Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Svět

Británie hlásí téměř 40 000 úmrtí na covid-19, Španělsko pošesté prodloužilo nouzový stav

ilustrační snímek foto: Reuters

Aktualizováno
Londýn/Madrid/Paříž/Řím - V Británii už po nákaze koronavirem zemřelo nejméně 39 728 lidí. Španělská poslanecká sněmovna ve středu pošesté a zřejmě naposled prodloužila nouzový stav vyhlášený vládou v polovině března kvůli sílící epidemii covidu-19. Ve Francii za posledních 24 hodin zemřelo po nákaze koronavirem 81 lidí. Jedná se o pokles ve srovnání s předchozím dnem, kdy země poprvé po téměř dvou týdnech ohlásila více než sto obětí. Itálie ve středu čtvrtým dnem v řadě ohlásila méně než 100 nových úmrtí spojených s nemocí covid-19.
  19:26aktualizováno  20:57

Covid-19 není tak nebezpečný jako ebola, rozhodl Brusel. Na pracovišti může panovat volnější režim

V Británii už po nákaze koronavirem zemřelo nejméně 39 728 lidí. Oficiální bilance epidemie covidu-19 tam ve středu stoupla na tuto hodnotu poté, co byla za 24 hodin nahlášena úmrtí dalších 359 pozitivně testovaných lidí. Nový denní součet je vyšší než úterní, ovšem zhruba o 70 případů nižší než nárůst z minulé středy.

Oproti úterku je v Británii vyšší také počet nově zaznamenaných nákaz, kterých je ve středu 1871. Ministerstvo zdravotnictví zároveň hlásí nárůst počtu provedených testů na virus SARS-CoV-2, opět ale neuvedlo počet testovaných osob, který býval i o desetitisíce nižší. Celkově už se v Británii infekce potvrdila u bezmála 280 000 lidí.

Provoz obnovili i beenátští gondoliéři.
Návštěvníci opět zavítali i do vatikánských muzeí.

První úmrtí člověka nakaženého koronavirem země ohlásila 5. března. Nejrychleji tyto případy přibývaly kolem poloviny dubna, přičemž s několika dny v tomto období je spojeno i více než 1000 úmrtí. Tempo růstu oficiální bilance obětí pak několik týdnů sláblo, v posledních dnech se už ale podle grafu na specializovaném vládním webu příliš nemění.

Tisíce lidí v Londýně vyjadřovaly solidaritu s protesty v USA, Johnson jejich chování ‚naprosto chápe‘

Britská vláda začala ve druhé polovině května přibližně po dvou měsících opatrně zmírňovat karanténní režim zavedený ve snaze zastavit šíření koronaviru. V pondělí pak v tomto směru nastal výraznější posun a v Anglii se tak například některé děti mohly vrátit do školních lavic. Vláda také povolila sešlosti o maximálně šesti lidech z různých domácností, dále mohly v Anglii znovu přivítat zákazníky venkovní trhy či prodejny automobilů.

Španělsko pošesté prodloužilo nouzový stav

Španělská poslanecká sněmovna ve středu pošesté a zřejmě naposled prodloužila nouzový stav vyhlášený vládou v polovině března kvůli sílící epidemii covidu-19. Opatření, které umožnilo přísné restrikce včetně omezení pohybu obyvatel, podle aktuálních představ premiéra Pedra Sáncheze skončí 21. června. Španělské ministerstvo zdravotnictví odpoledne ohlásilo pouze jedno nové úmrtí způsobené koronavirem a 219 nových případů nákazy potvrzených metodou PCR.

Deník El País nicméně informoval, že nová oficiální bilance za posledních sedm dní činí 63 mrtvých, ačkoli ministerstvo v součtu jednotlivých denních hlášení oznámilo jen desítku úmrtí. Příčinou nesouladu je zřejmě to, že statistiky jsou již delší dobu zpětně revidovány.

Španělsko schválilo základní příjem. Nejchudší lidé dostanou měsíčně přes 12 tisíc korun

Aktuálně vláda eviduje od začátku epidemie 27 128 mrtvých a 240 326 nakažených. Bilance obětí je šestá nejvyšší na světě, více známých případů infekce pak hlásí jen Spojené státy, Brazílie, Rusko a Británie. I přes četné nesrovnalosti ve statistikách nicméně lze říci, že epidemická situace se ve Španělsku za poslední týdny výrazně zlepšila.

Prodloužení nouzového stavu o dalších 15 dní bylo podle vlády klíčovým předpokladem pro řádné dokončení pozvolného uvolňování karanténních opatření. Tento proces by měl skončit na přelomu června a července, kdy vláda plánuje otevřít hranice zahraničním turistům. Ve Španělsku aktuálně stále platí omezení cest obyvatel mimo domovskou provincii, uvolňování preventivních opatření bylo rozděleno do několika etap, do nichž jednotlivé oblasti vstupují po dohodě regionálních vlád s vládou centrální.

