Česko vyhostilo dva ruské diplomaty spojené s vymyšlenou kauzou ricin. Moskva hrozí odplatou

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD, vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci o otevírání hranic (5. 6. 2020)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD, vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci o otevírání hranic (5. 6. 2020) Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci o otevírání hranic (5. 6. 2020)
2
Fotogalerie

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace. Moskva hrozí za vyhoštění svých lidí odplatou.

„Z informací a předložených důkazů, které jsem obdržel od Bezpečnostní informační služby (BIS) jednoznačně vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu Ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal cíleně naší Bezpečnostní informační službě smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům. Způsobil tak kromě zbytečného vytížení našich bezpečnostních složek další komplikaci v česko-ruských vztazích a poškození dobrého jména Ruské federace v České republice," řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Ruská diplomacie označila vyhoštění dvou ruských diplomatů z Prahy za provokaci a nepřátelský krok a pohrozila odplatou. „Počínání Prahy dostane nejen adekvátní odpověď, ale bude se k němu přihlížet při utváření ruské politiky vůči Česku. Za takové provokace se musí nést odpovědnost,“ uvedl v komentáři tiskový odbor ruského ministerstva zahraničí.

Podle premiéra Česko jako svrchovaný stát nemůže tolerovat podobné akce na svém území. Proto přistoupilo k vypovězení dvou ruských diplomatů. Babiš také poděkoval BIS za výbornou práci, když dokázala případ rychle rozkrýt.

BIS podle mluvčího Ladislava Štichy naplnila své zákonné poslání. „Premiér uvedl dostačující informace a z naší strany není třeba žádný další komentář,“ sdělil Šticha.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) se diplomacie snažila záležitost vyřešit diskrétně a od počátku komunikovala s ruskou stranou. „Diplomatické řešení nebylo nakonec možné. Přístup Ruské federace nám nedává jinou možnost, a to i s vědomím očekávaných recipročních kroků,“ řekl k rozhodnutí o prohlášení diplomatů za persona non grata. V diplomacii je obvyklé, že na vypovězení diplomatů druhý stát reaguje stejně.

„K vyhoštění diplomatických zástupců kteréhokoli státu a jejich prohlášení za osoby nepřijatelné přistupujeme velmi zřídka, ve výjimečných situacích a po velmi zralé úvaze,“ doplnil Petříček.

Agentura RIA Novosti uvedla, že vyhoštěnými diplomaty jsou šéf Ruského střediska vědy a kultury Andrej Končakov a jeho zástupce Igor Rybakov. Končakova v minulosti některá média označila za muže, který údajně přivezl do Prahy jed ricin. Podle ruské ambasády Končakov kvůli tomuto označení čelil výhružkám a dostal policejní ochranu.

O příjezdu ruského agenta s jedem ricin napsal koncem dubna týdeník Respekt. České úřady oficiálně informaci o jedu nepotvrdily. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) ale dostali ve stejné době policejní ochranu. Všechny tři tyto komunální politiky Moskva kritizuje kvůli jejich krokům.