Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Komparz pre divadlo? Znechutená Skalica zvažuje, že nenastúpi

Vedenie futbalového klubu MFK Skalica nesúhlasí s utorkovým rozhodnutím Výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu (VV SFZ) o spôsobe dohratia druhej najvyššej slovenskej súťaže v ročníku 2019/2020.

03.06.2020 07:28 , aktualizované: 10:45
Filip Blažek, Skalica Foto: ,
Skaličan Filip Blažek pred Abdulom Musom Zubairum z Trenčína v pohárovom zápase.
debata (2)

V stanovisku na svojej oficiálnej stránke uvádza, že dokonca uvažuje, že hráči nenastúpia na dohrávané zápasy či o možnosti neprihlásiť sa v ďalšej sezóne do II. ligy.

VV SFZ rozhodol, že druhá liga sa dohrá v skrátenom päťkolovom formáte so šiestimi mužstvami. VV SFZ sa tak nestotožnil s návrhom Únie ligových klubov (ÚLK) a Komisie SFZ pre riadenie II. ligy, ktorá už dávnejšie odsúhlasila návrh o ukončení ročníka.

Po verdikte SFZ je aktuálna tabuľka po osemnástich kolách, z ktorých si berú zainteresované mužstvá body po 15. kole. V nadstavbe sa odohrá 5 kôl, nebude to však 15 zápasov, ale bude sa hrať len 11. Keďže v 16., 17. a 18. kole už niektoré tímy zo šestky hrali spolu a tieto zápasy sa im budú zarátavať do konečného poradia.

V upravenej tabuľke je na čele Banská Bystrica, druhá Dubnica má rovnako 38 bodov a tretia Skalica 32.

Stanovisko MFK Skalica v plnom znení

"Kto vlastne navrhol a rozhodol o tomto variante, keď Komisia pre riadenie II. ligy podala návrh na VV SFZ na predčasné ukončenie súťaže? Ale hneď v mailoch bola upozorňujúca veta na možnosť dohratia a nerozpúšťania mužstiev.

Takže bolo už hneď jasné, že bude prijatý nejaký variant dohrávky. Teraz je už MFK B. Bystrica spokojná, má pred nami opäť 6-bodový náskok a dohrávať sa budú namiesto 12 len 4 zápasy? Dubnica si dokonca polepšila postavenie v tabuľke.

Podľa nás by bola určite spravodlivejšia tabuľka zo vzájomných zápasov medzi prvou šestkou. Bodové rozdiely by boli menšie a pre divákov by to boli určite zaujímavejšie zápasy, ak by všetci mali ešte o čo hrať. Máme obavu, čo sa bude diať na ihriskách počas zápasov, ak sú v zákulisí prijímané takéto kontroverzné rozhodnutia. Cítime sa podvedení a zvažujeme či vôbec robiť „komparz“ pre divadlo, ktoré predviedla B. Bystrica a Dubnica s presadením takéhoto variantu dohrávky.

Všetky návrhy ÚLK a Komisie pre riadenie II. ligy nás udržovali v tom, že sa dohrávať nebude. Prečo sa rozhoduje o dohrávaní 11 dní pred jeho začiatkom? Prečo neboli 2–3 varianty pripravené napr. už pred mesiacom? Mohli sme sa s nimi oboznámiť, pripravovať sa na dohratie a len čakať na schválenie vládou, poprípade hlavným hygienikom. Nadobúdame dojem, že sú tu opäť zákulisné hry, tak ako sme to sledovali počas celej jesennej časti a dohrávací model je ušitý na mieru.

Sme znechutení a vedenie klubu zvažuje, že hráči nenastúpia na tieto zápasy, poprípade uvažuje tiež o možnosti neprihlásiť sa v ďalšej sezóne do II. ligy."

Smädo: Ďalšie kontroverzné rozhodnutia

Po 18. kolách bola na čele tabuľky 2. ligy Banská Bystrica, ktorá mala trojbodový náskok pred druhou Dubnicou. Po rozhodnutí VV SFZ majú oba tímy v upravenej tabuľke na konte zhodne po 38 bodov.

"Je dobré, že sa s tým výkonný výbor SFZ zaoberal. Na druhej strane zlé rozhodnutia sa ťažko naprávajú a napriek snahe výkonného výboru priniesli ďalšie kontroverzné rozhodnutia. Športovať sa má na ihrisku a nie za zeleným stolom. Súťaž, ktorá sa má dohrávať a jej pravidlá sú nastavené tak, že im je ťažko rozumieť.

Normálny fanúšik futbalu tomuto nebude rozumieť. Rešpektujeme to, aj keď sme hráčom minulý týždeň dali dovolenku a budeme chcieť súťaž dohrať so cťou," uviedol pre oficiálnu stránku mfkdukla.sk generálny manažér MFK Dukla Milan Smädo.

Tréner MFK Dukla a niekdajší skvelý obranca Stanislav Varga prezentoval svoj názor pre denník Šport: „Určite je to lepšie rozhodnutie, než bolo to predchádzajúce, pretože druholigistom dáva šancu o niečo hrať. My sme trénovali, no nevedno, či budeme mať k dispozícii Čiernohorca Vujoševiča, ktorý je doma. Má to k nám cez tri krajiny. Chceli by sme, aby bol k dispozícii. Stále je tu šanca pobiť sa o postup.“

Tréner Dukly Banská Bystrica Stanislav Varga. Foto: facebook.com/mfkduklabb
varga futbal banská bystrica Tréner Dukly Banská Bystrica Stanislav Varga.

Treba pripomenúť, že pôvodné rozhodnutie o predčasnom konci sezóny v II. lige bez možnosti uchádzať sa o postup do najvyššej súťaže ostro kritizoval práve banskobystrický klub.

„Vypočítavosť zachraňujúcich sa klubov v prvej lige prekonala všetky konferenciou schválené normy, súťažný poriadok a športovú etiku. Vyše 10-mesačná úctyhodná snaha našich funkcionárov a hráčov bola dehonestovaná na pôde Únie ligových klubov, kde kluby svojim rozhodnutím zásadne zasiahli do diania druhej ligy, s ktorou činnosť ÚLK nesúvisí ani okrajovo,“ znelo vyhlásenie MFK Dukla Banská Bystrica, ktoré priniesol oficiálny portál tohto klubu 25. mája.

Bystričania plánujú odohrať domáce stretnutia vo Zvolene a v najbližších dňoch budú iniciovať podpísanie zmluvy s funkcionármi MFK Zvolen.

Tabuľka v nadstavbovej časti
1. B. Bystrica 38
2. Dubnica 38
3. Skalica 32
4. Poprad 30
5. Žilina B 28
6. Podbrezová 27
2 debata chyba
Viac na túto tému: #MFK Skalica #II. liga #MFK Banská Bystrica