Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V nové laboratoři budou vědci zkoumat výživu zvířat a krmiva

Věda

  5:56
BRNO - Odborníci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně budou v nové laboratoři zkoumat trendy ve výživě zvířat, bezpečnosti krmiv a pícninářství. Aktuálně vyvíjí a testují například perspektivní přírodní antibiotika s cíleným transportem do tenkého střeva. Laboratoř vznikla díky investici přibližně 1,5 milionu korun, oznámil mluvčí univerzity Filip Vrána.

Vyhrajte granule pro svou kočku foto: Shutterstock

Vědci plánují analyzovat obsah krmiv nebo pícnin, zaměří se třeba na aromatické látky, mastné kyseliny, některé vitamíny, aminokyseliny, ale také pesticidy či mykotoxiny. „Technické vybavení je napojené na výzkumné aktivity našeho ústavu, které jsou zaměřeny na aktuální témata v oblasti výživy hospodářských zvířat a pícninářství,“ uvedl Pavel Horký z agronomické fakulty.

Vraťme mazlíčkům maso a kosti, granule nejsou zdravé, tvrdí chovatelé

Vědci se zabývají mimo jiné cíleným transportem přírodních antibiotik až do tenkého střeva. „Toto řešení má za cíl překonat nestabilitu přírodních antibiotik ve vyšší části zažívacího traktu zvířat,“ řekl Horký.

Nyní vědci dolaďují poslední detaily výzkumu. Testují například stabilitu nově vyvinutých látek během technologického zpracování a skladování. Celý výzkum musí být hotov do září, kdy se chystá rozsáhlý pokus na brojlerech.

„Budeme hodnotit účinnost nově vyvinutých nanotransportérů na potlačení vlivu patogenních mikroorganismů a celkovou kondici a zdraví zvířat. Poznatky, které tento výzkum přinese, budou komerčně využívány,“ uvedl Horký k výzkumu, který podpořila Technologická agentura České republiky.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...