Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Smrt Tadeáška připomíná pátrání po Terezce (†5): Co se stalo s krkavčí matkou, která ji zalehla a zapálila?

Smrt Tadeáška připomíná pátrání po Terezce (†5): Co se stalo s krkavčí matkou, která ji zalehla a zapálila?
Zdroj: koláž eXtra.cz
+ Dalších 9 fotografií
PODOBNOST
V souvislosti s pro mnohé podezřelou smrtí čtyřměsíčního Tadeáška z Hořína na Mělnicku, již mnozí přisuzují nedbalosti matky, se mnoha Čechům vybavila vzpomínka na hrůznou událost devatenáct let starou, při níž se pátralo po maličké Terezce (†5), aby se nakonec ukázalo, že ji zabila vlastní krkavčí matka. Co mají oba případy společného?

Ztracené děvčátko

Bylo to událost, která dlouhou dobu cloumala emocemi celé republiky. Helena Čermáková tehdy 20. června 2001 přišla na policii s tím, že se její pětileté dítě znenadání ztratilo z hřiště na kladenském sídlišti. Lidé s matkou, která ve zpravodajství všech tuzemských televizních stanic ronila krokodýlí slzy, soucítili a posílali jí sílu náročnou situací zvládnout.

Spekulovalo se o možném útoku pedofila. I proto se okamžitě rozjela obrovská pátrací akce, do níž se zapojily tři stovky policistů včetně potápěčů, vrtulníku s termovizí a policejních psů. Děvčátko hledali všude možně včetně kanalizací, potrubí, ve sklepích okolních domů nebo ve vzdálenostech, do kterých by takhle malé dítě nikdy samo nedošlo.

Protichůdné výpovědi

Zvláštní bylo, že psi na hřišti nezachytili stopu. Už to bylo podezřelé. Vyšetřovatelé navíc získávali čím dál rozporuplnější výpovědi matky. Nejdřív uvedla, že si jen z domova odskočila nakoupit, takže dcerku neměla pod dozorem jen na okamžik, když tahle verze pod tíhou důkazů neobstála, začala tvrdit, že na hřišti vlastně byla a jen na chvíli zavřela oči, zatímco dcera zmizela.

Po pěti dnech od vyhlášení pátrání ale byla její historka zase jiná. Tentokrát se začala blížit pravdě, když uznala, že byla opilá a na nic z toho dne si nepamatuje.

Podobnost s případem Tadeáška

A právě jedna z jejích verzí příběhu připomíná nynější ostře sledovaný případ úmrtí Tadeáška. Policie cizí zavinění vyloučila, nadále ale vyšetřuje matku, jestli se nedopustila nedbalostního jednání. Ona sama vypověděla, že na chvíli usnula.

Podivný pokus o sebevraždu

Když se 26. června rozhodla pro sebevraždu skokem z okna (zanechala i dopis na rozloučenou), strážci zákona pojali ještě větší podezření.

„Dopis je zmatečný. Dotyčná v něm doznává, že zmizení dívky je její vina, současně se ale hned vyviňuje z čehokoli,“ tvrdil tehdy novinářům krajský vyšetřovatel Milan Řečínský. Matka Terezky se stala hlavní podezřelou i pro své chování. Zatímco většina jiných žen by v její situaci zkolabovala, ona dál chodila do restaurace, jako by se nechumelilo.

Doznání po hlazení

Kriminalisté ji trpělivě vyslýchali, 9. července pak přizvali i psychologa. „Místo, kde schovala svou mrtvou dceru, Čermáková prozradila až policistovi, jenž u ní strávil hodiny. Hladil ji po vlasech, držel za ruku, cvrnkal po nose. Za ‚nevídanou‘ něhu se mu odvděčila pravdivými informacemi. Ty však přišly až po týdnech vzdorování,“ psala v té době MF Dnes.

Tělíčko bylo objeveno v místním lesoparku Bažantice v betonových základech bývalé dřevěné chaty, zaházené větvemi a listím, aby je jen tak někdo nenašel.

Obvinění

O dva dny později policie Čermákovou obvinila z ublížení na zdraví a dočkala se přiznání, že dceru zalehla v opilosti. Prý se vrátila večer domů z restaurace, což Terezku probudilo a šla si lehnout k mamince do její postele. Ve středu 20. června po probuzení ale s hrůzou zjistila, že její holčička má promodralé rty a nedýchá.

Dostala strach a rozhodla se jejího těla zbavit. Objevil se dokonce svědek potvrzující, že v ten den viděl nějakou ženu s dítětem v náručí zmateně pobíhat po sídlišti.

Zapálila vlastní dítě

Čermáková ale nakonec našla řešení: rozhodla se zapírat, tělíčko promyšleně ukryla (musela se kvůli tomu svléct do spodního prádla, aby na místo vůbec mohla prolézt) a ostatky svého dítěte zapálila.

První pitva naznačovala, že příčinou smrti byla vrozená srdeční nedostatečnost, později se navíc ukázalo, že Terezka měla v krvi 3,2 promile alkoholu. De facto se před smrtí dostala do stavu patologické opilosti.

Pobouření

Veřejnost byla chováním matky, pro niž byla putyka a pití víc než vlastní dítě, pobouřena a žádala co nejpřísnější trest. Toho se ale nedočkala: úmyslné opití dítěte se obžalobě nepodařilo prokázat, stejně tak vyvrátit úmrtí zalehnutím (znalci uznali, že mohlo jít i o udušení po vdechnutí zvratků, jednoznačný závěr ale nebyli nakonec schopni určit). Žena byla proto odsouzena za úmyslné ublížení na zdraví s následkem smrti ke třem letům odnětí svobody.

Do věznice nastoupila v roce 2003, ještě předtím se znovu neúspěšně pokusila vzít život, když spolykala prášky. Pak se vyhýbala nástupu do vězení, které ji ale nakonec neminulo. Trest si odpykala celý do posledního dne, takže brány nápravného zařízení opustila začátkem února 2006.

Nedůvěryhodná lítost

„Toho, co jsem udělala, budu už navždy litovat,“ tvrdila tehdy, diváky, kteří případ sledovali, ale iritovalo, jak během let ochotně pózovala do médií a bezstarostně se u toho smála, jako by snad nepřipravila své dítě o život.

Chvíli po propuštění žila v azylovém domě v Krnově, pak se přestěhovala do Uherského Hradiště, kde se i vdala a přijala manželovo příjmení Pokorná.

Z chaty, v níž ukryla ostatky své dcery, ještě dlouho bylo poutní místo, nejen Kladeňáci, ale i další k improvizovanému kříži nosili květiny. A hrob Terezky pravidelně zasypávali plyšáky.

Dnes by byla z usmrcené dívky čtyřiadvacetiletá slečna, možná by sama už byla maminkou a byla by třeba bezhlavě zamilovaná. Takové štěstí jí ale bohužel nebylo dopřáno...

Související články

Další články

Nejnovější kauzy