Do nepokojů ve Spojených státech podle tamní vlády zasahují zahraniční síly

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Zásah ze zahraničí

Americký ministr spravedlnosti a generální prokurátor USA William Barr prohlásil, že současné situace nepokojů ve Spojených státech se snaží využít někteří zahraniční aktéři, kteří se snaží ovlivnit všechny znesvářené strany. Rovněž uvedl, že federální bezpečnostní sbory se zaměřily na vypátrání podněcovatelů násilných akc a že protesty spojené s pietou za Floyda se ve svůj prospěch snaží ukrást radikální skupiny včetně krajně levicového hnutí Antifa. Toto hnutí za strůjce násilností považuje americký prezident Donald Trump.

Brazílie před Itálií

Počet zemřelých kvůli onemocnění Covid-19, který způsobuje nový typ koronaviru, se v Brazílii vyšplhal na 34 039. Jihoamerická země se tak dostala na třetí místo na světě v počtu zemřelých. Před ní je akorát Velká Británie a následují Spojené státy. Rekordní počet mrtvých s covidem-19 Brazílie hlásí už třetí den v řadě. Ve středu evidovala 1349, o den dříve jich bylo 1262.

Propouštění v Bentley

Zhruba tisícovku svých zaměstnanců se chystá propustit výrobce luxusních vozů Bentley. Pro závod to však znamená zhruba třetinu zaměstnanců. Firma, která patří do německé automobilové skupiny Volkswagen, se potýká s koronavirovou krizí. Očekává se, že nabídne zaměstnancům možnost dobrovolného odchodu. Firmu poškodilo přerušení výroby kvůli pandemii, společnost ale měla problémy s vytvářením zisku už v předchozích letech.

Americké akcie znovu oslabují

Převážně oslabení zaznamenaly americké akcie při posledním obchodování. Investoři vybírali zisky před pátečními údaji o vývoji květnové nezaměstnanosti v USA. Indexy S&P a Nasdaq 500 mírně klesly. V předchozích čtyřech seancích americké akcie rostly vlivem signálů hospodářského oživení.