ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

Havlíček oznámil podmínky podpory Smartwings, mají se přejmenovat na ČSA

  • 1034
Ministr dopravy Karel Havlíček v sobotu oznámil možnosti podpory pro aerolinky Smartwings k překonání dopadů koronaviru. Stát by se mohl zaručit za úvěry až 900 milionů korun, podmínkou je přejmenování dopravce na ČSA, deset let si majitelé nebudou vyplácet dividendy. Havlíček to řekl po jednání na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem a jeho expertním týmem.

Podmínkou je také zachování míst 2 500 zaměstnanců, řekl Havlíček, který v posledních dnech intenzivně jednal s vlastníky společnosti. „Jsou ochotní do obnovy vložit 1,6 miliardy korun, 600 milionů už vložili a miliardu mají připravenou. Společnost však bude ke kompenzaci ztrát kvůli koronaviru potřebovat 2 až 2,2 miliardy,“ uvedl.

„Podpora státu by nespočívala ve vkladu či odkupu akcií, ale v zárukách. V tuto chvíli diskutujeme o výši záruk 500 až 900 milionů, já bych si představoval tak 800 milionů,“ řekl Havlíček.

Na podmínkách pro poskytnutí záruky je podle Havlíčka shoda s vlastníky, patří k nim i klíčová role státu ve věřitelském výboru firmy a zastavení vyplácení dividendy majitelům společnosti na deset let.

Nynější plán má podle Havlíčka podporu prezidenta Zemana, informoval o něm premiéra Andreje Babiše (ANO). „Není nic rozhodnuto,“ řekl ministr. Příští týden chce návrh představit ve Sněmovně na podvýboru pro dopravu. „Byl bych rád, abychom na to našli širší shodu, aby se to odpolitizovalo,“ doplnil. Jednání se podle něj vedou také s věřitelskými bankami.

K situaci se obratem v České televizi vyjádřil poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. „Nechápu, proč zrovna Smartwings má takovou podporu vlády. Celá země má velké ekonomické problémy, spousta firem propouští, potřebuje úvěry. A v této době vláda vydává obrovskou energii firmě, která z hlediska národního hospodářství není nijak zásadně důležitá,“ reagoval.

Pomozte české letecké přepravě, žádá asociace vládu

„Pak je tu otázka toho, proč by měl zrovna český stát zachraňovat firmu, která je z části v zahraničních rukách, z části je majitele, jehož některé firmy sídlí v daňových rájích,“ doplnil Ferjenčík.

Poukázal na to, co by podle něj mělo být prioritou vlády. „Proč to nejsou lidé s menšími úvazky, menší firmy? Živnostníci se ocitli bez prostředků a vláda pro ně doteď nic neudělala. To je daleko palčivější problém. Přitom by pomoc jim stála zhruba srovnatelné prostředky, jako pomoc Smartwings,“ uzavřel poslanec.

Ministři o pomoci mluví rozdílně

O pomoci pro Smartwings se mluví posledních několik týdnů. Zástupci vlády včetně premiéra Babiše možnost podpory připustili, podle nich jde o strategický podnik. Pomoc naopak nepodporuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), k jedné firmě podle ní není možné přistupovat jinak než k ostatním podnikům.

Smartwings odmítly znárodnění, chtějí úvěr či záruku. Evropa je už dává

Havlíček v sobotu poukázal na to, že svoje aerolinky po koronavirové krizi podpořily také další evropské země. „Udrželi bychom vztah s českými cestovními kancelářemi, které požadují vysloveně, aby ČSA byla jakožto značka, ale hlavně jakožto dopravce udržen,“ řekl ministr. Zachování ČSA by podle něj také udrželo provoz na lokálních letištích, jmenoval Brno a Ostravu.

Smartwings patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Necelý poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost Citic Europe. Firma v minulosti uvedla, že nemá zájem o majetkový vstup státu do společnosti, ale potřebuje od státu půjčku nebo garanci za úvěr na 1,7 až dvě miliardy korun. V pátek nechala v několika českých denících zveřejnit inzerát, kterým upozorňovala na to, že na rozdíl od desítek jiných leteckých společností pomoc od státu nedostala.

Ekonomové a experti na letectví se v minulosti shodli, že stát by měl pomoci dopravci Smartwings, pod nějž patří České aerolinie. Formu záruky na úvěr konkrétně vyzdvihl například bývalý šéf ČSA Miroslav Kůla. „Nemyslím si, že by podpora měla být formou znárodnění, čili stoprocentního kapitálového vstupu,“ uvedl.

Vstup státu do ČSA může pomoci celé zemi, říká letecký expert (16. 4. 2020):

Smartwings

  • největší česká letecká společnost, působí také na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Německu, kde má své dceřiné společnosti
  • před koronavirovou krizí nabízela pravidelná spojení do více než 100 destinací nejen po Evropě
  • první pravidelnou linku po přerušení provozu dopravce obnovil od 10. června do chorvatského Splitu. Většinu letů operuje ve spolupráci s Českými aeroliniemi (ČSA), které jsou součástí Smartwings Group
  • provozuje letouny Boeing 737 a Cessna, ČSA letouny Airbus, ATR a Boeing
  • skupina Smartwings loni na svých linkách přepravila 8,2 milionu cestujících
  • kromě pandemie koronaviru Smartwings od loňského března nemůže provozovat nové letouny Boeing 737 MAX 8 kvůli globálnímu pozastavení jejich provozu. Ve flotile jich má sedm a dalších 15 měla společnost obdržet do letošního ledna
,