Nejlépe placeným CEO na světě je poprvé žena. Šéfka AMD loni vydělala 58,5 milionu dolarů

Lisa Suová, šéfka AMD je nejlépe placeným CEO

Lisa Suová, šéfka AMD je nejlépe placeným CEO Zdroj: Profimedia

Lisa Suová, šéfka AMD je nejlépe placeným CEO
2
Fotogalerie

Žebříček nejlépe placených CEO na světě sestavovaný agenturou AP letos dospěl k historického milníku. V jeho čele stanula vůbec poprvé žena. Šéfka AMD Lisa Suová si přišla na 58,5 milionu dolarů. Od duhého Davida Zaslava z Discovery ji dělil velký odstup, Zaslav loni vydělal 45,8 milionu dolarů. 

Americká podnikatelka původem z Tchaj-wanu stojí v čele hardwarové společnosti AMD od roku 2014. Lisa Suová má pověst obratné obchodnice, její schopnosti dostaly firmu AMD na samotnou špičku a z pohledu procesorů porazit dlouholetého lídra na trhu - společnost Intel.

Během působení ředitelky Lisa Su se hodnota AMD zvýšila na burze 25krát a z původních přibližně 2 dolarů za akcii se cena dostala na současných přibližně 52 dolarů za akcii. Současná hodnota AMD je na veřejné burze kolem 62 miliard dolarů.

Lisa Su tak za tyto výkony dostala i velmi slušnou odměnu. K její standardní mzdě 1 milion dolarů ročně a dodatečné výkonnostní složce 1,2 milionů dolarů ročně tak dostala i balík akcií AMD v celkové hodnotě 56 milionů dolarů.

Stala se tak nejlépe placeným ředitelem v rámci společností S&P500 a zároveň se stala i první ženou na této pozici. Konkurence v tomto žebříčku přitom zahrnuje dalších 19 žen a 309 mužů. 

Suová si vydělala zhruba dvojnásobek toho, co druhá žena na seznamu. Marilyn Hewsonová ze společnosti Locheed Martin si loni na účet mohla připsat 24,4 milionu dolarů.

Celý článek čtěte na Živě.cz