Hlavní obsah

Banky zájemce o hypotéky nyní víc prověřují

Koronavirová krize poznamenala všechny oblasti našeho života. Stranou nezůstal ani trh s hypotékami. Mnohé banky nyní podrobněji zkoumají současné zájemce o úvěry na bydlení. Také nemovitostní trh zasáhly velké změny, skončily krátkodobé pronájmy, což se odrazilo i na ceně těch dlouhodobých.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Česká národní banka (ČNB) na počátku dubna zmírnila svá doporučení pro posuzování nových hypoték, upravila úvěrové limity tak, aby se hypotéky staly dostupnější pro více žadatelů.

Například poměr výše hypotéky k hodnotě zástavy už může být 90 procent či poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu může být až 50procentní.

Nové limity úvěrových ukazatelů pro posuzování žádostí o hypoteční úvěry
Limit ukazatele LTV (loan to value, výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti) se zvyšuje na 90 procent. banky mohou uplatnit 5procentní výjimku pro hypotéky s vyšším ukazatelem LTV. Před uvolněním byl 80 procent.
Limit ukazatele DSTI (debt service to income, vyjadřuje, jak velkou část čistého měsíčního příjmu žadatel o úvěr vynakládá na splátky celkového dluhu) se zvyšuje na 50 procent. Před uvolněním byla jeho výše 45 procent.
Limit ukazatele DTI (debt to income, poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr) se ruší. Před uvolněním musela výše úvěru představovat maximálně devítinásobek ročních čistých příjmů domácnosti.

Nicméně banky zůstávají obezřetné. Několik měsíců trvající pandemie koronaviru finanční situaci českých domácností výrazně ovlivnila, stranou nezůstala pochopitelně ani ekonomická situace v mnoha firmách.

„Banky nyní zájemce o hypotéky více prověřují. Zkoumá se typ příjmu, zkoumá se, zda si klient udrží práci i do budoucna. Sám klient předkládá bance čestné prohlášení, jak se jeho osobně dotkla koronavirová situace s vysvětlením jeho dalších možných finančních možností,” uvedla Veronika Hegrová ze serveru hyponamiru.cz.

Jak dále zmínila, pod drobnohledem jsou i firmy, u nichž jsou klienti zaměstnáni. Banky totiž zkoumají, zda bude muset firma propouštět. „Aktuálně existují seznamy profesí, kterým banky nyní hypotéku neschválí nebo je podrobí ještě podrobnějšímu přezkoumání. Jedná se o nejpostiženější sektory (cestovní ruch, pohostinství, gastronomie, klienti pracující v zahraničí, část podnikatelů apod.),“ doplnila Hegrová.

Sazby hypoték jsou nízké

Trojí snížení hlavní úrokové sazby ČNB na současnou hodnotu 0,25 procenta ovlivní v budoucnu i úrokové sazby hypoték. Některé především pak menší banky už ke zlevnění svých úvěrů na bydlení přistoupily, což se odrazilo i na průměrné úrokové sazbě, která v dubnu klesla o pět bazických bodů a dostala se na hodnotu 2,39 procenta.

Nicméně, jak odborníci na hypoteční trh připouštějí, je zatím brzy odhadovat, jak se situace vyvine, banky totiž ještě neuzavřely příjem žádostí o odklad splátek, a ještě několik týdnů neuzavřou.

„Toto musí počítat mezi 'ztrátu', protože klient jim úroky navíc i samotné splátky často zaplatí až na úplném konci hypotéky nebo spolu s žádostí o refinancování k jiné bance. V následujících týdnech tedy není pravděpodobné snižování úrokových sazeb, zvlášť s ohledem na to, že nyní jsou zejména noví klienti pro banky rizikovější,“ doplnila Hegrová.

Zájem je o rodinné domy i chalupy

Nemovitostní trh výrazně poznamenal i konec krátkodobých pronájmů typu Airbnb, kdy majitelé své byty pronajímali především cizincům. Na trhu je tak nyní, především pak v Praze a velkých městech, mnoho volných bytů, což ovlivnilo i ceny dlouhodobých pronájmů, které mnohdy klesly až o desítky procent.

Prázdné byty srážejí cenu nájemného, někdy i o víc než 10 tisíc

Koronavirus

Na realitním trhu lze zároveň pozorovat jeden zajímavý trend, a to je ještě výraznější zájem o rodinné domy. Lidé uzavření v době karantény a nouzového stavu v bytech si více než předtím uvědomili výhody rodinného domu a zahrady, proto podle Hegerové vzrůstá zájem o tento typ nemovitostí.

Mnohé realitní kanceláře zaznamenaly i zvýšený zájem o rekreační nemovitosti, což pochopitelně žene i jejich ceny vzhůru. Letos musíme počítat s omezenými možnostmi cestování do zahraničí, navíc mnohá tuzemská ubytovací zařízení hlásí naplněnou kapacitu na letní měsíce, někteří Češi se tak rozhodli pořídit si vlastní chatu či chalupu.

Anketa

Máte hypotéku?
Ano
38,5 %
Ne, ale uvažuji o ní
17,1 %
Ne, nechci se zadlužovat
44,4 %
Celkem hlasovalo 1583 čtenářů.

Reklama

Související články

Byty by po karanténě mohly zlevnit

Vyhlášení plošné karantény zasáhlo obchod s byty tak, že by jejich ceny mohly začít klesat. I když ČNB snížila úrokové sazby a ty tak snad neporostou ani...

Výběr článků

Načítám