Volné hranice. Češi mohou bez omezení do Rakouska, Maďarska i do Německa

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD, vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD, vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Česko-rakouská hranice v Dolním Dvořišti
Česko-rakouská hranice v Dolním Dvořišti
Česko-rakouská hranice v Dolním Dvořišti
Německo uvolnilo opatření na hranicích se Švýcarskem, Rakouskem a dalšími sousedy
Jihomoravští policisté kontrolují bedlivě české hranice
7
Fotogalerie

Od dnešních 12:00 se zcela uvolní cestování mezi Českem, Rakouskem a Maďarskem. Po konzultacích s danými zeměmi o tom na mimořádném jednání rozhodla vláda. Jednání s Německem dále pokračují, Češi se mohou z Německa od 12:00 vracet bez povinnosti testu na koronavirus. Na německé straně ale dále trvají stávající omezení, uvedl Petříček. Na tiskové konferenci řekl, že další vlnu uvolnění očekává k již dříve avizovanému 15. červnu.

Německo chce podle Petříčka koordinovat otevírání svých hranic i s dalšími sousedy, proto nepřistoupilo na úplné zrušení omezení. Důležité pro Česko ale je, že Němci do Česka mohou bez omezení na nákupy, uvedl. Pro Čechy mířící do Německa platí, že by měli vyjet pouze s odůvodněním, například k lékaři či na obchodní schůzku. Při návratu se dosud museli podrobit testu na koronavirus, tato povinnost od 12:00 přestane platit. Kontroly na hranicích s Německem zavedeny nejsou, na dálnicích v německém vnitrozemí se ale dělají namátkově.

Petříček upozornil, že ačkoli Česko uvolnilo možnost vycestování, je nutné, aby lidé sledovali informace ze států, kam míří. V pondělí k tomu začne fungovat interaktivní mapa na stránkách Černínského paláce.

Maďarsko své hranice otevře již od 08:00, čtyřhodinový rozdíl by podle Petříčka neměl přinést problémy, protože už nyní platí mezi zeměmi volný pohyb po dobu 48 hodin. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že Maďaři usilovali o otevření hranic už od čtvrtka. Česko a Slovensko ale chtěly demonstrovat, že jsou si nejbližší, otevřely tak dříve. „My jsme chtěli dodržet tradici, že jsou si Češi a Slováci nejbližší,“ uvedl.

Omezení pro cesty na Slovensko byla zrušena od čtvrtka. Vlády hranice uzavřely v březnu kvůli šíření koronaviru nového typu. Z okolních zemí zatím zvláštní režim zachovává Polsko. Podle Petříčka dosud Varšava neuvedla ani orientační termín, kdy s otevíráním počítá.

Čeští občané mohli až dosud bez povinnosti předkládat negativní test na koronavirus navštívit Slovensko, Rakousko a Maďarsko, museli se ale do 48 hodin vrátit zpět. V případě delších pobytů nebo cest do jiných zemí bylo nutné předložit negativní test na koronavirus nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény.

Česko původně plánovalo uvolnit cestování od 15. června. Rakousko od čtvrtka zrušilo kontroly na svých hranicích s výjimkou přechodů do Itálie, takže Češi už nemusí při vstupu do alpské republiky předkládat potvrzení o tom, že nejsou koronavirem nakaženi.

O otevření vnějších hranic bude EU rozhodovat také k polovině června. Dá se podle něj předpokládat, že hranice by se k tomuto datu mohly otevřít pro bezpečné země, například Izrael či Koreu.