Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Média

Novým předsedou Rady ČT byl zvolen René Kühn. Členem je od roku 2011

Radní České televize zvolili předsedou patnáctičlenné rady mediálního odborníka Reného Kühna (na snímku z 21. května 2014) foto: ČTK

Praha - Rada České televize ve středu zvolila svým předsedou na příští dva roky mediálního odborníka Reného Kühna. Předchozímu předsedovi Janu Bednářovi vypršelo členství v radě. Devětačtyřicetiletý Kühn je členem rady od roku 2011 a opakovaně byl v minulosti jejím místopředsedou. Po celou svou profesní kariéru pracuje v marketingu a public relations. Působí rovněž jako externí poradce na ministerstvu kultury.
  16:41aktualizováno  17:30

Místopředsedy rady byli zvoleni historik a vysokoškolský pedagog Daniel Váňa (58) a novinář Pavel Matocha (47), který v druhém kole volby porazil bývalého kanoistu Martina Doktora. Doplnili již dříve zvoleného místopředsedu Jaroslava Dědiče.

Kühn řekl, že se chce zasadit o etický přístup a vedení věcné diskuse v radě. Hodlá prosazovat respekt ke kolegům a maximálně využít profesní zkušenosti jejích členů. Za důležitou pokládá také otevřenost a komunikaci vůči veřejnosti. V nejbližším období Radu ČT čeká jednání o hospodaření s cílem zachovat rozsah veřejné služby, řekl. „Česká televize by měla mít do jisté míry snížený práh bolestivosti vůči kritice,“ dodal.

Rada, která má 15 členů, ve středu jednala podruhé v novém složení, kdy poslední tři volná místa obsadili ekonomka Hana Lipovská, novinář Pavel Matocha a moderátor Lubomír Veselý známý pod jménem Luboš Xaver Veselý. Generální ředitel Petr Dvořák v souvislosti s volbou nových členů rady upozornil na stupňující se tlak na nezávislost veřejnoprávní ČT.

Rada České televize je orgán, jejímž prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Česká televize loni hospodařila s náklady a výnosy 6,47 miliardy Kč, což bylo zhruba o 80 milionů Kč méně než v roce 2018. Proti rozpočtu ušetřila 205 milionů korun.

Autor: