Hlavní obsah

Biden a Trump vyhráli prezidentské primárky v sedmi státech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký viceprezident Joe Biden zvítězil v primárkách Demokratické strany ve všech sedmi státech, v nichž se v úterý hlasovalo. Republikánské primárky všude vyhrál současný prezident Donald Trump, pro kterého je však nominační souboj jen formalitou. Čeká se již jen na výsledky hlasování z hlavního města Washingtonu, informovala agentura AP.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Bílý dům. Ilustrační foto

Článek

V úterý se demokratické a republikánské primárky konaly kromě hlavního města Washingtonu ve státech Pensylvánie, Indiana, Rhode Island, Nové Mexiko, Montana, Jižní Dakota a Maryland.

Biden je posledním uchazečem o nominaci Demokratické strany do listopadových prezidentských voleb. Všichni ostatní kandidáti se již z boje stáhli. Bývalý viceprezident USA musí nicméně nadále sbírat delegáty, jejichž hlasy budou rozhodovat na srpnovém sjezdu v Milwaukee. Pro automatický zisk nominace si jich musí zajistit 1991.

Sekretářka vytáhla na Bidena sexuální nařčení

Amerika

Většina bývalých soupeřů z demokratického tábora již Bidena v kandidatuře oficiálně podpořila. V úterý tak učinil i Julián Castro, který ukončil boj o Bílý dům na počátku tohoto roku.

Republikánský nominační sjezd se měl původně konat od 24. srpna ve městě Charlotte v Severní Karolíně. Prezident Trump ale ve středu uvedl, že se bude muset uskutečnit jinde. Na Twitteru to napsal krátce poté, co demokratický guvernér Severní Karolíny Roy Cooper řekl, že kvůli šíření koronaviru bude muset být sjezd výrazně menší, než se plánuje, a nutností bude dodržování předepsaných rozestupů a nošení roušek. Na sjezd by mělo podle dosavadních plánů dorazit kolem 19 tisíc lidí.

Trump chce davy. Hrozí přesunutím sjezdu

Zahraniční

„Kvůli guvernérovi Severní Karolíny jsme teď nuceni se poohlédnout po jiném státě, který by hostil Republikánský celonárodní sjezd 2020,“ uvedl Trump na Twitteru. Do jakého státu by takzvaný konvent chtěl šéf Bílého domu přesunout, ale nesdělil.

Republikánský sjezd oficiálně určí kandidáta, jehož strana vyšle do listopadových prezidentských voleb. Trump má ovšem svoje místo v souboji o Bílý dům již v podstatě jisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám