze iný?

Istý čas áno, ale futbal je magnet. Vždy si nájde sponzorov. Otázne je iba to, kedy sa vráti do starých koľají.

Bezpečnostné opatrenia iste neminú ani barážový duel Slovenska s Írskom. Nebudú vám chýbať plné tribúny?

Bez nich to budeme mať o niečo ťažšie. Náš cieľ sa však nemení. Chceme postúpiť na majstrovstvá Európy. Máme kvalitu i dostatok skúseností na to, aby sme si na šampionáte zahrali.

Michal Ďuriš. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Michal Ďuriš Michal Ďuriš.

V utorok sa rozhodlo o tom, že víťaz druhej slovenskej ligy bude bojovať o postup s posledným tímom najvyššej súťaže. Sledujete situáciu vo svojom bývalom klube Banskej Bystrici?

Jasné, mám tam kamarátov. Bavili sme sa o tom pôvodnom pláne uzatvorenia prvej ligy. Boli veľmi sklamaní, nechápali takéto rozhodnutie. Celý rok makali na tom, aby zabojovali o svoju šancu. Našťastie, vyhral zdravý rozum. Je to férové rozhodnutie. Verím, že Bystrica ako líder nadviaže na doterajšie výkony a vráti sa do prvej ligy.

Solídne výkony predvádza aj Plzeň. Ešte si občas pozriete, ako sa Viktorii darí?

Jasné, niečo som tam odohral. Mám tam kopec priateľov, vždy ich sledujem. Som rád, že sa im darí. Hrajú pekný futbal. Dúfam, že im to vydrží.

Môže tréner Adrián Guľa nadviazať na éru Viktorie pod vedením Pavla Vrbu?

Tréner Guľa je šikovný, ale nebude to mať ľahké. Zažili sme šesť zlatých rokov. Pravidelne sme hrávali európske poháre, darilo sa nám aj v lige. Plzeň je v prestavbe. Verím, že to dobre dopadne a Viktoria sa vráti na český futbalový trón.

Najlepší futbalisti svojich dekád Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1920 - 1930: Španiel Ricardo Zamora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Ďuriš #slovenskí futbalisti #koronavírus #Anorthosis Famagusta