Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Svět

Brazílie má druhý nejvyšší počet úmrtí s nemocí covid-19, nových případů je skoro 26 tisíc

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Reuters

Brasília - Brazílie v pátek předstihla Británii v počtu úmrtí s nemocí covid-19. Stala se tak v tomto ohledu druhou nejpostiženější zemí světa za Spojenými státy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na údaje brazilského ministerstva zdravotnictví.
  8:44aktualizováno  10:29

Za posledních 24 hodin se podle ministerstva v Brazílii počet úmrtí s covidem-19 zvýšil o 909 na 41 828. Počet potvrzených případů nákazy koronavirem vzrostl o 25 982 na 828 810.

V Brazílii rostou počty obětí koronaviru. Rusko hlásí více než půl milionu nakažených, velký nárůst eviduje Ukrajina

Krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Mike Ryan v pátek uvedl, že situace v Brazílii budí vzrůstající obavy. Problémy podle něj mohou nastat hlavně v brazilských městech a na naplněných jednotkách intenzivní péče brazilských nemocnic.

Ačkoliv brazilský zdravotnický systém epidemii „zatím zvládá“, některé jednotky intenzivní péče jsou zavaleny pacienty - obsazeno je na nich přes 90 procent lůžek a část brazilských států tak registruje „poměrně velký tlak“, uvedl Ryan. Hustě obydlené oblasti, jako jsou velkoměsta Sao Paulo a Rio de Janeiro, jsou „jednoznačnými ohnisky nákazy“, dodal expert.

Brazilský pravicový prezident Jair Bolsonaro nemoc covid-19 dlouhodobě bagatelizuje a preventivní opatření proti šíření koronaviru odmítá s tím, že ohrožují ekonomiku. Restrikce ve snaze omezit šíření nemoci zavedly jen jednotlivé státy brazilské federace.

V USA za uplynulý den přibylo 839 mrtvých v covidem-19

Ve Spojených státech za uplynulých 24 hodin zemřelo dalších 839 lidí s covidem-19. S odvoláním na data americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) o tom dnes informovala agentura AFP. Celková bilance tak vzrostla na 114.613 mrtvých. Nákaza koronavirem se potvrdila v USA u více než dvou milionů lidí.

V absolutních číslech jsou Spojené státy v rámci nynější pandemie nejpostiženější zemí na světě. V počtu nakažených následují Brazílie a Rusko. V počtu zemřelých je nově druhá rovněž Brazílie, která na třetí místo odsunula Británii. Při přepočtu na počet obyvatel je ale v některých evropských zemích úmrtí připisovaných covidu-19 více než v USA.

Od konce května se denní bilance obětí ve Spojených státech drží většinou pod hranicí jednoho tisíce. Počet nových potvrzených případů nákazy se pohybuje kolem 20.000 za den.

Podle agentury AFP v USA ještě první vlna epidemii zcela neopadla a z ohnisek na severovýchodě země se přesouvá na jih a západ. Pozornost se tak nyní upírá k nemocnicím v Arizoně, Texasu či na Floridě. V některých státech, například v Severní Karolíně, je nyní denní přírůstek hospitalizovaných nejvyšší od počátku epidemie.

Přední epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu Anthony Fauci v pátek uvedl, že na základě matematického modelu lze do státního svátku Dne nezávislosti 4. července očekávat 130 000 mrtvých s covidem-19.

Na celém světě se k dnešku podle JHU koronavirem SARS-CoV-2 nakazilo 7,65 milionu lidí a přes 425 000 osob s covidem-19 zemřelo.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...