Hlavní navigace

Falešné anti-5G USB klíčenky, růst TikToku a debata o pojmech „master“ a „slave“

14. 6. 2020
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Facebook hlouběji v problémech, Apple a nové procesory, GPT-3 přístupné komerčně, Zoom cenzuruje podle Číny, Zynn zmizel z Google Play. Co ještě přinesl právě končící #tyden?

Děti v USA, Velké Británii a ve Španělsku tráví na TikToku skoro tolik času jako na YouTube. Znamená to, že TikTok už neohrožuje Instagram či Snapchat (Facebook už déle ne, tam děti už prakticky nejsou), ale nově i YouTube. Další čas děti věnují Netflixu a mobilních hrám (kde je stále populární Roblox). U dětí mezi 4 a 15 roky jde o 85 minut denně YouTube, 80 minut TikTok.

Plán na výměnu živých editorů za počítačové se Microsoftu moc nepovedl. Software vybral špatnou fotografii k článku o rasismu. Podrobnosti v Microsoft's robot editor confuses mixed-race Little Mix singers. V Česku roboti nejspíš na MSN prozatím nevládnou. Bohatě stačí, že Microsoft nasmlouval pro české MSN obsah z poněkud bulvárních zdrojů a objevují se tam věci, které by nikdo seriózní na portál Microsoftu nepustil.

Mark Zuckerberg se nachází na špatné straně historie, zní titulek článku, ve kterém se odborníci vyjadřují k působení šéfa Facebooku. A není to veselé čtení. Viz Mark Zuckerberg is on the wrong side of history.

Facebook zablokoval účty (a stránky) stovkám anti-rasistických skinheadů a muzikantů. Samozřejmě omylem, jak jinak. Algoritmus vyhledávající nenávist se prostě spletl. Viz Facebook Deplatforms Hundreds of Anti-Racist Skinheads and Musicians.

TELEgraficky

Tor Browser 9.5 View DOM Source PineTab s Linuxem ■ Google Meet a potlačení hluku PlayStation 5 ■ Computex 2020 nebude Historie vyhledávačů

WEBDESIGN, INTERNET

Twitch začne kontrolovat klipy obsahující autorsky chráněnou hudbu. A bude je, jak jinak, mazat. Postih se ale konat nebude. Twitch tak reaguje na množství hlášení a žádostí o odstranění. V praxi to může znamenat poměrně zásadní promazání. Viz Twitch will begin scanning and deleting clips that contain copyrighted music.

HARDWARE

Apple na WWDC plánuje oznámit přechod na vlastní procesory pro Mac počítače. Ty doposud používají procesory od Intelu. Nové procesory by měly být v modelech od roku 2021. Technologicky budou shodné s procesory v iPhonech/iPadech, tedy založené na ARM. V minulosti Apple přešel od Motoroly na PowerPC (1990) a pak na Intel (2005). Podrobnosti v Apple Plans to Announce Move to Its Own Mac Chips at WWDC.

Za 350 USD si můžete koupit podvodnou falešnou anti-5G USB klíčenku. Sice za to snad alespoň dostanete 128MB USB disk, ale to je všechno. S 5G to nemá a nemůže mít nic společného. Viz Please don’t buy this fake $350 anti-5G USB stick a v prodeji na 5GBioShield.

SOFTWARE

V prohlížečích založených na jádru Chromium se změní drag&drop funkčnost. Pokud do okna prohlížeče odložíte soubor, zobrazí se v nové záložce a nezruší vám to, co již máte případně vyplněno. Pokud ho odložíte do stránky, která umožňuje upload, tak se samozřejmě aktivuje nahrání na daný web. Je to hodně užitečná změna. Třeba pro takové LinkedIn, které ani po tolika letech neumožňuje drag&drop upload. Pokud nebudete chtít otevřít novou záložku (tab), tak odkládejte na ouška záložek. Viz Drag & drop functionality changes soon in Chromium-based browsers.

Vizuální vyhledávání? Studie se věnuje Google Lens. Hodně zajímavých informací najdete v How Google Ranks Google Lens Results.

iBooks Author končí, už nebude žádná aktualizace. Na konci 2021 skončí i iTunes U. Náhradou za iBooks Author mají být Pages. U iTunes U nezájem Applu umožnil růst Google Classroom. A popravdě, iTunes U už dlouho bylo v zásadě zbytečné.

Na PlayStation 5 se objeví vylepšené GTA V, Spider-Man: Miles Morales, Gran Turismo 7, Ratchet & Clank: Rift Apart, Stray, Returnal, Sackboy: A Big Adventure, Goodbye Volcano High, Oddworld: Soulstorm, Kena: Bridge of Spirits, Ghostwire: Tokyo, Jett: The Far Shore, Solar Ash, Hitman III, Bugsnax, Demon's Souls, Deathloop, Pragmata a samozřejmě Resident Evil VIIIHorizon: Forbidden West.

