Hlavní obsah

Pandemie hypoteční trh již zasáhla: sazby klesají, prodeje váznou

Údaje hypotečních bank naznačují, že pandemie koronaviru plně dolehla i na trh s hypotékami. Minulý měsíc byl co do počtu poskytnutých úvěrů nejslabším za posledních deset let. Banky hypotéky zlevňují, pokles průměrné úrokové sazby zrychluje.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

Také v květnu pokračoval pokles průměrné úrokové sazby hypoték, tentokrát se zastavila na hodnotě 2,30 procenta, oproti dubnu se propadla o devět bazických bodů. Dostala se tak na úroveň ze začátku roku 2018.

Zlevňování hypoték se však neprojevilo na počtu poskytnutých úvěrů. Oproti dubnu si do bank pro hypotéku přišlo o 541 lidí méně, v meziročním srovnání to bylo dokonce o 774 hypoték méně. Letošní květen se tak s počtem 6203 prodaných hypoték nejslabším květnem za posledních deset let.

Přehledně: Jaké změny přinesla koronakrize na trhu s nemovitostmi

Finance

Opět však vzrostla průměrná výše hypotéky, v květnu činila 2 657 855 korun. To ovlivnilo i objem poskytnutých úvěrů, který dosáhl částky 16,487 miliardy korun. Oproti dubnu však byl nižší o 1,34 miliardy korun.

Jak dále vyplývá z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, nižší objemy v květnu poskytly banky v posledních pěti letech pouze v loňském roce.

Pokles sazeb i objemů bude nejspíš pokračovat

Odborníci předpokládají, že pokles úrokových sazeb hypoték by mohl pokračovat i v následujících měsících. Ceny zdrojů se stále drží při zemi a základní úroková sazba České národní banky (ČNB) je od začátku května na úrovni 0,25 procenta.

Banky zájemce o hypotéky nyní víc prověřují

Finance

„Rekordně nízkých úrokových sazeb z konce roku 2016, kdy dosáhla průměrná úroková sazba hypoték 1,77 procenta, se zřejmě letos nedočkáme. Hypotéky sice již zlevnily i největší hypoteční hráči, úrokové sazby však stále drží nad dvouprocentní hranicí,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, která hodnoty ukazatele zveřejňuje.

Sýkora se vyjádřil i předpokládaným objemům. Podle jeho názoru, nemusí banky zachránit před jejich dalším propadem ani nižší sazby hypotečních úvěrů. „Vzhledem k tomu, že proces sjednání hypotéky může trvat i několik měsíců a poptávka po hypotékách podle bankéřů v době karantény poklesla, je možné, že objemy poklesnou i v následujících měsících,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám