Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Tisíce lidí v Londýně vyjadřovaly solidaritu s protesty v USA, Johnson jejich chování ‚naprosto chápe‘

V londýnském Hyde Parku se ve středu sešly tisíce lidí, kteří vyjádřili podporu americkým protestům proti policejnímu násilí a upozornili na rasové nespravedlnosti. foto: Reuters

Londýn - Tisíce lidí se ve středu v Londýně připojily k vlně protestů spojených se smrtí George Floyda a ani tato po většinu času poklidná manifestace se nakonec neobešla bez vypjatých okamžiků. Dav odpoledne pochodoval centrem města směrem k Trafalgarskému náměstí a u bran Downing Street, kde stojí sídlo britských premiérů, vypukla krátká potyčka mezi demonstranty a policisty. Britský premiér Boris Johnson předtím řekl, že "naprosto chápe" potřebu lidí za současných okolností demonstrovat.
  17:19aktualizováno  21:59

‚Jen ať hoří.‘ Majitelé zapálené restaurace v Minneapolis demonstrantům odpustili

Smrt černocha George Floyda po násilném policejním zásahu, která vlnu protestů odstartovala, označil ve středu Johnson za něco „otřesného a neomluvitelného“. Floyd byl v americkém Minneapolisu prohlášen za mrtvého těsné poté, co mu skoro devět minut při zatýkání klečel na krku bělošský policista Derek Chauvin.

Britští protestující vyjadřující solidaritu demonstrantům v USA poblíž sídla...
Po vzoru amerických manifestací bylo i v Londýně slyšet slova „žádná...

V Houstonu přišlo na manifestaci kvůli Floydově smrti 60 tisíc lidí. Trump u Washingtonu zmobilizoval armádu

„Všichni jsme to na našich obrazovkách viděli a já naprosto chápu právo lidí protestovat vůči tomu, co se tam stalo,“ řekl britský premiér při poslaneckých interpelacích. Protesty by nicméně podle něj měly probíhat „zákonným a rozumným“ způsobem a v souladu s platnými zásadami boje proti koronaviru. Zpravodajský web BBC podotkl, že v Anglii jsou stále jakékoli větší akce zakázané, nehledě na pravidlo o dvoumetrových rozestupech mezi lidmi z různých domácností.

Smrt Floyda? Vládci USA odhalili svou pravou tvář, kritizoval íránský duchovní lídr

Podle britských médií se organizátoři středeční manifestace snažili tento princip uplatňovat, po jisté době ale začalo být jeho dodržování prakticky nemožné. Agentura Reuters psala o účasti v řádu desítek tisíců. Demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí, která navazovala na podobnou akci z neděle, začala krátce po poledni v Hyde Parku, odkud se účastníci vydali směrem k britskému parlamentu a vládní čtvrti Whitehall.

Protesty proti policejní brutalitě a rasismu na Trafalgarském náměstí v Londýně.

Do centra Londýna byla svolána demonstrace kromě soboty také na neděli. Příští týden ve středu, v sobotu a v neděli se pak protesty v Londýně budou konat v Hyde Parku, před parlamentem a také před americkým velvyslanectvím.

Potyčka u bran Downing Street se strhla přesně ve chvíli, kdy premiér Johnson uvnitř svého pracoviště vystupoval na tiskové konferenci. Co strkanici spustilo, není zcela jasné, přítomní novináři ale zmiňovali házení předmětů na strážce zákona a zákrok policie proti jednomu z demonstrantů. Do několika minut se ale situace uklidnila a lidé se poté začali pozvolna rozcházet.

Při manifestaci byly k vidění slogany jako: „Spojené království není bez viny, méně rasistický je pořád rasistický“ nebo „Rasismus je globální problém“. Demonstranti skandovali jméno 46letého černocha, jehož smrt aktuální sérii protestů zažehla, dále pak heslo „na černošských životech záleží“ používané v USA již několik let. Po vzoru amerických manifestací bylo i v Londýně slyšet slova „žádná spravedlnost, žádný mír“, protest ale byl „takřka úplně pokojný“, napsal Reuters.

Televize Sky News informovala, že mezi účastníky byl i herec John Boyega známý z nových filmů série Hvězdné války. Na twitteru zase vyjádřil sounáležitost s demonstranty londýnský starosta Sadiq Khan. „Brutální zabití George Floyda oprávněně podnítilo hněv nejen v Americe, ale po celém světě. (...) Cítím jej také,“ řekl.

Ministr obrany USA nepodporuje zákrok armády proti protestům. Zákon o vzpouře slouží jen pro nejurgentnější situace

Protesty reagující na Floydovu smrt se nejdříve rozšířily z Minneapolisu do desítek dalších amerických měst, o víkendu se pak staly mezinárodním fenoménem. Manifestace odsuzující rasismus a násilí páchané policií na černoších se už kromě Londýna konaly i ve Francii, Nizozemsku, Austrálii nebo na Novém Zélandu.

V nizozemském Rotterdamu musela zasahovat policie proti malé skupině demonstrantů. Ti rozbíjeli výlohy a okna na protest proti kroku úřadů, které manifestaci rozpustily kvůli porušení protikoronavirových restrikcí.

Autor: