Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Tříletá Maddie zmizela v Portugalsku před 13 lety. Německá policie vrátila rodičům naději

Svět

  11:50
Londýn - Rodiče Madeleine McCannové, která jako tříletá zmizela v roce 2007 při jejich dovolené v Portugalsku, označili za potenciálně velmi důležitou informaci o novém možném podezřelém. Nyní 43letý muž si v současnosti odpykává víceletý trest ve vězení v Německu za sexuální delikty.

Kate McCannová, jejíž tříletá dcera Madeleine zmizela na dovolené v Portugalsku v roce 2007, dostala šanci, že zjistí, co se s dcerou stalo. foto: Reuters

Dítě zmizelo 3. května 2007 z apartmánu v turistickém komplexu v Praia da Luz u jihoportugalského města Lagos v regionu Algarve. Její rodiče byli tehdy na večeři v blízké restauraci. 

Krajský úřad: Pracovníci mělnického OSPODu v případu kojence, který zemřel, nechybovali

Německé úřady ve středu oznámily, že podezřívají z vraždy britské dívky muže, který byl už v minulosti podle vícekrát trestán kvůli sexuálním deliktům i na dětech.

„Kate a Gerry to vnímají jako potenciálně velmi důležité,“ řekl ve čtvrtek BBC mluvčí rodiny McCannových Clarence Mitchell. „Nikdy se nevzdali naděje, že možná bude nalezena živá, ale jsou realisty,“ dodal.

„Ať bude výsledek této konkrétní linie vyšetřování jakýkoli, potřebují vědět, co se stalo jejich dceři, aby našli klid a kdokoli zodpovědný byl předán spravedlností,“ řekl mluvčí.

Jméno pachatele zůstává nezveřejněné

Britská a německá policie ve středu vyzvaly veřejnost k poskytnutí případných dalších informací o podezřelém muži, jehož totožnost však úřady neupřesnily. Policii zajímá zejména pohyb dvou automobilů, které muž patrně používal v době zmizení dívky. Nyní jsou tyto vozy značek Volkswagen a Jaguar v držení německé policie.

Senior dostal 16 let za vraždu milenky, s výší trestu nesouhlasí

Podezřelý podle německé policie žil v Algarve mezi lety 1995 a 2007. Několik let přebýval v domě poblíž Praia da Luz a mimo jiné vykrádal apartmány a obchodoval s drogami. V regionu vykonával příležitostné práce třeba v gastronomii, uvedl Spolkový kriminální úřad.

Rodiče Madeleine se opakovaně obraceli na veřejnost, aby jim pomohla získat informace o jejich dceři. Kate McCannová před třemi lety, na desáté výročí zmizení malé Maddie přiznala, že dceři stále kupují dárky k narozeninám a Vánocům.

Po osudu Madelaine McCannové policie pátrá již 13 let

  • Portugalská a později i britská policie, která zahájila vlastní vyšetřování v červenci 2013, začaly s pátráním a v počátku policie pracovala s hypotézou, že Madeleine byla unesena. Postupně se ale začala klonit k názoru, že se stala obětí násilného činu a že již nežije. Případ hlavně v prvních měsících provázela rozsáhlá mediální a informační kampaň. Rodinu podpořila například spisovatelka Joanne Rowlingová, fotbalista David Beckham nebo papež Benedikt XVI.
  • Rodiče Madeleine Kate a Garald, oba lékaři, osudný den uložili v 20:30 místního času všechny své děti (kromě tehdy čtyřleté Madeleine mají i o rok mladší dvojčata) a odešli na večeři se svými přáteli do restaurace, které se nacházela asi 50 metrů od apartmánu. Pokoj s dětmi pravidelně kontrolovali, naposledy v 21:00 místního času. Při návratu kolem 22:00 zjistili, že Madeleine zmizela, a hned zalarmovali policii.
  • Kauza britské holčičky Madeleine McCannové, která se ztratila 3. května 2007, je nejznámějším případem zmizení dítěte z poslední doby. Rodina McCannové přicestovala se skupinou přátel a jejich dětmi do turistického komplexu v Praia da Luz u jihoportugalského města Lagos v regionu Algarve 28. dubna na týdenní pobyt.
  • Loni v květnu portugalská policie oznámila, že vyšetřuje nového podezřelého v případu. Britská média tehdy uvedla, že se jedná o Němce Martina Neyw, který je v Německu ve vězení za únos a vraždu tří chlapců v letech 1992 až 2001. Portugalský tisk to ale odmítl.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!