Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Šéf Senátu Vystrčil na Tchaj-wan poletí, tvrdí ČT. Počítá i s podnikatelskou delegací, prý je zájem

Předseda Senátu Miloš Vystrčil. foto:  Dan Materna, MAFRA

PRAHA - Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se podle České televize rozhodl absolvovat cestu na Tchaj-wan. V souvislosti s odletem hovoří zdroje televize o 30. srpnu. Vystrčil v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce odmítl cestu či její termín potvrdit, odkázal při tom na svou úterní tiskovou konferenci. Pokud však vyrazí, počítá s tím, že se cesty zúčastní podnikatelská delegace.
  14:37aktualizováno  15:04

Vystrčil v pátek uvedl, že už se již rozhodl ohledně cesty na Tchaj-wan, před kterou varovala Čína jeho předchůdce Jaroslava Kuberu (ODS) a kterou kritizují někteří politici. V neděli nechtěl potvrdit, že by měl odletět 30. srpna. „Já slíbil, že to všem řeknu 9. června. Kdybych to nyní řekl, tak bych popřel tohle slovo,“ řekl Vystrčil.

Není možné dál sklánět hlavu. Moje cesta na Tchaj-wan je stále reálnější, řekl šéf Senátu Vystrčil

Pokud však pojede, počítá s podnikatelským doprovodem. Podle jeho informací mají firmy o cestu zájem. Za vhodné by považoval i to, aby se cesta uskutečnila vládním letadlem. Jeho vyslání by musel podle ČT potvrdit premiér Andrej Babiš (ANO). Vystrčil nechtěl spekulovat, co by se stalo, kdyby Babiš letadlo neschválil. „Pokud bych letěl a ta situace nestala, tak bych to musel řešit,“ řekl Vystrčil.

Vystrčil opět kritizoval chování čínské ambasády, například telefonické varování před tím, aby blahopřál nové tchajwanské prezidentce ke zvolení do funkce. „Pro zemi, která má fungovat, je zásadní sebevědomí, hrdost, svébytnost, nezávislost, demokracie. Když připustíme, že si je nebudeme chránit, že jsme ochotni být něčím lokajem, ochotni se před někým shrbit, tak se stáváme nesvéprávným národem, který na to musí doplatit,“ řekl Vystrčil. Podle šéfa Senátu je třeba bránit i nehmotné hodnoty.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v ČT uvedl, že postrádá analýzu, co by cesta na Tchaj-wan přinesla. „Vztahy jsou dobré, vědecká spolupráce funguje. Není od věcí, aby tam jel třeba senátní výbor,“ uvedl. Návštěva jednoho z nejvyšších představitelů ale může mít význam i na úrovni mezinárodního práva. „Měli bychom postupovat v souladu s naší zahraniční politikou, politikou EU a světového společenství,“ řekl.

O Vystrčilově cestě na Tchaj-wan se rozhodne do měsíce. Podle Zemana by mise Česku neprospěla

Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že před některými „nešťastnými a neseriózními“ kroky čínského velvyslance by sám rozhodnutí jet na Tchaj-wan neučinil. „Pokud přijde (Vystrčil), že tam odlétá, říkám, že bych tomu rozuměl, tak já bych tu cestu podpořil,“ uvedl někdejší šéf horní komory. Pokud by chování čínského velvyslance Vystrčil nebral v potaz, mohlo by se zdát, že se ČR vzdává suverenity, dodal.

Vondráček míní, že se Vystrčil stává součástí propagandy a vybídl ho, aby své výhrady k Číně řešil spíš s Čínou. „Vy se nikde nehrbte, ale zkuste se chovat podle toho, jaká je zahraniční republika ČR,“ řekl Vondráček. Vystrčil reagoval, že i Parlament může mít svou zahraniční politiku. Pokud bude pozván do Pekingu na jednání o obchodních vztazích, rád pojede.

Peking prosazuje politiku jedné Číny, dlouhodobě se snaží o znovupřipojení ostrova k Číně. ČR, stejně jako celá EU nebo USA, politiku jedné Číny uznává.

Čínské velvyslanectví v lednu před cestou na Tchaj-wan varovalo Kuberu. Při lednovém setkání se Zemanem a Vondráčkem na Hradě dostal dopis, který prezidentská kancelář podpořila dvěma přípisy. Zhruba o týden později Kubera náhle zemřel na infarkt. Bylo to několik dní poté, co navštívil i čínské velvyslanectví. Okolnosti vzniku dopisu a jeho předání zůstávají nevyjasněné. Podle některých informací za dopisem stojí prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který to odmítá.

Cesta šéfa Senátu na Tchaj-wan se řeší už přes půl roku

10. října 2019 - Tehdejší předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) se v Praze zúčastnil tchajwanské oslavy, kde vyzdvihl ekonomickou spolupráci a vyfotil se s představiteli Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v ČR. Na jeho projev si o den později stěžovala čínská ambasáda. Peking považuje Tchaj-wan za svou provincii a nelibě nese náznaky o suverenitě ostrova. Ten přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. ČR přitom dlouhodobě zastává politiku jedné Číny.

29. října 2019 - Kubera na schůzce s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem odmítl kritiku za účast na tchajwanské recepci. Zdůraznil, že Peking musí respektovat, že je ČR suverénní země a nemůže k němu přistupovat z pozice síly.

