Jak hospodaříme v době koronakrize? Šetříme, odkládáme splátky a bereme si půjčky

Jak hospodaříme v době koronakrize? Šetříme, odkládáme splátky a bereme si půjčky

Koronavirová krize dopadla na značnou část tuzemských domácností. Z aktuálních průzkumů vyplývá, že zhruba polovině klesl citelně příjem a více než čtvrtina respondentů se obává budoucnosti. Nejhorší je situace zejména v segmentu obchodu a služeb. Šestina lidí má navíc problém splácet své pravidelné výdaje, a dokonce zvažuje půjčku či prodej majetku. To je i případ třiatřicetile­té Lindy.

Při výběru ale sázejte nejen na výši úroku, ale také hodnotu RPSN.Při výběru ale sázejte nejen na výši úroku, ale také hodnotu RPSN.

Ze dne na den bez práce

„Pracovala jsem jako servírka v jedné tradiční české hospůdce. Práce s lidmi mě neskutečně bavila a naplňovala. Ještě na začátku března měl majitel s restaurací velké plány. Čekat jí měla rozsáhlá rekonstrukce a zvětšení. Zároveň měla hospůdka dostat i malebnou zahrádku s dětským hřištěm, která by přilákala cyklisty nebo rodiny s dětmi.

Když se mi v polovině března rozdrnčel telefon a já se dozvěděla, ať do práce druhý den nechodím, byla jsem zmatená. Situaci okolo pandemie nového druhu koronaviru jsem vnímala jen velice okrajově a informacím tak nepřikládala žádný zvláštní význam. O to víc mě překvapilo a zarazilo vyjádření majitele. Asi všichni jsme doufali, že se restaurace a další provozovny za pár dnů otevřou, nikdo z nás ale rozhodně nepředpokládal, že zůstanou zavřené další dva měsíce.

Ze dne na den jsem se tak ocitla bez práce i peněz. Neměla jsem téměř nic našetřeno. Ba co hůř, reálně hrozilo, že restauraci zavřou a já si budu muset hledat nové místo. Moje nejčernější obavy se nakonec potvrdily. Majitel musel s těžkým srdcem zavřít a prostory nabídnout k prodeji. Prodej přes okno ho jednoduše neuživil.

Abych zaplatila alespoň to nejnutnější, přes den vypomáhám v domě s pečovatelskou službou a po nocích doplňuji zboží v nedalekém supermarketu. Už teď jsem ale nesmírně vyčerpaná a unavená. Vůbec nevím, jak dlouho budu tenhle režim ještě zvládat.

Z výplat zaplatím nájem a nejnutnější výdaje. Na nic dalšího nemám. Úspory mi vydrží možná pár týdnů. Pokud se situace nezlepší, budu muset najít někoho, kdo mi pomůže překlenout nepříznivé období a poskytne nějakou finanční injekci. Při mých současných příjmech to bude ale celkem problém,“ uzavírá své vyprávění Linda.

Podobných příběhů z gastro průmyslu je více. Zde například příběh servirky Jany.

20 % Čechů využilo vládní pomoci

Aby byly dopady koronakrize na tuzemskou ekonomiku a domácnosti pokud možno co nejmenší, připravila vláda několik opatření. Ta mají zachránit pracovní místa nebo kompenzovat výpadky příjmů podnikatelům a živnostníkům. Zvýšilo se také ošetřovné (z 60 na 80 procent – a to i zpětně) a lidé, kteří nezvládnout splácet svoje závazky (např. bankovní a nebankovní půjčky, hypotéky apod.) mohou požádat o půlroční odklad splátek.

Podle průzkumů využilo vládní podpory na 20 procent domácností, přičemž se nejčastěji jednalo o kompenzační bonus OSVČ, náhradu mzdy, ošetřovné a odklady splátek. Problémem u těchto podpor je ale skutečnost, že se ve většině případů dostaly hlavně ke středním a vyšším příjmovým skupinám.

Ti tradičně nejohroženější (např. samoživitelé, lidé v důchodovém věku, nezaměstnaní a dlouhodobě nemocní) řeší současnou situaci omezením výdajů a sjednáváním úvěrových produktů, což může jejich situaci ještě více zkomplikovat.

Když to bez půjčky nejde

Pokud jste na vládní pomoc nedosáhli a potřebujete finanční injekci, můžete využít zajímavých promo akcí bank a nebankovních společností, díky nimž získáte třeba první půjčku zdarma, (přehledně na pujckyhned.cz) nebo vám banka či úvěrová společnost vrátí část již zaplacených úroků. Vždy je ale potřeba informovat se o konkrétních podmínkách vybraného poskytovatele půjčky a jednotlivé nabídky produktů vzájemně porovnat. K tomu slouží nezávislé online srovnávače a kalkulačky, které najdete třeba na webu pujcky.cz.

Jednoduše si navolíte výši částky k zapůjčení a pak už jen vyberete konkrétního poskytovatele, který vám nastavenými parametry nejvíce vyhovuje. Při výběru ale sázejte nejen na výši úroku, ale také hodnotu RPSN. Zajímat by vás měly také podmínky půjčky, případně výše sankcí za jejich porušení. Vždy si půjčujte pouze nezbytnou částku a v případě problémů se splácením neprodleně kontaktujte věřitele. Domluvit se totiž můžete na odkladu splátek nebo nově nastaveném splátkovém kalendáři.

Článek Jak hospodaříme v době koronakrize? Šetříme, odkládáme splátky a bereme si půjčky byl publikován 8. června 2020 v 00.00 v rubrice Půjčky. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...