OpenAI se chystá komerčně zpřístupnit pomůcku, kterou původně označovali za nebezpečnou. Řeč je samozřejmě o „generátoru fake textů“ známém jako GPT (aktuálně v podobě GPT-3). Zpřístupnění bude ve formě API, které umožní AI využívat firmám. Viz Elon Musk-backed OpenAI to release text tool it called dangerous a zajímavé čtení najdete i v OpenAI’s gigantic GPT-3 hints at the limits of language models for AI.

MARKETING A KOMUNIKACE

Vědci financovaní z Chan Zuckerberg Initiative obvinili Facebook z ignorování pravidel, pokud jde o amerického prezidenta Donalda Trumpa. Otázkou v tomto případě zůstává, zda se zřeknout peněz, nebo zda peníze vše vyřeší. Nejde přitom o maličkost, vědců je více než 140. Viz Scientists Funded By Chan Zuckerberg Initiative Accuse Facebook Of Ignoring Its Own Policies On Trump Post.

Termíny „master“ a „slave“ nebo „blacklist“ a „whitelist“ jsou opět ve středu pozornosti. Odborné technologické pojmy používané desítky let vadily už dříve a hnutí #blacklivesmatter debatu znovuoživilo. Vadí i „black hat“ a „white hat“ (hacker), kde se náhrada dá najít snadno v podobě neetický a etický. „Master“ a „slave“ se používá v řadě případů, nejenom v počítačích, ale třeba i v hudebním průmyslu. V řadě případů jsou podobné výzvy označovány za „hraní se slovy“ a lidé upozorňují, že Amerika má větší problémy než tyto. Pro „blacklist“ a „whitelist“ se každopádně náhrada dá najít snadno – block list a allow list. Viz ‚Master‘ and ‚slave‘: Tech terms face scrutiny amid anti-racism efforts.

IBM přestává nabízet software na rozpoznávání obličeje pro masové sledování a rasové profilování. V IBM abandons ‚biased‘ facial recognition tech zjistíte, že to na jednu stranu lze ocenit, na stranu druhou to lze považovat i za bezcenné gesto, označované dokonce i za cynismus.

HBO chystá rošádu: zruší aplikaci HBO GO, HBO NOW se změní na HBO. Uživatele z HBO GO přesune do HBO Max. Týká se to (naštěstí a asi zatím) jen USA, a pokud jste doteď nechápali, co HBO chce těmi různě se jmenujícími službami říci, tak nově to nebude o nic lepší. Přitom by stačilo prostě zůstat u nové aplikace a služby HBO Max a pouze zavést různé úrovně (rozsahy) předplatného.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Facebook pomohl FBI dopadnout muže zneužívajícího děti. Zaplatil bezpečnostním expertům vývoj pomůcky, která umožnila hacknout jeho počítač (používal Tails OS), a poté vše předali FBI. Do počítače se podařilo dostat pomocí 0day zranitelnosti. Detaily ve Facebook Helped the FBI Hack a Child Predator.

Zoom zrušil účet americké aktivistické skupině, která v meetingu na Zoomu řešila výročí událostí na Náměstí Nebeského klidu. Zoom se přitom snaží pracovat na tom, aby byl vnímán jako americká společnost. Viz Zoom shuts account of US-based rights group after Tiananmen anniversary meeting a Zoom closed account of U.S.-based Chinese activist “to comply with local law”. Po medializaci začala firma tvrdit, že je to proto, aby „vyhověla místním zákonům“, a účet nakonec obnovila.

Twitter smazal více než 170 tisíc účtů spojených s Čínou a šířících výmysly týkající se koronaviru a Hongkongu. Šlo o 23 750 účtů tweetujících obsah (celkem 348 608 tweetů) a dalších 150 tisíc účtů, které ho šířily dál. Viz Twitter deletes China-linked accounts that spread false information about Hong Kong and Covid-19 a Disclosing networks of state-linked information operations we’ve removed.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook má řešení, co dělat s problémy skupin s Black Lives Matter. Měly by mezi moderátory přidat lidi jiných barev, aby jim pomohly. Řešení je stejně brilantní jako že by skupiny měly mít mezi moderátory ženy. Celý dokument Navigating Your Community Through Race and Social Issues je text zcela typický pro řešení a nápady od Facebooku a Instagramu. Facebooku tradičně nedochází, že lidé si vytvořili skupiny pro sebe (a podle sebe), a nikoliv pro nějaké ušlechtilé cíle (zahrnující záchranu světa, jak si to představuje Mark Zuckerberg). A pokud je někdo prostě rasista, těžko vyřeší vlastní nevědomost tím, že si do skupiny přidá někoho s černou barvou pleti, aby pochopil a zázračně prozřel. Návod od Facebooku celospolečenské problémy nevyřeší.

Facebook nezvládá moderování obsahu a důvodem je outsourcing. S tím navíc souvisí i nedostatek zájmu a prostředků na to, aby to fungovalo. Nic nového, už roky Facebook outsourcuje moderování do rozvojových zemí, za co nejméně peněz a za katastrofálních podmínek pro moderátory. Čas od času se objeví s tím spojený skandál nebo, jako nyní, studie upozorňují na to, jak to nefunguje. Za celé ty roky se ale nezměnilo nic, zisk je na prvním místě. Viz NYU study: Facebook’s content moderation efforts are ‘grossly inadequate’ a Who Moderates the Social Media Giants? A Call to End Outsourcing.

