Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Svět

Španělsko otevře hranice 1. července. V Brazílii hlásí rekordní nárůst počtu nakažených

Zdravotník odebírá vzorky z nosohltanu k testu na nemoc covid-19 od příslušníků indiánského kmene na území Manacapuru v Brazílii. foto: AP Photo

Rio de Janeiro - Španělská ministryně turistiky Reyes Marotová ve čtvrtek vyvolala rozruch svým výrokem, že její země zruší veškerá omezení na hranici s Francií a Portugalskem už 22. června, tedy den poté, co v zemi skončí nouzový stav vyhlášený španělskou vládou kvůli pandemii covidu-19 v polovině března.
  7:37aktualizováno  19:55

Británie hlásí téměř 40 000 úmrtí na covid-19, Španělsko pošesté prodloužilo nouzový stav

Posléze ale vláda slova ministryně korigovala s tím, že datum není definitivní a že „bezpečné“ otevření země cizincům se uskuteční už dříve avizovaného 1. července. Informovala o tom ve čtvrtek odpoledne místní média.

„V případě Francie a Portugalska bych chtěla také potvrdit, že od 22. června skončí omezení pohybu přes pozemní hranice s Francií a Portugalskem,“ řekla Marotová ve čtvrtek dopoledne na setkání se zahraničními novináři. Dvě hodiny nato ale vláda vydala prohlášení, v němž datum zpochybnila. Podle místních médií byla důvodem nelibost portugalské vlády.

Portugalský ministr zahraničí Augusto Santos Silva byl podle deníku El Periódico slovy španělské ministryně „překvapen“ a uvedl, že je to i „Portugalsko, kdo rozhodne, zda se hranice otevřou“.

Marotová dopoledne také novinářům sdělila, že Španělsko zřejmě zruší povinnost karantény pro lidi, kteří vstoupí do země pozemními přechody z Francie a Portugalska. To ale musí teprve vláda schválit. Zatím vláda už dříve uvedla, že dvoutýdenní karanténa pro cestující do země přestane platit 1. července.

Ve Španělsku, kde se koronavirem nakazilo více než 240 300 lidí a s covidem-19 zemřelo na 27 120 nemocných, má do 21. června platit nouzový stav. Jeho už šesté prodloužení ve středu schválil parlament.

Španělská hranice je uzavřená od poloviny března, kdy země vyhlásila uzávěru ve snaze zabránit šíření epidemie. Výjimky platily jenom pro vracející se Španěly, zaměstnance pracující v příhraničních oblastech a řidiče kamionů. Španělé nyní mohou cestovat pouze v rámci své provincie. Marotová řekla, že od 21. června budou moci občané cestovat po celé zemi.

Uvolňování je rozfázováno do několika etap, do nichž jednotlivé provincie vstupují podle epidemické situace po dohodě regionálních vlád s ústřední vládou.

V Rusku za minulých 24 hodin přibylo přes 8800 potvrzených případů nákazy koronavirem a 169 úmrtí na covid-19. Informoval o tom ve čtvrtek krizový štáb. Počet nakažených tak oproti předchozímu dni stoupl, údaj o úmrtích je o něco nižší než ve středu. Kvůli rozšíření nákazy mezi stovkami dělníků v loděnicích, kde se stavějí jaderné ponorky, se úřady rozhodly od soboty uzavřít město Severodvinsk.

V zemi se potvrdil koronavirus už u 441 108 lidí, z nichž více než 204 000 se vyléčilo. Za minulý den je 8831 nových případů, což je vyšší údaj než ve středu, kdy úřady ohlásily 8536 nově infikovaných. Na covid-19 v zemi od začátku epidemie zemřelo 5384 lidí. Za předchozí den bylo 169 úmrtí, o den dříve zemřelo 178 pacientů.

Nejvíc případů je v metropoli Moskvě, jejíž starosta Sergej Sobjanin dnes řekl, že povinnost nosit roušky ve městě potrvá až do podzimu.

Británie má největší bilanci mrtvých

Oficiální britská bilance epidemie covidu-19 za 24 hodin vzrostla o 176 mrtvých, informovala vláda při pravidelném podvečerním briefingu. Denní přírůstek je oproti předchozím dvěma dnům zhruba poloviční, ještě nižší je ve srovnání s počtem úmrtí ohlášeným minulý čtvrtek. Britský ministr dopravy Grant Shapps na tiskové konferenci také oznámil, že od 15. června bude v Anglii v hromadné dopravě povinné zakrývání obličeje.

Británie má ze všech zemí Evropy nejvyšší bilanci obětí covidu-19 i potvrzených případů infekce koronavirem. Pozitivní test na SARS-Cov-2 mělo v zemi se 67 miliony obyvatel na 280 000 lidí, z nichž dosud podle údajů ministerstva zdravotnictví 39 904 umřelo.

