Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Hongkongu platí sporný zákon o čínské hymně, opět se konal "smrdutý protest"

Čínská policie
Čínská policie
Foto: Pixabay

Hongkongský parlament dnes schválil zákon, který urážky čínské státní hymny kvalifikuje jako trestný čin. Tomu, kdo nebude hymně známé jako Pochod dobrovolníků projevovat náležitý respekt, hrozí podle zákona až tříletý trest vězení a pokuta do výše 50.000 hongkongských dolarů (159.000 korun). Podle kritiků je schválení sporného zákona další známkou sílící nadvlády Pekingu nad autonomním Hongkongem, který přešel pod čínskou správu v roce 1997.

Pro přijetí zákona se vyslovilo 41 hongkongských zákonodárců, proti byl jeden. Opozice se rozhodla hlasování bojkotovat, napsala agentura AFP.

Prodemokratický tábor vnímá zákon o hanobení čínské státní hymny jako zásah do svobody vyjadřování a další omezení výsad, jež mají mít občané Hongkongu zaručeny v rámci správního principu jedna země, dva systémy.

Peking začal tlačit na přijetí zákona po incidentech, při nichž se hongkongští fotbaloví fanoušci hymně vysmívali při zápasech v roce 2015. Loni, kdy se konaly protivládní protesty, fanoušci při hymně bučeli a otočili se při jejím hraní zády. Hongkongský fotbalový svaz za to v minulosti dostal pokutu od Mezinárodní fotbalové federace (FIFA).

Dnešní hlasování o kontroverzním zákonu bylo v parlamentu nejdříve přerušeno kvůli protestu prodemokratických poslanců. Jeden z nich totiž do jednacího sálu vhodil lahev s páchnoucí tekutinou. Podobný incident se stal už v květnu.

Poslanci byli k hlasování o hymně svoláni v den, na nějž připadá 31. výročí potlačení demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men. Ještě před zahájením parlamentní debaty si poslanci prosazující demokracii vestoje chvílí ticha toto výročí připomenuli. Před sebou měli cedulky s nápisem "Nezapomeňte na 4. červen, srdce lidí nezemřou".

Při protestu proti zákonu o hymně přešel zákonodárce Ray Chan do popředí jednacího sálu s nápisem "Vražedný režim smrdí deset tisíc let". Láhev s tekutinou měl schovanou v papírovém lampionu, a když se ho ostraha pokusila zastavit, upustil jej na zem. On i kolega, který ho doprovázel, byli z jednací síně vykázáni. Na místo byla přivolána policie a hasiči.

K výročí událostí na náměstí Tchien-an-men se vždy v Hongkongu konala pamětní shromáždění. Letos jsou zakázaná pod záminkou koronaviru. Policie oznámila, že za porušení zákazu bude považovat i případy, kdy se lidé rozdělí do menších skupin. K zajištění zákazu bylo do města povoláno 3000 členů zásahových oddílů. Organizátoři akce svolané původně do parku Victoria oznámili, že hodlají manifestaci uspořádat ve skupinách po osmi lidech, jak stanovují pokyny vydané kvůli covidu-19.

Témata:  Hongkong Čína

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.