Hlavní obsah

Za zboží z e-shopu zaplaťte třeba za měsíc aneb Jak fungují odložené platby

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Již zhruba tisícovka e-shopů v současné době nabízí zákazníkům při placení za zboží možnost tzv. odložené platby. Nakupující má tak na úhradu ceny minimálně 14 dní, ale i měsíc. V e-shopech se tak můžete setkat například se službou Twisto Pay, Mall Pay a nově i PlatímPak, kterou před několika dny spustila Equa bank.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

On-line nakupování v Česku zdomácnělo. Téměř každý Čech si to alespoň jednou v životě vyzkoušel. Navíc situace posledních týdnů a měsíců způsobená pandemií koronaviru mnohé z nás přiměla pořídit si zboží na internetu.

U některých nakupujících však neustále přetrvávají zábrany při placení zboží koupeného on-line. „Zákazníci buď nechtějí zadávat na internetu číslo karty, nebo nechtějí platit předem před obdržením zboží,” zmínil hlavní psychologické bariéry pro placení v e-shopech Ondřej Hák z Equa bank.

Pandemie nejspíš změní nákupní zvyklosti Čechů

Koronavirus

Není divu, že v Česku byla vždy tolik oblíbená dobírka, kdy zákazník za zboží platil až při jeho převzetí. Nicméně i tento způsob placení je lidmi postupně opouštěn a do popředí se dostává tzv. odložená platba. Její princip spočívá v tom, že zákazník si zboží na internetu objedná, převezme a zaplatí za něj až za 14 ale i více dní. Obchodníkovi za zboží platí poskytovatel služby, který pak dostane úhradu od zákazníka.

V současné době se v e-shopech setkáte především se službou odložených plateb Twisto Pay, Mall Pay a PlatímPak od Equa bank. Zákazníci nakupující v e-shopu Alza mohou využít jeho vlastní službu Třetinka, kdy při placení uhradí třetinu ceny zboží a zbytek bez navýšení do tří měsíců od nákupu.

Twisto Pay: na úhradu je 14, ale i 45 dní

Již sedm let mohou zákazníci celkem ve zhruba tisícovce českých e-shopů využívat odloženou platbu od společnosti Twisto, tzv. Twisto Pay. Společnost registruje již více než 800 tisíc plateb.

„Zájem e-shopů značně vzrostl v době pandemie, kdy Twisto Pay začala využívat řada významných značek, mezi nimi například e-obuv.cz, Tescoma, Gymbeam, Reserved nebo KFC,” doplnil pro Právo Václav Urbánek ze společnosti Twisto.

Službu mají zákazníci zdarma a mohou ji používat jak neregistrovaní, tak registrovaní zákazníci. Neregistrovaní musí projít osobním scoringem, který podle Urbánka trvá maximálně jednu vteřinu a pochází jak z veřejně dostupných údajů o zákazníkovi, tak z těch, které uvedl v objednávce. Maximální částka je u nich nastavena na sedm tisíc korun a uhradit ji musí do 14 dnů od zaslání zboží.

Češi se během karantény přesunuli na internet, více využívali i bankovní aplikace

Finance

Zákazníci s registrací, tedy ti, kteří si zřídili jeden ze tří typů účtů (Online tarif zdarma, Standard za 49 korun měsíčně, Premium za 99 korun měsíčně), mohou nakupovat až do výše svého měsíčního limitu. První měsíc dostanou až 15 tisíc korun, po čase podle jejich platební morálky i více.

„Zákazníci s Twisto účtem platí všechny své měsíční nákupy a platby vždy souhrnně, a to do patnáctého dne následujícího měsíce,” doplnil Urbánek. Pokud tedy odloženou platbu využijete první den v měsíci, máte na zaplacení čas až 45 dnů.