V Itálii za poslední den zemřelo 88 pacientů nakažených koronavirem, což je o 17 více než ve středu. Už pátý den v řadě se ale statistiky obětí drží pod hranicí 100. Velmi pomalým tempem přibývá i nově nakažených - za posledních 24 hodin testy potvrdily infekci u 177 lidí, což je nejmenší denní přírůstek od konce února, informoval dnes úřad civilní ochrany.

Během pandemie nemoci covid-19 se dosud v jihoevropské zemi nakazilo virem SARS-CoV-2 přes 234 000 lidí, skoro 162 000 z nich se už vyléčilo, 33 689 osob zemřelo. Co do počtu obětí je Itálie třetím nejpostiženějším státem světa po USA a Británii, což se ale brzy změní, protože italskou bilanci překoná Brazílie, kde už počet mrtvých překročil 32 500.

V současné chvíli italské úřady registrují 38 429 lidí, kteří s virem dosud bojují. Nejvíce nakažených je stále v Lombardii - 20 224. V mnoha zejména jihoitalských regionech jsou ale infikovaných jen desítky nebo maximálně stovky.

Brazílie zaznamenala rekordní nárůst počtu nakažených

Brazílie a Mexiko zaznamenaly rekordní denní nárůsty počtu mrtvých s covidem-19, v obou zemích více než tisícové. Mexiko navíc hlásí rekordních téměř 4000 nových případů infekce, kterou se už v zemi nakazilo více než 100 000 lidí. Údaje z latinskoamerických zemí potvrzují, že právě tento region je aktuálně epicentrem pandemie. Ani v Evropě, kde pandemie z větší části polevuje už týdny, se však život nemůže vrátit zcela k normálu. Francie oznámila, že se 14. července o státním svátku v Paříži neuskuteční tradiční vojenská přehlídka.

Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) bylo dosud na světě potvrzeno více než 6,5 milionu nakažených a zemřelo přes 386 000 lidí s covidem-19.

Žena na autobusové stanici v Brazílii s rouškou 2. 6. 2020.
Autobusová stanice v Brazílii v době koronaviru 2. 6. 2020.

Brazílie zaznamenala rekordní počet mrtvých s nákazou druhý den v řadě. Zemřelo dalších 1349 pacientů (dohromady 32 548) a nakazilo se 28 633 dalších lidí. Co do počtu infikovaných (584 016) je po USA druhou zemí na světě. Také v Mexiku počet mrtvých přesáhl tisícovku. Na komplikace provázející nemoc covid-19 během 24 hodin zemřelo 1092 lidí, celková smrtelná bilance tak činí 11 729. Počet nových případů vzrostl o také rekordních 3912 na 101 238. Latinská Amerika je v současnosti epicentrem pandemie, nákaza silně zasáhla také Peru, Ekvádor, Chile a Panamu.

ŠPANĚLSKO PO KARANTÉNĚ: Lidé se vracejí do ulic i na pláže, nejdříve ale vládl zmatek

Evropa má prozatím nejhorší za sebou, i když například v Německu za středu přibylo 394 případů nákazy a 30 lidí zemřelo. Oba údaje za středu jsou o něco vyšší než počty uváděné za úterý. Dohromady se dosud v Německu koronavirem podle RKI nakazilo 182 764 osob a 8581 zemřelo.

Nejproblematičtější je momentálně epidemická situace v dolnosaském Göttingenu. Univerzitní město rozhodlo, že nejméně do neděle uzavře všechny školy a školky a znovu také zakáže činnost sportovním klubům.

V Paříži se 14. července u příležitosti Dne Bastily neuskuteční vojenská přehlídka. Nahradí ji na na náměstí Svornosti menší ceremonie, která vzdá hold lidem bojujícím proti koronaviru, uvedl Elysejský palác.

V Rusku za den přibylo 8800 nakažených koronavirem

Pandemie silně zasáhla Rusko. V zemi za minulých 24 hodin přibylo přes 8800 potvrzených případů nákazy koronavirem a 169 úmrtí na covid-19. Počet nakažených tak oproti předchozímu dni stoupl, údaj o úmrtích je o něco nižší než ve středu. V zemi se potvrdil koronavirus už u 441 108 lidí, zemřelých má dohromady 5384.

V Íránu za den přibylo 3574 nových případů nákazy koronavirem, což je dosud nejvyšší denní nárůst. Za vrchol epidemie se dosud označoval 30. březen, kdy za jediný den přibylo 3186 nakažených. V Íránu se od začátku epidemie infikovalo kolem 161 000 lidí a zemřelo 8012 pacientů.

Z pevninské Číny, která je původním ohniskem pandemie, je za středu stejně jako v úterý hlášen jen jeden nový případ nákazy koronavirem u člověka, který se vrátil z ciziny. Ve středu přibyli také čtyři další lidi s koronavirovou infekcí bez příznaků. V Číně se koronavirem nakazilo celkem 83 022 lidí, počet mrtvých se nezměnil a zůstává na 4634.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...