Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Do nepokojů v USA zasahují zahraniční aktéři, tvrdí americký ministr spravedlnosti

Svět

  19:08aktualizováno  20:52
Washington - Do nepokojů ve Spojených státech, které vyvolala smrt černocha George Floyda, zasahují zahraniční aktéři snažící se ovlivnit všechny znesvářené strany. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci podle agentury Reuters prohlásil americký ministr spravedlnosti William Barr, který z titulu své funkce zastává i post generálního prokurátora USA. Řekl rovněž, že federální bezpečnostní sbory se zaměřily na vypátrání podněcovatelů násilných akcí.

Demonstranti zapálili i obchod s alkoholem. foto: Reuters

Dodal, že protesty spojené s pietou za Floyda se ve svůj prospěch snaží ukrást radikální skupiny včetně krajně levicového hnutí Antifa. Toto hnutí za strůjce násilností považuje americký prezident Donald Trump.

Smrt Floyda? Vládci USA odhalili svou pravou tvář, kritizoval íránský duchovní lídr

„Jsme svědky toho, jak se zahraniční aktéři na všech stranách snaží rozdmýchat násilí,“ řekl Barr o protestech.

Podle Barra je nepopiratelné, že mnozí Afroameričané ztratili důvěru v justiční systém Spojených států. „To se musí změnit,“ řekl. Zároveň zdůraznil, že násilí cestou ke změně není.

Protestující ve státu Minnesota klečí v napodobení toho, jakým způsobem zemřel...
Protestující v americkém státu Minnesota zakládá požár.

„Zatímco mnozí mírumilovně vyjadřují svůj hněv a žal, jiní se zmocnili protestů cestou násilí,“ řekl ministr spravedlnosti. „Takové nesmyslné anarchistické činy nejsou uplatněním práv podle prvního dodatku (americké ústavy),“ řekl. První dodatek americké ústavy zaručuje svobodu projevu a shromažďování.

Násilnosti doprovází podle Barra také zločiny, jejichž cílem je vystrašit spoluobčany a zastrašit společnost. Přislíbil, že federální úřady strůjce podobných akcí dopadnou, a poznamenal, že kvůli násilí a rabování federální bezpečnostní složky dosud zadržely 51 lidí.

Vojáci z jiných amerických států by měli Washigton opustit

Všechny vojenské jednotky, které posádkou nenáleží do hlavního města USA, musí podle washingtonské starostky metropoli opustit. Muriel Bowserová k tomu podle televize CNN vyzvala ve čtvrtek. Vojáci byli do metropole povoláni kvůli nepokojům, které ve Spojených státech vypukly po smrti černocha George Floyda.

Kvůli vyhrocené situaci byli do Washingtonu vysláni vojáci a také gardisté z jiných amerických států, ačkoli hlavní město USA stejně jako všechny americké státy má vlastní národní gardu. „Chceme, aby vojsko a vojáci z jiných států opustili Washington,“ řekla Bowserová.

Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů, jedné z komor Kongresu USA, Nancy Pelosiová ve čtvrtek označila zvýšený počet vojáků a členů federálních bezpečnostních sborů v hlavním městě za znepokojující. Poukázala podle CNN také na přítomnost neoznačených příslušníků ve městě. V této souvislosti vyzvala republikánského prezidenta Donalda Trumpa k vyjasnění toho, jaké bezpečnostní sbory ve Washingtonu působí.

Trump dlouhodobě zastává tvrdý postup vůči demonstracím, které na řadě míst přerostly v násilnosti, a opakovaně pohrozil vojenským zásahem. Později však řekl, že patrně nebude třeba proti demonstrantům nasadit armádu. Za strůjce nepokojů šéf Bílého domu považuje krajně levicové hnutí Antifa.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...