26. listopadu 2019 - Jaroslav Kubera deníku Právo potvrdil, že je v roce 2020 pevně rozhodnutý navštívit Tchaj-wan. A to navzdory varování diplomatů, že to může na řadu let zmrazit česko-čínské vztahy i poškodit byznys.

28. listopadu 2019 - Prezident Miloš Zeman v televizi Barrandov řekl, že Kubera plánováním cesty na Tchaj-wan jedná proti ekonomickým zájmům ČR. Dodal, že pokud do země opravdu pojede, skončí jejich relativně přátelské vztahy.

29. listopadu 2019 - Kubera řekl, že Zemanova slova vnímá jako výrok směřovaný do Číny. Premiér Andrej Babiš (ANO) varoval před tím, že cesta může ohrozit české ekonomické zájmy.

30. listopadu 2019 - Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že Zemanův expertní tým jednoznačně odsoudil počínání Kubery a pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) ve vztahu k Číně. Na začátku října 2019 Praha a Peking z podnětu pražského magistrátu vzájemně vypověděly smlouvu kvůli sporu o vyškrtnutí klauzule, že česká metropole uznává jednu Čínu. Praha navíc podepsala partnerskou smlouvu s tchajwanským hlavním městem.

2. prosince 2019 - Zemanův kancléř Vratislav Mynář řekl, že kvůli postojům Kubery a Hřiba bylo odloženo česko-čínské obchodní fórum, plánované na konec roku.

14. ledna 2020 - Prezident na novoročním obědě s předsedy obou komor Parlamentu trval na tom, že Kuberova chystaná cesta na Tchaj-wan není v ekonomickém zájmu ČR. Kubera ovšem řekl, že to nebude protičínská návštěva a zájmy ČR neohrozí.

- Podle pozdějších informací médií dostal Kubera na obědě dopis, v němž čínská ambasáda varovala před cestou na Tchaj-wan a možnými následky. Šéf Senátu dostal také další dva podpůrné přípisy od ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka.

20. ledna 2020 - Jaroslav Kubera nečekaně zemřel na infarkt.

19. února 2020 - Nový předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) řekl, že se chce ohledně cesty nejprve poradit s odborníky na zahraniční politiku, senátory i dalšími ústavními činiteli.

- Server Aktuálně.cz jako první informoval o dopise čínské ambasády, který Kubera v lednu dostal na Hradě.

25. února 2020 - Vystrčil prohlásil, že by prezident měl horní komoře vysvětlit, zda a jak na dopis reagoval. Od ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) předseda Senátu požadoval důraznou reakci na dopis, který pokládá za vměšování Číny do vnitřních záležitostí ČR.

4. března 2020 - Sněmovní zahraniční výbor označil reakci české strany na dopis velvyslanectví za nedostatečnou.

8. března 2020 - Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura v televizi řekl, že Vystrčil na chystané schůzce nejvyšších ústavních činitelů navrhne, aby ČR požádala Čínu kvůli dopisu o výměnu jejího velvyslance.

11. března 2020 - Konala se schůzka, které se kromě Vystrčila účastnili prezident Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a také ministři zahraničí Tomáš Petříček, vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD) a obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ve společném prohlášení odmítli nátlak Číny a odsoudili vyhrožování odvetnými opatřeními.

12. března 2020 - Nový předseda Senátu řekl, že pokládá za správné a potřebné dál jednat o výměně čínského velvyslance, i když s návrhem na schůzce ústavních činitelů neuspěl.

30. března 2020 - Deník N napsal, že o vypracování dokumentu ke Kuberově cestě na Tchaj-wan požádal čínské velvyslanectví prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Ten to v prohlášení, zveřejněném až 2. dubna, odmítl.

7. dubna 2020 - Mynář poslal předsedovi Senátu jako odpověď na otázky ohledně vzniku dopisu čínské ambasády svou veřejnou reakci na informace médií. Jak o týden později uvedl Deník N, Vystrčil si kvůli tomu stěžoval Zemanovi.

30. dubna 2020 - Mynáře kvůli jeho postoji k čínskému dopisu kritizoval sněmovní zahraniční výbor. Kancléř podle něj zamlčuje důležité informace a znevažuje okolnosti tlaku na Kuberu. Mynář znovu odmítl, že by si objednal "výhružný dopis".

11. května 2020 - Prezident v rozhovoru s ČTK řekl, že záležitost kolem dopisu je "nafouknutá bublina hodná bulvárních novinářů, ale nehodná politiků".

19. května 2020 - Vystrčil po schůzce s prezidentem řekl, že pokud bude Čína diktovat ČR a Senátu, co mají dělat, stává se jeho cesta na Tchaj-wan reálnější. Hlava státu podle něj trvá na tom, že mise by ČR a jeho ekonomice neprospěla.

20. května 2020 - Senát označil dopis čínského velvyslanectví za výhrůžné vměšování do vnitřních záležitostí a bezprecedentní porušení suverenity ČR.

31. května 2020 - Vystrčil řekl, že o jeho cestě na Tchaj-wan se rozhodne nejpozději do měsíce, ale možná i dříve.

7. června 2020 - Podle České televize se šéf Senátu rozhodl pro cestu na Tchaj-wan. V souvislosti s odletem hovoří zdroje televize o 30. srpnu. Vystrčil dnes v pořadu Otázky Václava Moravce odmítl cestu či její termín potvrdit, odkázal při tom na svou plánovanou úterní tiskovou konferenci.

Autor: