Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Roušky a rozestupy. Protestovat proti vládě přišly stovky lidí v celé zemi

  15:15aktualizováno  21:33
V českých městech se v úterý večer konaly demonstrace proti vládě a premiérovi Andreji Babišovi. Akce na 167 místech v zemi svolal spolek Milion chvilek. Organizátoři během protestu kritizovali vládu za chyby, kterých se dopustila při řešení koronavirové krize a poděkovali předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi za cestu na Tchaj-wan. Hlavní akce na Staroměstském náměstí v Praze se zúčastnilo několik stovek lidí.

„Mám dobrou zprávu na začátek. Vyhráli jsme. Ministr Vojtěch ustoupil a uznal, že jeho dřívější právní výklad zákazu shromažďování byl nesprávný,“ řekl na úvod demonstrace na Staroměstském náměstí předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář.

Místopředseda spolku Benjamin Roll doplnil, že tím ubránili občanské právo nejen pro sebe, ale i pro ostatní. „Teď je snad vládě jasné, že lidská práva nejsou kus hadru. Je to uznání toho, že jsme měli pravdu. Původní výklad omezení práva na shromažďování by soud shodil,“ řekl Roll.

Několik stovek lidí, které se v úterý večer sešly na Staroměstském náměstí v Praze i dalších 166 místech v Česku, pak společně zatleskalo předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi, který během dne oznámil svou cestu na Tchaj-wan

Organizátoři také zmínili výsledky nedávné volby nových členů Rady České televize. Obavy podle nich vzbuzuje zejména zvolení ekonomky Hany Lipovské a moderátora Luboše Xavera Veselého, kteří patří k dlouhodobým kritikům poměrů ve veřejnoprávní televizi.

Pomoc opozici

Milion chvilek chce před nadcházejícími krajskými volbami podpořit parlamentní opozici. Příští týden se kvůli tomu uskuteční společné setkání hlavních představitelů spolku se zástupci opozice. „Za týden se sejdeme s lídry opozičních stran, abychom věděli, co do voleb chystají a jak bychom jim mohli pomoci,“ oznámil v závěru akce Minář. 

Vyzval také lidi, aby obešli své známé a přesvědčili je, že mají jít k volbám. Za cíl označil zvýšení volební účasti o pět procent, což by přineslo 350 000 nových voličů.

Před parlamentními volbami na podzim 2021 chce Milion chvilek svou snahu ještě znásobit. „Využijeme veškeré naše nadšení, dovednosti a zkušenosti, abychom spojili statisíce lidí v největším společném úsilí pro změnu, jaké kdy Česká republika viděla. Každý bude zván, aby podpořil stranu, která je mu nejbližší, každý bude zván, aby konkrétními činy přispěl ke změně. Na Slovensku to dokázali, my to můžeme dokázat také,“ vyzval Minář. 

Krátce před začátkem demonstrace bylo na Staroměstském náměstí několik set lidí, další však přicházeli. Pořadatelé je vyzývali, aby si nasadili roušky, což  část z nich učinila. Organizátoři také demonstranty žádali, aby se postavili na značky, které předem na náměstí namalovali. Chtěli tak docílit předepsaných rozestupů mezi lidmi. K dispozici byly také stojany s dezinfekcí.

Na pódiu organizátoři umístili transparent s nápisem Zastavme rozklad demokracie. Někteří lidé s sebou přinesli české vlajky i vlajky EU. Nechyběla ani vlajka Tchaj-wanu. Mezi řečníky, kteří v centru metropole vystoupili, byla také operní pěvkyně Dagmar Pecková.

Policie nebude lidem bránit ve shromažďování. Je to ústavní právo, tvrdí

Akce po celém Česku

Demonstrace se v úterý večer uskutečnily na 167 místech v Česku. Všude se lidé snažili dodržovat rozestupy, aby nedali záminku k případnému rozpuštění shromáždění.

V Brně demonstranti zaplnili velkou část náměstí Svobody. Pořadatelé jim páskami vymezili prostranství před pódiem a vyznačili na dlažbě rozestupy. Demonstranti však stáli i za páskami. Mnozí přišli s transparenty, hesla kritizovala premiéra Andreje Babiše a jeho vládu. „Ano, bez vás nám bude líp,“ stálo na jednom z transparentů v narážce na volební heslo hnutí ANO, které zní „ANO, bude líp“.

