Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Po příchodu Šilhavého se úplně změnila atmosféra, libuje si Vaclík. V Seville chce zůstat dál

Tomáš Vaclík měl jako brankářská reprezentační jednička obrovský podíl na postupu českého týmu na mistrovství Evropy, které bylo o rok odloženo. Přestože je konkurence mezi domácími gólmany velká, jeho pozice byla neotřesitelná. Na finálový turnaj se těší a zároveň věří, že národní tým má šanci na to, aby se na Euru předvedl v nejlepším možném světle.

Vaclík v kvalifikaci ME chyběl jen v prvním utkání proti Anglii ve Wembley, když byl zraněný, a v posledním v Bulharsku. Jako jednička si přesto tlak mezi brankáři dobře uvědomuje.

"Od doby, co skončil Čechíno a já začal chytat víc, tak byl tlak velikej. Kluci chytali a chytají doteď skvěle, ve velkých soutěžích (Tomáš Koubek v Augsburgu a Jiří Pavlenka v Brémách, pozn. red.). Teď se k tomu přidal i Ondra Kolář, který měl skvělou sezonu," chválil v rozhovoru pro ČT sport gólmana Slavie, o nějž před časem projevilo obrovský zájem i francouzské Nice.

Navázat na výkony Petra Čecha je ale podle Vaclíka velká výzva. "Je to hrozně těžké. Čechíno byl obrovská persona, držel se na vrcholu deset nebo patnáct let. Každý rok dokazoval, že patří mezi nejlepší brankáře na světě. Bylo to pro mě velice poučný, od začátku, co jsem s ním byl, vidět ho, jak trénuje a připravuje se, a vidět jeho vývoj."

Je nám líto, video expirovalo.
Na EURO s Tomášem Vaclíkem

V kvalifikaci bylo podle jednatřicetiletého brankáře nejtěžší udělat poslední pomyslný krok. "Když jsme věděli, že nám stačí porazit Kosovo a že tam jsme. A v Černé Hoře po porážce v Kosovu. V ten moment se kvalifikace mohla překlopit, kam bychom nechtěli. Naštěstí jsme přežili první půli a druhou dali tři góly. To byl kritický moment, který jsme zvládli velice dobře," vzpomíná Vaclík.

Hodně si pochvaluje, jak se nároďák po příchodu trenéra Jaroslava Šilhavého a jeho realizačního týmu zvedl. "Změnila se atmosféra. Stoprocentně nám to pomohlo. Nastavila se pravidla, osa mužstva, mezi sebou si kluci vytvořili přátelské vazby. Trenér a realizačním tým na tom úspěchu mají obrovskou roli."

Odložené ME vnímá Vaclík jako jeden ze svých vrcholů. A vůbec celkově pro jeho kategorii třicátníků v týmu, kam patří třeba Ondřej Čelůstka, Ondřej Kúdela, Marek Suchý nebo Bořek Dočkal.

"Taky bude záležet, jak to uvidí trenéři a jakou budeme mít výkonnost. Věřím, že k velké obměně nedojde, třeba jako to bylo po posledním Euru ve Francii. Vrchol to asi bude jako finálový turnaj, ale cítím, že by ten tým mohl něčeho dosáhnout. Věřím, že se nám to povede a povede se nám i kvalifikace na mistrovství světa."

V Seville, kde se měnilo sportovní vedení, má ještě smlouvu na další sezonu, co bude pak, zatím netuší. "Moc rád bych zůstal, ale nevím, co přinese budoucnost. S rodinou jsme tady maximálně spokojený. Chtěli bychom pokračovat," doufá někdejší brankář Žižkova, Sparty a Basileje.

Ke vstupu do Klubu ligových brankářů mu schází už jen jedna vychytaná nula. Sevilla naposledy remizovala s vedoucí Barcelonou 0:0, díky čemuž si Vaclík připsal jedenácté čisté konto v ligové sezoně a celkově 99. v kariéře.

Z jeho osobnosti vyzařuje klid a pohoda, čemuž podle jeho slov hodně napomáhají nabyté zkušenosti. "Zápasů mám odchytáno hodně, ať už na klubové úrovni nebo evropských pohárů a reprezentace. To hraje důležitou roli."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články