Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: ‚Běžte pryč z mého trávníku.’ Australan okřikl svého premiéra během tiskové konference

Svět

  13:16
Tiskovou konferenci pod širým nebem, během níž australský premiér Scott Morrison odpovídal na otázky novinářů, přerušil nazlobený majitel pozemku. Muž vyzval přítomné, aby se stáhli z jeho pozemku.

Tiskovou konferenci pod širým nebem, během níž australský premiér Morrison odpovídal na otázky novinářů, přerušil nazlobený majitel pozemku. foto: Reuters

„Hej hoši, dejte si odstup, nedávno jsem tam tu trávu zasázel!“ Touto větou skočil statný muž do řeči australskému předsedovi vlády Scottu Morrisonovi, který právě hovořil s novináři na improvizované tiskové konferenci v lokalitě Googong nedaleko metropole Canberry.

Problém byl v tom, že premiér stál s hloučkem žurnalistů na okraji soukromého pozemku – a jeho majitel, který vyšel ze dveří svého domu, evidentně nebyl šťastný z toho, že mu nějací vetřelci šlapou po čerstvě vysázené trávě.

Pozemek sice přiléhá k silnici, jeho hranice ale není nijak označena.

Z videozáznamu není zřejmé, zda muž věděl, koho okřikuje. Morrisonova reakce byla každopádně ukázková: s majitelem se nijak nepřel a naopak slovy „Jistě, pojďme trochu ustoupit zpět“ vyhověl jeho přání. Na závěr mu ještě pokynul: „Snad je všechno v pořádku.“

Během scény není kolem ministerského předsedy vidět žádná ochranka. Pikantní na celé záležitosti je, že premiér novinářům představoval detaily nového vládního plánu nazvaného HomeBuilder, podle nějž mohou Australané po splnění určitých podmínek získat dotaci na renovaci svého obydlí až do výše 25 000 australských dolarů (asi 410 000 korun).

Podle serveru ABC News po skončení tiskové konference jeden z vládních činitelů událost glosoval slovy „Ten chlapík byl prostě pyšný na svoje dílo, na tom není nic špatného (...) Určitě do toho trávníku investoval hodně energie.“.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...