Boris Johnson chce přebarvit vládní letadlo, má být vlastenecké. Opozice protestuje

Vládní letadlo, které využívá britská královská rodina a premiér Boris Johnson, získá nový vzhled. Bude přemalováno barvami britské vlajky, tedy na červeno, bílo a modro, aby "lépe reprezentovalo Spojené království po celém světě".

O novém vlasteneckém designu letounu informoval novináře úřad britského předsedy vlády, napsala agentura Reuters.

Breaking: The respray of the #RAFVoyager, is to cost £900,000 Downing Street has confirmed. The plane, used by the royal family and the PM, is being painted red, white and blue to better reflect 'national branding', a spokesman says. pic.twitter.com/SiHkUYCuNg

— Hannah Rodger (@HRwritesnews) June 17, 2020

"Letoun RAF Voyager používaný královskou rodinou a premiérem je nyní v Cambridgeshire kvůli plánovanému přemalování," uvedl Johnsonův mluvčí.

"Letoun v národních barvách bude lépe reprezentovat Spojené království po celém světě... zároveň si zachová svou vojenskou schopnost doplňovat palivo za letu," dodal s tím, že přemalovat letoun do barev britské národní vlajky vyjde na 900.000 liber (26,7 milionu Kč).

Opoziční strany projekt a zejména jeho cenu ihned zkritizovaly, zejména v době ekonomických problémů souvisejících s nynější pandemií. Labouristická politička Louise Haighová uvedla, že lidé se pozastaví nad náklady na celou akci zejména v období, kdy "rodiny po celé zemi mají obavy o svou práci, zdraví a o vzdělání svých dětí".

Liberální demokratka Layla Moranová, která se chce stát šéfkou své strany, rozhodnutí označila za "obrovské plýtvání peněz daňových poplatníků".

Související

Více souvisejících

Boris Johnson Velká Británie Labouristická strana (VB) Liberální demokraté (UK)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy