Kryptograf týdne: Bitcoin uniká spirále smrti

Těžba digitálních měn - ilustrační foto

Těžba digitálních měn - ilustrační foto Zdroj: David Hanuš

Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
15
Fotogalerie

Dolování bitcoinu bude z ekonomického hlediska atraktivnější, nároky na výpočetní výkon těžařů významně klesly. Plošný exodus minerů, což by fundamentálně ovlivnilo fungování bitcoinu a mohlo roztočit takzvanou spirálu smrti, po nedávném půlení (halvingu) hrozí o něco méně.

Nejrozšířenější kryptoměna se po půlení nacházela v paradoxní situaci. Ačkoliv samotná událost představuje nejvýznamnější impuls k případnému růstu hodnoty bitcoinu za poslední roky, z krátkodobého hlediska podle některých apokalyptických hlasů hrozila roztočením neblahé spirály.

Oč jde? Pokud se těžařům nevyplatí po osekání jejich odměny udržovat v chodu bitcoinovou síť a své stroje vypnou, hrozí snížení jejího zabezpečení a vystavení většímu riziku hackerských útoků. Potvrzení některých transakcí se také může zpozdit a výše poplatků za platby výrazně narůst.

Jenže jak podrobněji v poradně E15 Premium vysvětlil popularizátor kryptoměn Jakub Vejmola alias Kicom, bitcoin je navržen tak, aby si se situací zvládl poradit.

Pokud se větší počet minerů rozhodne odpojit, algoritmus kryptoměny na to zareaguje tak, že prostě sníží nároky na její dolování. Těžaři nebudou muset „pálit“ tolik elektřiny, což zvýší výnosnost jejich byznysu. A přesně tohle se stalo.

Prohlédněte si, jak vypadají zařízení na těžbu kryptoměn:

Ve čtvrtek došlo k další úpravě náročnosti těžby. V pravidelném dvoutýdenním intervalu klesly nároky o devět procent.

Šlo tak o druhý propad v řadě, těsně po halvingu došlo k jejich snížení o šest procent. Jde o druhý největší letošní pokles a celkem osmý nejprudší v dosavadní jedenáctileté historii bitcoinu, upozornil redaktor serveru CoinDesk Zack Voell.

Úprava podmínek nicméně přispěla k tomu, že k dolování bitcoinu se postupně vracejí těžaři.

Celkový výpočetní výkon, který pro potřeby hladkého chodu bitcoinových plateb a jejich kybernetického zabezpečení poskytují, se po prudkém propadu krátce po halvingu zvýšil zhruba o čtvrtinu, vyplývá ze statistik portálu Bitinfocharts. Vývoj hashrate bitcoinuVývoj hashrate bitcoinu|Bitinfocharts

Došlo tak na slova kazachstánského těžaře „digitálního zlata“ Denise Rusinoviče, která vyslovil zhruba před třemi týdny.

„Pokud se bitcoin bude dál pohybovat v cenovém rozpětí 9 až 10 tisíc dolarů, výpočetní výkon sítě by se mohl do června zotavit,“ předpovídal tehdy Rusinovič. Připojil ale varování - v případě poklesu kurzu digitální měny k sedmi tisícům dolarů by těžařský byznys čekal mnohem závažnější otřes.