Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jak to bude vypadat s cestováním do Ameriky? To je jak věštit z křišťálové koule, říká majitel cestovky

Cestování

  5:22
Pandemie nového koronaviru zatočila především s turistickým ruchem, který se po celém světě prakticky zastavil. Jak to bude v vypadat s cestováním do Ameriky a mají vůbec lidé chuť někam jezdit? „Variant vývoje je hodně a záleží na konkrétních částech USA. Je zavádějící mluvit o USA jako o jednom celku. Jedná se o rozmanitý kontinent,“ říká Jan Berenda z cestovní kanceláře USA na míru.

Městečk Oatman (Route66) foto: USA na míru

Lidovky.cz: Cestovní ruch byl kvůli covidu-19 zastaven. Vy se specializujete výhradně na zájezdy do USA. Jak vaši klienti reagovali bezprostředně po příchodu pandemie a zavření hranic? Rušili hromadně zájezdy nebo je spíše přesunuli na další rok?
Ze začátku to nebyly příjemné dny a nespalo se nám dobře. Musíte přepnout do krizového režimu a reagovat na situaci, která je pro všechny úplně nová. Základem všeho je komunikace, my máme trochu specifičtější klienty než ostatní cestovní kanceláře a tak jim patří velký dík za to, jak většina zareagovala. Valnou většinu zájezdů jsme přeložili na pozdější termíny, převážně na podzim, ostatní na první polovinu příštího roku. Bylo i pár případů, kde se řešení hledalo hůře, ale to bylo vzhledem k nastalé situaci pochopitelné. Nakonec jsme se ale domluvili se všemi.

Jan Berenda

Lidovky.cz: Jedno z nejzasaženějších míst pandemií v USA byl New York. Jaká byla situace na dalších místech USA?
New York přijal opatření obdobná jako Evropa a již nyní je ve fázi rozvolňování. Nové počty případů nákazy stabilně klesají a dá se předpokládat, že New York bude brzo považován za bezpečnou lokalitu. Aktuálně je odtamtud hlášen velmi dobrý trend vývoje. Ostatní americká velkoměsta na tom byla podobně jako ta evropská. Na druhou stranu je v USA spousta míst, která pandemii pocítila naprosto minimálně.

Lidovky.cz: Kdy odhadujete, že dojde k obnovení cestování do Spojených států?
Variant vývoje je hodně a záleží na konkrétních částech USA. Je zavádějící mluvit o USA jako o jednom celku. Jedná se o rozmanitý kontinent, je to jako bychom mluvili o Evropě jako celku. Z východu USA na západ je to 4000 km a na Havaj/Aljašku další 3000 km. Když Spojené státy rozdělíme do oblastí, tak Aljaška, Havaj a středozápad USA u hranic s Kanadou jsou stabilní a tam by se dalo cestovat hned. Riziko nákazy je zde možná nižší než v Evropě. Do dalších oblastí jako například západ USA, Florida a New York se dá obnovení cestování očekávat během poloviny prázdnin. Ale je to takové věštění z křišťálové koule. 

Lidovky.cz: Na co se mají turisté mířící do USA připravit? Ať už v letadlech, při vstupu do země nebo během cestování?
I zde se situace postupem času mění a vyvíjí. Dle zpráv od našich partnerů v letecké dopravě mají být omezeny návštěvy letištních salonků, budou platit zvýšená hygienická opatření na letišti a v začátcích budou lety v roušce. Ovšem každý dopravce k tomu přistupuje trochu jinak a tak univerzální odpověď neexistuje. Co se týká samotného pobytu v USA, vše se opět odvíjí od lokality. Na Aljašce, v parcích na západě USA a obecně v přírodě neočekáváme nějaká zvláštní opatření. Ale dovedu si představit, že v newyorském metru bude minimálně doporučené mít roušku. Je možné, že se před letem či po přistání v destinaci bude nutné prokazovat negativním testem na covid nebo se nechat na místě otestovat, ale osobně bych to nebral jako omezení.

Národní park Arches

Lidovky.cz: Jaká je ochota lidí cestovat za oceán?
Počáteční paniku už vystřídal reálný pohled na věc, pozitivních zpráv přibývá a zájem lidí o zájezdy do USA je výrazně vyšší. Během minulých týdnů jsme již uzavřeli nové zájezdy. USA je atraktivní a pestrou zemí, takže věříme, že zájem bude stále růst.

Lidovky.cz: Amerikou dnes lomcují rasové nepokoje. Dostává tím turistický ruch další ránu?
Situace už se uklidnila a v tuhle chvíli to jsou relativně klidné demonstrace, případně pouze lokální nepokoje, naštěstí ne v příliš turisticky exponovaných částech - Houston, Atlanta, Minneapolis. Rasová pestrost a určité napětí vždy patřilo k historii USA a není to poprvé, kdy se tato země s podobnými nepokoji vypořádává. Situace je nyní stabilní a věříme, že stabilní i zůstane.

Lidovky.cz: Na jaká místa bude po uvolnění cestování do USA možné vyrazit bez obav ať už z covidu nebo z rasových nepokojů?
V tuto chvíli čekáme především na uvolnění cestovních restrikcí mezi EU-USA, což je pro cestování nejzásadnější. Za bezpečné lokality bych již dnes považoval Aljašku, Havaj, Středozápad USA. Věříme, že se brzy přidá i New York, východ USA, západ USA, Florida.

Lidovky.cz: Individuální cesty nebo s průvodcem organizujete dlouho, USA znáte detailně. Jak se podle vás Spojené státy proměnily během prezidentování Donalda Trumpa?
Na úrovni běžných lidi nijak, proměnil se možná mediální obraz a politika. Ale lidé jsou pořád stejně fajn, příroda stejně krásná a při cestování se politika úplně neřeší. Je shoda v tom, že Donald Trump je občas jako „slon v porcelánu“ a dřív mluví. Na druhou stranu, velkou část předvolebních slibů, kvůli kterým ho Američané volili, splnil.

Lidovky.cz: Máte představu, kdy se USA z pandemie vzpamatují?
Tohle je na USA krásné a ukázalo se to již mnohokrát v minulosti. Prostě nakopnou motory a jsem přesvědčený, že se vzpamatují velmi brzy. Patří to k mentalitě Američanů. Stačí zapátrat v nepříliš vzdálené minulosti. Po 11. září nebo po ekonomické recesi před 12 lety se USA vzpamatovaly rychleji, než se čekalo.

Manhattan (New York)

Lidovky.cz: Co se bude dít s cenou zájezdů do USA v roce 2021?
Velmi pravděpodobně zdraží. Důvodů je několik. Zaprvé, spousta rezervací z první poloviny tohoto roku se přesunula na příští rok, hoteliéři už teď mají zaplněné kapacity. To samé se dá očekávat v letecké dopravě. Je spousta vydaných voucherů, které budou klienti využívat, méně linek, aby byla efektivně obsazena kapacita. Volných míst bude málo a poté zafunguje princip trhu. Pak jsou tu další faktory, jako kurz dolaru, který oproti stejnému období minulého roku kolísá mezi +5-10 %, ztráty hoteliérů, které se někde musí kompenzovat. A v neposlední řadě také nové hygienické opatření, které musí letecké společnosti dodržovat.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...