Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Monika Jankovská z väzby poslala list prezidentke: Vzdáva sa funkcie!

Marian Kočner a Monika Jankovská Zobraziť galériu (3)
Marian Kočner a Monika Jankovská (Zdroj: TASR - Adel Ghannam, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Monika Jankovská sa vzdala funkcie sudkyne. Oznámila to v liste adresovanom Kancelárii prezidenta SR. Potvrdil to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti a sudkyňa Monika Jankovská je v súčasnosti vo väzbe. Jankovská je obvinená z prijímania úplatku aj z podplácania. Okrem nej sú vo väzbe aj sudcovia Eugen Palášthy, Denisa Cviková, Richard Molnár a advokát Miroslav Mojto.

VIDEO Najvyšší súd rozhodol o obvinenej Jankovskej: Tvrdý verdikt!

Všetci majú byť stíhaní väzobne pre možné ovplyvňovanie svedkov a Mojto, Palášthy a Richard Molnár aj pre možné pokračovanie v trestnej činnosti. Jankovskej súd rozšíril väzbu aj o preventívnu. 

Súd zároveň vtedy prepustil sudkyňu Zuzanu Maruniakvú a ďalších dvoch obvinených - bývalú sudkyňu Miriam Repákovú a Ladislava Mojžiša. Prokuratúra aj obvinení, ktorých vzali do väzby, podali proti rozhodnutiu sťažnosti. V prípade Miriam Repákovej však prokuratúra neskôr sťažnosť proti nevzatiu do väzby stiahla s tým, že dôvody väzby pominuli.

Dnes sa rozhoduje o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Obvinená totiž údajne spolupracuje s vyšetrovateľmi. V prípade Zuzany Maruniakovej a podnikateľa Ladislava Mojžiša sa aj najvyšší súd vo štvrtok stotožnil s názorom, že nie je dôvod ich stíhať väzobne.

Kočnerova opička

Monika Jankovská zažíva krušné chvíle od zadržania Mariana Kočnera, ktorý je obžalovaný v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a neprávoplatne odsúdený na 19 rokov väzenia v kauze televíznych zmeniek spolu s Pavlom Ruskom. 

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Po rozšifrovaní správ z aplikácie Threema, ktorá bola nainštalovaná práve v mobile Kočnera, vyšlo na povrch, že Jankovská s ním udržiavala veľmi priateľské vzťahy. Vybavovala rozsudky v jeho prospech, dokonca neváhala podplatiť sudkyne. "Veď nedá sa vyžiť z 2000 eur mesačne, s dvoma dospelými synmi," písala Jankovská Kočnerovi. 

Po tom, ako bol obsah správ zverejnený, Jankovská na istý čas "zmizla". Neskôr usporiadala tlačovú konferenciu, na ktorej oznámila svoj odchod z postu tajomníčky rezortu spravodlivosti. Akékoľvek vzťahy s Marianom Kočnerom poprela. 

Viac o téme: SudkyňaVäzbaMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu