Glosa Štěpána Brunera: Silné řeči

Odstavené letouny aerolinek Ryanair

Odstavené letouny aerolinek Ryanair Zdroj: Reuters

Odstavené letouny aerolinek Ryanair
Letiště po celé Evropě plní odstavená letadla: Lufthansa
Letiště po celé Evropě plní odstavená letadla: Lufthansa
Letiště po celé Evropě plní odstavená letadla: Lufthansa
Desinfekce letadla Air France
8
Fotogalerie

Válka v Perském zálivu znamenala pro celý svět šok, ale na historickém grafu počtu letecky přepravených cestujících se projevila jen velmi drobnou vlnkou. Jakýmisi schody reprezentujícími stagnaci na jinak trvale rostoucí křivce se staly i roky po 11. září 2001 či v době finanční krize. 

I tyto pouhé pauzy v růstu znamenaly pro aerolinky rány, ze které se mnohé nevzpamatovaly. Namátkou jmenujme slovenské SkyEurope, aerolinky, které – řečeno pouze s mírnou nadsázkou – naučily Čechy létat.

Koronavirová krize ale představuje pro aerolinky dosud nepoznanou zkoušku. Během několika dní se počet uskutečněných letů propadl o dvě třetiny, v řadě zemí i mnohem více. Odhady pro letošní rok hovoří o meziročním propadu počtu přepravených cestujících o polovinu, podle černých scénářů se počty cestujících na předkrizovou úroveň už nikdy nevrátí. Zjednodušeně lze říci, že aerolinka, která nedosáhne na státní pomoc, musí mít buď movité a odhodlané vlastníky, nebo ji čeká smutný osud.

Přesto se aerolinky nerozpakují tvrdit, že nanejvýš za několik let budou zpět na koni. Německý stát chce podíl v Lufthanse nabytý výměnou za vládní pomoc poslat zpět na trh nejpozději v roce 2023. A najdou se i takové, které čerpají státní pomoc, propouštějí a snižují mzdy, přičemž jejich šéfové zároveň mluví o expanzi na místo padlých rivalů. Inu, uvidíme za pár měsíců.