Nákupy nad tři tisíce korun si můžete rozložit i do splátek, podmínkou však je zaplatit minimálně 10 procent z odložené platby. V případě, že v požadovaném termínu ani to nezaplatíte, společnost po vás začne dlužnou platbu vymáhat, což s sebou pochopitelně nese i další náklady v podobě poplatků z prodlení. Za prvních pět dní je to 150 korun, pak částka stoupá po 100 korunách za každých dalších pět dní.

Mall Pay: odložit lze až 15 tisíc

Další službu odložené platby Mall Pay můžete již několik let využít ve 46 e-shopech. „Patří mezi ně i ty největší, jako MALL.cz, Vivantis.cz, Prozdravi.cz. S odloženou platbou si koupíte lístky na vlak LeoExpress nebo zařídíte bydlení na Bezrealitky.cz. Nakupovat s ní můžete i jídlo na HotovkyKošík.cz,” doplnil pro Právo Adam Kolesa z Mall Pay.

Službu využilo již zhruba 70 tisíc zákazníků, přičemž pětina nakupuje pravidelně a pět tisíc patří mezi pravidelné zákazníky, pomocí odložené platby nakupují i několikrát za měsíc.

Útraty přes internet se v karanténě zdvojnásobily

Koronavirus

Služba je pro nakupující zdarma. „Náklady spojené s provozem odložené platby hradí e-shop a jsou na úrovni poplatků za karetní transakci,” upřesnil Kolesa. Zákazníka si také prověřují, mají vlastní skóring a zajímají se o bezdlužnost i platební morálku zájemce.

„Službu navíc z počátku odemkneme jen na nižší částku, kterou postupně zvedáme,” uvedl Kolesa. Při první platbě se většinou jedná o dva tisíc korun, u dalšího nákupu se zpravidla dostanete na pět tisíc korun. Částka se postupně zvyšuje až na 15 tisíc korun.

Platbu musíte uhradit do 14 dnů, členové klubu Pro Děti na MALL.cz mají možnost odložit nákup až na 30 dní. Společnost nicméně do budoucna chystá zvýšení cílové částky i doby splatnosti.

„V případě, kdy zákazník neplatí, všemi kanály ho informujeme o tom, že zboží je po splatnosti. Po delší době jej upomínáme, tyto upomínky jsou již zpoplatněné, vždy po sto korunách, maximálně se však jedná o 300 korun dohromady, které pokryjí naše administrativní náklady. Pokud nezaplatí ani poté, přistupujeme k neuhrazené částce jako běžné pohledávce, stejně, jako to dělají třeba mobilní operátoři, pokud nezaplatíte za odebrané služby,” uvedl Kolesa.

PlatímPak: první odložená platba od banky

Před několika dny spustila službu odložené platby PlatímPak první česká banka Equa bank. Aktuálně ji mohou zákazníci využít v několika desítkách e-shopů, přičemž do konce roku plánují službu spustit ve stovkách až jednotkách tisíc e-shopů na platformě Shoptet.

Služba PlatímPak je zdarma a mohou ji využívat klienti, ale i neklienty banky. Pokud nejste klientem banky, můžete si odložit platbu až do částky 25 tisíc korun, maximálně se však jedná o deset plateb za rok do souhrnného limitu 50 tisíc korun. Na úhradu odložené platby je 30 dní.

Klienti banky mohou službu využívat prakticky bez omezení. „Transakce se pak po 30 dnech automaticky a bezplatně inkasují z jeho běžného účtu,” doplnila pro Právo mluvčí banky Markéta Dvořáčková.

Pokud zákazník e-shopu nezaplatí objednávku do 30 dnů, může požádat o převedení na pravidelné měsíční splátky a neuhrazená platba se převede na spotřebitelský úvěr u Equa bank se sazbou od 3,9 procenta ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

S novou aplikací lze prodávat i bez e-shopu

Zejména malým obchodníkům, kteří kvůli koronaviru museli zavřít prodejny, by mohla pomoci nová aplikace, díky níž bude možné prodávat zboží přes internet, aniž...

Výběr článků

Načítám