Noví cenzoři na internetu: Co o nich víme? Čí zájmy hájí? Proběhlo srovnání s Radou ČT

03.06.2020 21:28

Místopředseda Trikolóry Dalibor Uhlíř se zamýšlí nad mechanismy fungování sociálních sítí, konkrétně té, která vévodí žebříčku těch nejoblíbenějších – Facebooku. Především si klade otázku, co se děje v pozadí takové sítě a jestli jsou opravdu tak apolitické a bez ovlivňování zájmových skupin. „Přestaňme si dělat iluze, že Facebook je naprosto svobodné médium,“ dodává politik.

Noví cenzoři na internetu: Co o nich víme? Čí zájmy hájí? Proběhlo srovnání s Radou ČT
Foto: Archiv Dalibora Uhlíře
Popisek: Dalibor Uhlíř

Každý má zkušenost, že se mu některé příspěvky zobrazují hned a některé jsou naopak šikovně skryté. Tento algoritmus propagování a viditelnosti příspěvků Facebook neustále mění a je těžké najít jednoticí linku. „Je to záměrné, aby se uživatelé nemohli spolehnout na stabilní vzorec, podle kterého budou své příspěvky propagovat a šířit ve své sociální bublině,“ dodává politik Uhlíř.

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí

Uhlířovi přijde velmi divné, že v podstatě nevíme, kdo jsou čeští regulátoři Facebooku, kdo vybírá národní regulátory Facebooku, kolik jich vlastně je, čí zájmy a názory hájí.

„Například do Rady České televize, do ‚velké‘ vysílací rady, probíhají nominace, veřejná slyšení kandidátů, vzrušené debaty a nakonec tajná volba. O národních regulátorech Facebooku ale nevíme vůbec nic,“ všímá si místopředseda Trikolóry.

Zajímalo by jej i to, kdo určuje směr Facebooku, kdo „moderuje a usměrňuje“ debatu a atmosféru diskusí. Facebook maže určité diskusní skupiny a konkrétní diskuse napříč všemi zeměmi. „Komu to slouží a čí je to zájem? Kdo rozdává ty národní bany a omezení a má tu moc a právo rozhodovat o relevantnosti příspěvků?“ táže se dále Uhlíř, podle kterého se jistě řada z nás už setkala s omezením na jeden den, někdo týden, či dokonce měsíc.

Stejně tak se zamýšlí nad tím, kdo schvaluje a povoluje politickou reklamu na Facebooku. Jsou to titíž regulátoři, resp. adminové? „Jeden den je třeba neškodná reklama zamítnuta, aby druhý den, když přijde ‚nová směna‘, byla bez problémů povolena,“ zmiňuje Uhlíř, jak těžko se v tom hledají rovná pravidla pro všechny či nějaká spravedlnost.

Často se v poslední době diskutuje o regulaci Facebooku, přijetí určitých zákonů, které by upravovaly jeho činnost a vlastně svobodné, nebo možná méně svobodné prostředí. Otázkou tedy dnes je, zda je lepší nechat sociální sítě bez naprosté regulace, tedy svému vlastnímu životu, své vlastní svobodě, pluralitě názorů, ale také podhoubí pro šíření trollů, šíření tu méně, tu více fake news zpráv, nebo se snažit přijmout zákon o regulaci Facebooku a dát někomu pravomoc regulovat diskuse, regulovat naprostou volnost a svobodu na sociálních sítích, možnost mazání zpráv a názorů, které uznají sami za vhodné.

I zde je však nejasné, kdo o takových regulích bude rozhodovat. Kdo bude rozhodovat o tom, jaké bude politické nebo společenské zadání, jaká bude odpovědnost těchto regulátorů a jejich kontrola. „Jak jsou dnes vybíráni tito lidé a dopracujeme se k něčemu podobnému jako třeba radě pro publikaci na Facebooku?“ připomíná Uhlíř to, co je málokomu známo.

Rozhodně bychom si podle Uhlíře měli přestat dělat iluze, že Facebook je naprosto svobodné médium. „Má své viditelné i skryté nástroje, jak usměrňovat, regulovat diskuse, jak mazat nebo blokovat nepohodlné lidi, a má své nástroje, jak určité názory, názorové proudy úplně odstraňovat a nepouštět do veřejného prostoru,“ konstatuje místopředseda hnutí Trikolóra Dalibor Uhlíř zavěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…