Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec ráje exekucí v Česku? Novela by mohla zmírnit nárůst předlužených

Dopady koronavirové krize ohrožují statisíce Čechů s exekucemi. Ulevit by jim mohla novela exekučního řádu, kterou momentálně projednává Sněmovna. Skupina poslanců chce prosadit, aby odpadla závislost exekutorů na velkých věřitelích, díky čemuž by poklesl tlak na dlužníky.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Až 800 tisíc lidí, kteří dnes mají exekuci, by se mohlo ocitnout mezi prvními, kdo přijde ve spojitosti s­ nastávajícím ekonomickým poklesem o práci. Zaměstnavatelé musejí plnit řadu povinností vůči exekutorům a zaměstnávání lidí s exekucemi je pro ně nákladné a pracné. 

Aktuálně se ve Sněmovně projednává novela exekučního řádu a je tak prostor přenastavit pravidla a začít řešit situaci exekucemi přetíženého Česka – předtím než do nich v souvislosti s koronavirovou krizí spadne ještě víc lidí.

Nežádoucí zaměstnanci

Lichva se vrátila do divočiny 90. let. Hrozí až půl milionu nových exekucí

„Firmy stále přijímají i problematické zaměstnance s exekucemi, ale to jen proto, že je v Česku zatím nízká nezaměstnanost,“ upozorňuje Tomáš Volek z TV Facility Group, která zaměstnává lidi s trestní minulostí při údržbě zeleně, úklidu a ostraze. Většina příchozích zaměstnanců má na krku exekuce a podle Volka je velmi složité s některými exekutory komunikovat a zjistit, kdo a komu dluží. 

Zaměstnavatelé musejí plnit řadu povinností vůči exekutorům – posílat jim informace ohledně mzdy exekuovaných a v případě více exekucí i několika exekutorům současně, navíc pod hrozbou pokuty do několika málo dnů. A musí hlídat i pořadí exekucí, aby posílali exekuovanou část mzdy exekutorovi, který se přihlásil první.

Firmy si přitom dnes náklady na zúřadování těchto věcí platí ze svého – podle průzkumu Unie zaměstnavatelských svazů (UZS) je to 500 až tři tisíce korun měsíčně na jednoho zaměstnance. Podle Petra Hanuše z­ UZS tito lidé navíc častěji střídají zaměstnání, takže náklady na jejich proškolení mohou přijít vniveč, mají větší absence kvůli nemocnosti a horší motivaci k práci, protože vědí, že o velkou část mzdy stejně přijdou.

KOMENTÁŘ: Kdo zaplatí náklady na zastavení marných exekucí? Stát

V exekuci je v Česku každý jedenáctý dospělý, vyplývá ze statistiky Exekutorské komory ČR. A číslo neklesá. Být v exekuci přitom komplikuje život nejen dlužníkovi, ale paralyzuje celé hospodářství – exekuovaný člověk (více než tři exekuce má v Česku skoro půl milionu lidí) se častěji uchyluje k práci načerno a státu tak nic neodvádí – ten podle různých studií přichází nejméně o 10 miliard korun ročně. 

Sám dlužník pak žije dlouhá léta v nejistotě, kdy na něj uhodí některý ze 156 soukromých exekutorů u nás. „Není pravda, že dlužníci si za dluhy mohou sami. Pomáhali jsme nedávno zaměstnavateli řešit případ zaměstnance, který do exekuce spadl kvůli dluhu manželky, o němž nevěděl,“ říká Iva Kuchyňková z Charity ČR.

Šance na nový začátek

Sněmovna aktuálně projednává novelu exekučního řádu, která by při politické shodě na poslaneckých pozměňovacích návrzích, mohla přinést celkové zlepšení situace kolem exekucí v Česku. Záležet přitom bude na tom, jak se k ní postaví vládní hnutí ANO – jeho poslanci přitom nejsou jednotní.

Máte exekuce? Koronavirus je sice nakonec nezastaví, ale může vám pomoci

Původní novela exekučního řádu z dílny ministerstva spravedlnosti zavádí systém, kdy si věřitel pro svou pohledávku vybere exekutora a ten následně řeší budoucí exekuce daného dlužníka.

Podle neziskových organizací, které pomáhají dlužníkům dát věci do pořádku, ale tento systém zvaný „sněhulák“ (exekuce se samy automaticky nabalují na jednoho exekutora) nepovede ke zlepšení. „Boj o zakázky – o velké věřitele – mezi exekutory se ještě znásobí, neboť první exekuce bude zlatým vejcem,“ varuje Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

Velcí berou většinu

Podle něj to nepřinese řešení problému exekucí – zejména kvůli boji o­ byznys a předcházení si velkých věřitelů. Patnáct velkých exekutorských úřadů spravuje polovinu ze všech 4,5 milionu exekucí, a to díky tomu, že je napojená na velké věřitele (banky, nebankovní úvěrové firmy, operátory, dopravní podniky...) a dostává od nich balíky pohledávek.

Půjčila si 100 tisíc korun, měla splatit 700 tisíc. Exekutor neuspěl

Paušální odměna za vymáhání, která jde na vrub dlužníka, je 5,5 tisíce korun (bez DPH) u malých dluhů, u větších 15 procent z vymáhané částky. O peníze přitom exekutor nepřijde, ani když dlužník nic nezaplatí. Na začátku se totiž vybírá záloha na vymáhání od věřitele, a pokud se z dlužníka nic vymoci nepodaří, tak věřitel ještě uhradí poplatek za neúspěšnou exekuci.

To platí jen u drobných věřitelů, ne u zmíněných velkých. Ti zálohy a poplatky platit nemusí, exekutor ví, že se díky velkému množství pohledávek zahojí na platících dlužnících.

Místo „sněhuláka“ navrhuje skupina poslanců systém tzv. čisté teritoriality – tedy že by si exekutora nevybíral věřitel, ale první exekuci by podle pořadníku přiděloval exekutorům v kraji bydliště dlužníka nezávislý soud. Pokud by se exekuce nevyřešila, spadla by k němu opět další exekuce stejného dlužníka.

Odpadla by ale závislost exekutorů na velkých věřitelích a vymáhalo by se tak, aby dlužník mohl dlouhodobě fungovat a splácet, a ne žít v nejistotě. Změna pravidel se řeší už nejméně deset let, zatím se ji nepodařilo protlačit.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...