Pro pokračování stavu nouze až do 21. června nakonec ve 350členné poslanecké sněmovně, kde Sánchezův kabinet nedisponuje absolutní většinou, zvedlo ruku 177 zákonodárců. „Bylo to nesmírně náročné, ale také nesmírně účinné,“ řekl o končící přísné celostátní karanténě premiér. Postup svého kabinetu hájil s tím, že „pro zastavení šíření viru bylo potřeba zastavit prakticky všechno“.

V4 by se měla shodnout na postoji k fondu obnovy Evropské unie, řekl premiér Babiš

Proti středečnímu návrhu ohledně nouzového stavu se postavili španělští lidovci (PP) a krajně pravicová strana Vox. „Nebyl jste schopen zachránit životy, ani ochránit ekonomiku. K tisícům lidí jste se obrátil zády,“ vzkázal podle agentury AFP předsedovi vlády lídr PP Pablo Casado.

Ve Francii za posledních 24 hodin zemřelo po nákaze koronavirem 81 lidí. Jedná se o pokles ve srovnání s předchozím dnem, kdy země poprvé po téměř dvou týdnech ohlásila více než sto obětí. Celkem již ve Francii zemřelo s nemocí covid-19 na 29 021 osob, uvedla s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví agentura Reuters.

Známý oděvní řetězec Camaieu má kvůli restrikcím finanční problémy. Francie pro něj hledá kupce

Za poslední den se snížil i počet lidí na jednotkách intenzivní péče, kterých je nyní 1210. V úterý jich úřady hlásily o 43 více. Stejně tak ubylo lidí nakažených koronavirem v nemocnicích - z úterních 14 028 na středečních 13 514.

Od začátku epidemie registrují úřady již 151 677 nakažených, přičemž 352 jich přibylo v posledním dnu. Americká Univerzita Johnse Hopkinse uvádí zásluhou rozdílné metodiky počet infikovaných podstatně vyšší - 188 450.

Francie ve středu pokračovala v uvolňování opatření přijatých ve snaze zmírnit epidemii covidu-19. Tento proces začal 11. května a v pondělí vstoupil do druhé fáze, která potrvá do poloviny měsíce. Po více než dvou měsících mohou obyvatelé znovu posedět v kavárnách a restauracích, přestalo platit také omezení pro přesuny delší než 100 kilometrů.

Itálie má i nadále denní nárůst obětí nižší než sto

Itálie ve středu čtvrtým dnem v řadě ohlásila méně než 100 nových úmrtí spojených s nemocí covid-19. Té už místní úřady připisují 33 601 úmrtí, přičemž bilance od úterka narostla o 71 případů. Úřad civilní obrany dále za poslední den eviduje 321 lidí s pozitivním testem na koronavirus, informovala agentura Reuters.

Na šikmou věž v Pise jen s ‚pípákem’. Itálie otevírá památky v novém režimu

Přírůstek počtu obětí je o 16 vyšší než v úterý, ovšem ve srovnání s dubnem či první polovinou května jde stále o velmi příznivé číslo. Minulou středu vláda nových úmrtí na covid-19 ohlásila 117.

Nárůst počtu zjištěných nákaz je pak skoro totožný s tím úterním, který činil 318 případů. Asi tři čtvrtiny nových infekcí se týkají severního regionu Lombardie, který je epidemií covidu-19 z italských regionů zasažen zdaleka nejhůře.

Za dobu jejího trvání mělo v zemi pozitivní test na virus SARS-CoV-2 233 836 lidí, což je šestá nejvyšší bilance po Spojených státech, Brazílii, Rusku, Británii a Španělsku. Na 161 000 lidí se podle vlády v Itálii z covidu-19 uzdravilo, počet „aktivních“ případů nemoci za poslední den klesl z 39 893 na 39 297.

Od půlnoci se plně obnoví volný pohyb mezi Českem a Slovenskem. Hranice otevírá i Rakousko

Italská vláda při pozitivním trendu epidemických statistik pokračuje v rušení restrikcí přijatých v boji proti nákaze a ve středu po téměř třech měsících odvolala omezení týkající se cest mezi různými regiony. Také skončila karanténní opatření pro příchozí z jiných zemí Evropské unie či z Británie a Švýcarska.

V Itálii je však nadále povinné dodržování některých hygienických pravidel, ve veřejné dopravě musí lidé nosit roušky, mimo uzavřené prostory jsou nařízené bezpečnostní rozestupy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!