reklama

Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) bylo dosud na světě potvrzeno více než 6,5 milionu nakažených a zemřelo přes 387.000 lidí s covidem-19.

Brazílie zaznamenala rekordní počet mrtvých s nákazou už druhý den v řadě. Zemřelo 1349 pacientů, čímž se celkový počet obětí vyšplhal na 32.548. Nákaza se nově potvrdila u 28.633 lidí a s celkovým počtem 584.016 infikovaných je tak tato latinskoamerická země po USA druhým nejpostiženějším státem na světě.

Také v Mexiku počet mrtvých za jeden den přesáhl tisícovku - na komplikace provázející nemoc covid-19 během 24 hodin zemřelo 1092 osob. Počet nových případů vzrostl o také rekordních 3912 na 101.238. Latinská Amerika je v současnosti epicentrem pandemie, nákaza silně zasáhla i Peru, Ekvádor, Chile a Panamu.

Nepříznivé zprávy přišly rovněž z Íránu, kde za den přibylo 3574 nových případů nákazy koronavirem, což je dosud nejvyšší denní nárůst. Za vrchol epidemie se dosud označoval 30. březen, kdy za jediný den přibylo 3186 nakažených. V Íránu se od začátku epidemie infikovalo kolem 161.000 lidí a zemřelo 8012 pacientů.

Evropa má prozatím nejhorší za sebou, i když například v Rusku dál denně přibývají tisíce nakažených. Za minulých 24 hodin úřady evidovaly přes 8800 potvrzených případů nákazy, a celková bilance tak už přesáhla 440.000 infikovaných. Kvůli rozšíření nákazy mezi stovkami dělníků v loděnicích, kde se stavějí jaderné ponorky, se úřady rozhodly od soboty uzavřít město Severodvinsk.

V Británii, která má ze všech zemí Evropy nejvyšší bilanci obětí covidu-19 i potvrzených případů infekce koronavirem, byl počet úmrtí za poslední den zhruba poloviční oproti datům z úterka a středy. Vláda nicméně oznámila, že od 15. června bude v Anglii v hromadné dopravě nově povinné nošení roušky.

Koronavirové statistiky se vyvíjejí optimisticky také v Itálii, kde se už pátý den v řadě denní bilance úmrtí drží pod hranicí 100. Španělské ministerstvo zdravotnictví eviduje za poslední den pět nových úmrtí pacientů s covidem-19 a 195 nově potvrzených případů nákazy. Finsko za uplynulých 24 hodin nezaznamenalo žádný nový případ, což se stalo poprvé od konce února.

V Německu je sice situace stabilizovaná, na některých místech však bilance stoupají rychleji - v dolnosaském Göttingenu kvůli tomu nejméně do neděle uzavřeli všechny školy a školky a znovu také zakázali činnost sportovním klubům. Spolkový úřad pro motorová vozidla KBA oznámil, že prodej nových osobních automobilů se v květnu kvůli meziročně snížil o 49,5 procenta a ministr hospodářství Peter Altmaier řekl, že ekonomická krize dosud nedosáhla dna.

Jinak se ale život v Evropě postupně vymaňuje z přísných opatření, což platí také pro pohyb osob mezi zeměmi. Slovensko dnes s okamžitou platností umožnilo obnovit autobusovou, železniční, leteckou i lodní dopravu do Česka a dopravci budou v následujících dnech postupně znovu vypravovat spoje, které byly přerušeny v březnu. Španělsko dnes oznámilo, že možná už 22. června zruší veškerá omezení na hranici s Francií a Portugalskem a turisty hodlá brzy vpouštět na Kanárské a Baleárské ostrovy.