Téměř 250 lidí se v dešti sešlo na plzeňském náměstí. Tři řečníci a pouliční básník vyzvali účastníky, aby šli ke krajským volbám. „Bude to začátek konce vlády Andreje Babiše,“ uvedl jeden. Lidé skandovali: „Máme toho dost!“ a „Je nás dost!“ Další řečník nařkl vládu, že uměle udržuje strach z koronaviru. „Nechceme dopustit dlouhodobý nouzový stav. Elity selhaly. To, že jsme to zvládli, je věcí nás všech,“ řekl. 

Rovněž v dešti se asi dvě stovky lidí sešly ve Zlíně u sochy T. G. Masaryka. Někteří měli roušky. Drželi například transparenty s texty: „Udavači STB stydíme se za tebe“, „Dík podpoře z Hradu vládnu, lžu a kradu!“, „Kurnik šopa, tož to né, to je teda moc!“ Lidé měli také vlajky, nechyběly červené trenýrky.

Organizátoři protestu v Hradci Králové namalovali křídou na dlažbu značky v požadovaných rozestupech, aby se netísnili. Demonstrace byla bez problémů, stejně jako v dalších městech Královéhradeckého kraje. Zatímco v Hradci se zúčastnilo asi 250 lidí, v Hořicích na Jičínsku jich demonstrovalo asi 30.

Omezení padlo tři hodiny před začátkem

Milion chvilek kritizoval zákaz shromažďování více než 500 osob v rámci protikoronavirových opatření. Toto omezení však od úterní 15. hodiny padlo – ministerstvo zdravotnictví udělilo výjimku. Pořadatelé kvůli omezení chtěli původně vymezit koridor, do kterého by pustili jen předepsaný počet demonstrantů. A chystali proti omezení i správní žalobu.

„Naší prioritou je chránit zdraví občanů. Proto všechna ta opatření. Demonstrace jsme ale nikdy nezakázali. Abychom však předešli pochybnostem, přicházíme s výjimkou ze zákazu akcí nad 500 osob pro shromáždění konaná podle zákona o právu shromažďovacím, s účinností od dnešní 15h,“ napsal na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Výjimku podpořil v úterý také sám Babiš. „Lidé mají právo protestovat,“ řekl novinářům při návštěvě armádních mediků v Hradci Králové. „Nejde o žádnou ‚výjimku‘ a milostivé povolení, jak se to pokouší ministr Vojtěch podat. Je to uznání toho, že jsme měli pravdu, protože původní výklad omezující právo na shromažďování by soud shodil jako protiústavní,“ reagoval Milion chvilek.

„A je neuvěřitelné, že přestože je akce nahlášená už 10 dní, tak se podmínky pro ni zásadně změní tři hodiny před začátkem. Skoro to nevypadá jako náhoda,“ zdůraznil.

„Dnes se nás tedy může sejít více než 500 a nikdo nás kvůli tomu nemůže popotahovat! Pořád platí, že dodržíme nezbytná bezpečnostní opatření (rozestupy, roušky, dezinfekce), neboť nám na zdraví a bezpečnosti záleží,“ upozornil také.

Organizátoři chtěli demonstrací upozornit na nedostatečnou a pomalou finanční pomoc české ekonomice, nebo netransparentní veřejné zakázky na zdravotnický materiál. Spolek Milion chvilek pro demokracii kritizuje i návrh zákona o evidenci skutečných majitelů, který může podle kritiků pomoci Babišovi v jeho sporu o to, zda je ve střetu zájmů. Vláda jej minulý týden hlasy ministrů za hnutí ANO schválila.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Co budou dělat končící europoslanci? Zvažují zkusit politiku i návrat k profesi

30. května 2024

Premium Sedm současných europoslanců z jedenadvaceti se po nadcházejících volbách do parlamentních lavic v...

Otočka v Berlíně: deportace už nevadí. Němci zvažují posílat běžence do Afriky

30. května 2024

Premium V Německu dlouho bylo pravidlem, že britské plány na deportace žadatelů o azyl do africké Rwandy...

Ortel měl hrát v dětském zábavním parku, po tlaku rodičů koncert zrušili

29. května 2024  10:29,  aktualizováno  23:13

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vyčetla Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno 

Poslanci opozičního ANO se přeli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...