Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Pandémia je vo Francúzsku pod kontrolou, uviedol vládny poradca

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Yoan Valat/POOL via AP)

PARÍŽ - Koronavírusová pandémia je vo Francúzsku pod kontrolou, vyhlásil v piatok šéf vládnej vedeckej rady Jean-Francois Delfraissy, ktorého citovala agentúra AFP.

"Vírus aj naďalej cirkuluje, najmä v určitých oblastiach, ale cirkuluje pomaly," povedal Delfraissy v rozhlasovom vysielaní. "Môžeme povedať, že vírus je v súčasnosti pod kontrolou," dodal. Delfraissy je šéfom vedeckej rady pre COVID-19, ktorú vytvorila vláda na začiatku pandémie. Francúzsko je v rámci Európy jednou z najviac koronavírusom zasiahnutých krajín. Doteraz tam zaznamenali 29.065 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, a 151.325 prípadov nákazy.

Skutočný počet obetí aj nakazených je však podľa expertov pravdepodobne vyšší. V krajine platili od 17. marca do 11. mája prísne obmedzenia. Ľudia mohli chodiť von len v nevyhnutných prípadoch, na nákup základných potrieb či k lekárovi, pričom museli mať so sebou písomný formulár s odôvodnením.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


V utorok Francúzi po vyše dvoch mesiacoch znovu otvorili reštaurácie, kaviarne i bary, ktoré boli pre riziko šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 zatvorené. V metropolitnej oblasti Paríža, kde je nákaza najviac rozšírená, však takéto prevádzky mohli sprístupniť len stoly umiestnené vonku.

Viac o téme: PandémiaFrancúzskoKoronavírusJean-Francois Delfraissy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu