„My chceme znovu motýle.“ Čtyři Zelené perly pro Babiše, tři nominace na Ropáka roku do Ústeckého kraje

Napsal/a Robert Malecký 24. června 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Čtyři nominace pro předsedu vlády Andreje Babiše za antiekologický výrok „Zelená perla“ – mimo jiné za slavné motýle. A tři, které míří do Ústeckého kraje. Ty mají společného jmenovatele – plánovanou výstavbu jezu na Labi u Děčína. Za sever Čech mohou být Ropákem současný ministr zemědělství Miroslav Toman nebo bývalý ministr Vladimír Kremlík nebo lobbista Jan Skalický, který už ekologickou anticenu obdržel o rok dřív.

Vítězové ankety bude veřejnost znát v pátek. Nominace mají kromě tří zmíněných třeba ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová nebo generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Nominovaných na Ropáka roku je dvanáct.

V anketě o antiekologický výrok Zelená perla je finalistů osmnáct. Čtyři citáty mezi nimi jsou z úst Adreje Babiše, mimo jiné i ten, který mu vynesl jistou proslulost a slávu na sociálních sítích.

„Ale my v Čechách máme rádi přírodu. Máme obrovský program na vodu. My chceme zasadit deset miliónů listnáčů. Kůrovec nám žere lesy. My chceme znovu motýle. A ty včely mají rády tu řepku. Můžou si kecat novináři, co chtějí. Mají. Je to pravda. Jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě.“
(
z přednášky pro česko-německé podnikatele v Praze, 29. května 2019)

Další Babišovy výroky se týkaly například výstavby jaderných bloků nebo obhajoby pěstování řepky.

Dvě nominace na anticenu za výrok má i ministryně Klára Dostálová. Toto je jeden z nich:

„Nesmí se stát, že se u stavebního řízení najednou objeví sysel nebo jiné chráněné zvíře a celé řízení se zruší. Dneska se prý „syslové“ různě převážejí jen proto, aby se zabránilo výstavbě.“
(z rozhovoru pro Deník, 15. února 2019)

Jednu nominaci si pak odnesl i prezident Miloš Zeman, a to za bonmot, který se přírody původně netýkal.

„Lumíci jsou dílem brouci, dílem motýli, podle zrovna stádia vývinu. A ti trpí sebevražedným komplexem, který spočívá v tom, že se vrhají do moře. A tam utonou, protože neumějí plavat.“

Zeman se takto vyjadřoval k situaci, kdy ČSSD navrhla odvolat ministra kultury Antonína Staňka, což měla být politicky sebevražedná mise. Lumíci jsou ovšem savci.

Na severu jde o jezy

Titul Ropák 2019 mohou za Ústecký kraj získat ministr a exministr Toman a Kremlík a předseda představenstva společnosti Vodní cesty Jan Skalický. Jak uvedl organizátor ankety Miroslav Patrik z Dětí Země, vesměs jde o podporu výstavby jezu u Děčína s významným škodlivým vlivem na území NATURA 2000, který nelze kompenzovat.

„Ústecký kraj, kde byl v roce 1988 poprvé objeven a nafilmován Ropák bahnomilný, latinsky Petroleus mostensis, má letos stejně jako v roce 2017 nejvíce nominací ze všech krajů. Všichni tito tři ekologičtí hříšníci se shodně snažili prosazovat stavbu jezu u Děčína,“ řekl Patrik.

Pro nominaci zmíněné trojice svědčí podle organizátorů tyto důvody: Lobbista Skalický loni v dubnu na podporu výstavby jezu svolal do Děčína jednání politiků a zástupců státních a samosprávných orgánů jednání, kterého se zúčastnil i ministr zemědělství Miroslav Toman, který s jezem souhlasí. Ten měl zpochybnit odborné studie dvou univerzit, jež byly podkladem pro vydání stanoviska Správy Národního parku České Švýcarsko z listopadu 2018 o nemožnosti zajistit funkční kompenzační opatření. Podporu jezu loni vyjadřoval i bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Návrhy lidé mohli posílat do 12. června. O Ropákovi a Zelené perle pak rozhoduje komise, která má 103 členů. Výsledky budou známy v pátek.

Loni cenu Ropák roku dostal právě Jan Skalický, mimo jiné za prosazování výstavby plavebního kanálu u Přelouče. Zelenou perlu za antiekologický výrok za rok 2018 získal severočeský poslanec Jaroslav Foldyna, a to za slova o slovenském vodním díle Gabčíkovo. V projevu na podporu výstavby jezu u Děčína v Poslanecké sněmovně uvedl:

„Jeďte se podívat dneska do Gabčíkova, kam třetina Evropy jezdí na dovolenou. Je to tam nádherné.“


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)