Twitter znovu umožní podávat žádosti o ověření účtu. Možnost získávat „ověřeno“ vypnul v listopadu 2017 poté, co se ukázalo, že je krajně nejisté, jak je možné status získat a kdy v řadě případů „ověřeno“ dával účtům pochybného původu. Nové ověřování by tedy mělo vyřešit hlavně tyto problémy, jasně nastavit pravidla a samotný proces zprůhlednit. Získáním „ověřeno“ mimochodem nezískáte vůbec nic. Jen to označení na účtu. Viz Twitter Could Soon Re-Open Applications for Profile Verification.

Twitter se bude před retweetem článku dotazovat, zda jste ho četli. Myslí to opravdu vážně a zjevně se z Facebooku od Marka Zuckerberga šíří nějaký virus, který způsobuje nejen ztrátu soudnosti, ale také představu, že cílem sociálních sítí je zachránit svět a převychovávat uživatele. Otázkou je, co bude příště. Kontrola, jak dlouho jste článek četli? Kvíz prověřující přečtení? Viz Twitter would like you to actually read stories before you retweet them.

MOBILNÍ APLIKACE

Signal nově umí přenést historii chatů do nového iPhonu. Udělá to ale přímým přenosem mezi dvěma zařízeními. Je to dost podstatná novinka, protože u bezpečných šifrovaných chatovacích aplikací jsou přechody na nové telefony většinou komplikované. WhatsApp například neumí přenést historii chatů mezi Androidem a iPhonem – obnovit lze pouze ze záloh na totožné platformě a není to bez komplikací. Viz Signal can now transfer your chat history to a new iPhone.

Zynn, konkurent TikToku, byl odstraněn z Google Play pro porušování autorských práv. Na nové sociální síti se měla objevovat videa bez svolení vlastníků. Zynn nasadil vysoké tempo růstu a stal se v květnu nejstahovanější aplikací na Play Store i App Store. Výrazně si v tom pomáhá placením uživatelům za obsah. Viz Google drops TikTok rival Zynn.

Photoshop Camera je nová aplikace od Adobe pro focení na iPhonech a v Androidu. S Photoshopem nemá samozřejmě nic společného. Nabízí řadu zajímavých filtrů a efektů, otázkou ale je, proč něco takového, když filtry a efekty jsou součástí sociálních sítí jako takových. Viz Adobe launches Photoshop Camera, a free app with tons of elaborate face filters.

STARTUPY A EKONOMIKA

1 536 911 847 650 je aktuální tržní hodnota firmy Apple (NASDAQ). Znamená to nové prvenství v překročení hodnoty 1,5 bilionu USD. Slovem trilion v titulku Apple is now worth 1.5 trillion dollars se samozřejmě nenechte zmást, je to obvyklý rozdíl mezi americkým a českým označování čísel. Od miliardy se to rozchází (té říkají billion). 

Just Eat Takeaway kupuje Grubhub. Cena 7,3 miliardy dolarů. Ještě nedávno byl i jedním ze zájemců o koupi Uberu. Viz Grubhub Is Being Bought by Europe's Largest Food Delivery Service.

Kalifornské Airspace Systems chce pomocí dronů monitorovat social distancing i nošení roušek. Software pro zpracování videa z dronů to navíc umí i z pozemních kamer a startup doufá, že najde odbyt u měst a policejních oddělení. Vše se ale děje bez rozpoznávání obličejů a fotky konkrétních lidí se ani nedostanou k uživatelům systému. Ti se jenom dozví o místech, kde se shromažďuje příliš mnoho lidí nebo tam lidé chodí bez roušek. Což stále nic nemění na tom, že jde o další krok k robotickému monitorování chování lidí a k další ztrátě soukromí. Viz California startup aims to monitor social distancing and face masks using drones.

Joanna Hoffman označuje dnešní technologické vůdce za „pozoruhodně ignorantské“. Podle ní se Facebook snaží prodávat (uživatelům) návykovou drogu zvanou hněv. Joanna Hoffman je veterán Applu, NeXTu a General Magic. Dnešní technologické společnosti viní z toho, jaké škody sociální média způsobují. Přirovnává je k tabáku a opiátům.

E-KNIHY

Internet Archive končí s půjčováním knih zdarma. Ty v době koronavirové krize začal půjčovat bez omezení a vysloužil si tak žalobu od knižních nakladatelů pro porušování autorských práv. Právě tento způsob půjčování tedy čeká konec. Stále bude možné si elektronickou podobu knih vypůjčit, ale jen tolik kopií, kolik má Internet Archive k dispozici. Viz Temporary National Emergency Library to close 2 weeks early, returning to traditional controlled digital lending.

Tipy C

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).