Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Virtuální Hitler v centru Moskvy rozzlobil Kreml. Ukrajinské vývojáře obviňují z oslavování nacismu

Hra Strategické myšlení: Blesková válka vybízí hráče, aby převzali velení nad německou armádou během druhé světové války a nabízí různé smyšlené scénáře. Jeden z takových scénářů zobrazuje vítěznou přehlídku německých vojsk v centru Moskvy, které přihlíží Hitler ve společnosti maršála Hermanna Göringa z tribuny Leninova mauzolea. foto: Screenshot: Reprofoto/Youtube: Телеканал КРТ

Moskva - Kreml ve středu obvinil ukrajinskou firmu vyvíjející počítačové hry z glorifikace nacismu. Rozzlobila jej totiž hra, která zobrazuje vůdce nacistického Německa Adolfa Hitlera, jak z mauzolea na moskevském Rudém náměstí přihlíží fiktivní vojenské přehlídce na počest vítězství ve druhé světové válce. Uvedla to agentura Reuters s tím, že kyjevská firma nařčení z oslavování nacismu odmítla.
  16:36

Hra Strategic mind: Blitzkrieg (Strategické myšlení: Blesková válka) vybízí hráče, aby převzali velení nad německou armádou během druhé světové války a nabízí různé smyšlené scénáře. Jeden z takových scénářů zobrazuje vítěznou přehlídku německých vojsk v centru Moskvy, které přihlíží Hitler ve společnosti maršála Hermanna Göringa z tribuny Leninova mauzolea, zatímco německé tanky rachotí přes Rudé náměstí a letadla hučí nad hlavami.

Poslanci hodlají utnout byznys s nacismem. Prodej kalendářů či triček s Hitlerem má být trestným činem

„Můžeme jen vyjádřit krajní politování, že tato hra je dostupná i v naší zemi, a to tím spíše v roce, kdy si připomínáme 75 let (sovětského) vítězství. Tato hra pro nás není ničím jiným než nacistickou propagandou. Je nepřijatelná,“ řekl novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Doufá, že ruské úřady přijmou příslušná opatření.

Jeden z ruských senátorů se podle Reuters již zmínil o možnosti trestního stíhání tvůrců hry.

Vnitro kvůli kalendářům s nacisty vypovědělo smlouvu Našemu vojsku. Praha ukončila pronájem prodejny

Firma Starni Games, která hru vyvinula, v prohlášení popřela, že by hra oslavovala nacismus. „V žádném případě se nesnažíme oslavovat nacistickou ideologii, důrazně odsuzujeme špatnosti, které napáchala,“ uvedlo prohlášení. „Vytvořili jsme historizující hru s alternativními možnostmi vývoje dějin: pokud hráč prohraje, dobudou sovětská vojska Reichstag (Říšský sněm v Berlíně, symbol nacistického Německa - pozn. ČTK), ale vyhraje-li některou z bitev, dobudou německá vojska Moskvu,“ dodalo prohlášení. Ujistilo také, že hra nezobrazuje Hitlera v pozitivním světle.

Rusko plánovalo uspořádat u příležitosti výročí sovětského vítězství nad nacistickým Německem 9. května velkou vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí. Prezident Vladimir Putin byl ale kvůli epidemii koronaviru nucen uspořádání přehlídky odložit až na 24. června, připomněl Reuters.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...