Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Shitposting přináší koláče. O soustředění a produktivitě jinak

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
25. 6. 2020
 5 545

Trávíte moc času na Twitteru? Venkatesh Rao vám vysvětlí, že děláte dobře.

Shitposting přináší koláče. O soustředění a produktivitě jinak
Zdroj: Shutterstock

1. Venkatův index = jak často si vzpomenete na texty nějakého autora děleno počtem hodnocení jeho knih na Goodreads. Čím vyšší výsledek, tím víc chcete křičet: tohle čtěte.

2. Venkatův proto, že se mi úvahy Venkateshe Raa připomínají ve všedních situacích i několikrát denně, ale na Goodreads má jeho deset svazků jen 1489 hodnocení – polovinu, co Miloš Urban.

3. Šestačtyřicetiletý indicko-americký konzultant přitom vydává v posledních deseti letech průměrně jeden e-book ročně. Na Finmagu jsme prolistovali Be Slightly EvilThe Gervais Principle a posledně Crash Early, Crash Often.

4. Květnová novinka Breaking Smart Archives: Selected Newsletters, 2015–19 na ně tematicky navazuje: opět je v hlavní roli člověk obklopený technologiemi, hledající smysl ve svém životě, ve své práci, v nepřehledném dění okolo.

Venkatesh Rao: Breaking Smart Archives: Selected Newsletters, 2015-19Zdroj: Amazon

Venkatesh Rao: Breaking Smart Archives: Selected Newsletters, 2015-19 – vydáno vlastním nákladem jako e-book v květnu 2020, 4,39 dolaru

5. Další návaznost: znovu jde o sesbírané a rozpracované eseje už dřív publikované online. Tentokrát ne na blogu Ribbonfarm, ale v newsletteru Breaking Smart – a úplně původně jako tweetstormy, tedy rychle za sebou vypálené tweety.

6. I proto jsou úvahy rozdělené do krátkých, číslovaných odstavců. Jako tahle recenze. Fičura je to vtipná, dává textům tvar a spád, tlačí k zestručňování a zjasňování i kryptických, amébních myšlenek. Někdy zkuste.

7. Proč na Raovy texty vzpomínám tak často? Protože má dar pojmenovávat věci a vzorce, které vidím kolem sebe, ale neměl jsem pro ně slovo. Viz např. rozdělení lidí na duchy a upíry v Crash Early, Crash Often – ti první jdou právě po smyslu, druzí po zážitcích.

8. Výbor z newsletterů za poslední čtyři roky přináší hned několik takových pojmů a dichotomií, kvůli kterým i tenhle e-book doporučuju k pozornosti:

9. WALDENPONDING. Propagátoři digitálního detoxu, inspirovaní poustevnickými zápisky Henryho Davida Thoreaua od rybíku Walden (proto waldenponding), rádi doporučují zahodit chytrý telefon a vypravit se hledat ztracenou schopnost soustředění do chaty v divočině.

10. Venkatesh namítá, že soustředění není definované negativně jako absence rušení, ale pozitivně jako schopnost nenechat se vyrušit.

11. Steve Jobs mluvil o počítačích jako o „jízdních kolech pro mozek“. Dobrý příměr, který Venkatesh rozpracovává: oba stroje se postupně učíte ovládat, stále méně se při tom soustředíte na ně samotné a stále víc na cestu. Jakmile dovednost zautomatizujete, nejde ji zapomenout.

12. „Držíte se v sedle díky tomu, že nefouká, v dlažbě nejsou díry, před vámi žádné zatáčky a překážky a neshazuje vás [Mark] Zuck[erberg], anebo díky tomu, že jste se naučili udržet balanc?“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


13. Fandům detoxů dále nedochází, že jsou sociální média integrální součástí ekonomiky. Čím chytřeji a rychleji dovedete zpracovávat přicházející informace a sdílet výstupy, tím lepší máte reputaci, tím víc reálných výhod: „Shitposting a FOMO jsou funkční.“

14. (Pro neznalé – tyto pojmy nejsou Raovy, shitposting označuje tapetování sociálních sítí a diskusí příspěvky a FOMO je zkratka pro strach z toho, že vám někde něco uteče.)

15. GSCITC, Giant Social Computer in the Cloud. Obří sociální mozek v cloudu, ke kterému se připojují všichni intelektuální pracovníci, kdykoli zapnou telefon nebo počítač, a společně v něm tvoří budoucnost.

16. GRAPH GARBAGE, doslova smetí v grafu, nebo výstižněji: sociálně vyloučení. To nejhorší, co se vám na sociálních sítích (resp. v GSICT) může stát: nemít silné vazby na tu část sítě, která je podstatná pro vaše „obchodovatelné dovednosti“.

17. „Pokud se k hodnotným informacím dostáváte ještě začerstva v divokých výměnách názorů na Twitteru, jste napřed. Pokud ty samotné informace získáváte vytříděné, předžvýkané, zredigované a ověřené v Economistu, prohráli jste.“

18. Nejde pochopitelně o to informace jenom mít, jde o to dokázat díky informacím „vyhrávat male sázky”.

19. HUSTLE PORN. Rádoby povznášející kecy, které nesprávně zaměňují produktivitu s vyčerpáním. Často jsou plné masochistických obratů: teď to bude bolet, budeme žvýkat sklo atd. Kecy nebezpečné, měří se přece výsledky, ne utrpení. (Česky: hemžilství?)

19b. Oprava: Rao mě na Twitteru upozornil, že termín hustle porn převzal, nevymyslel. Měsíc před jeho newsletterem sousloví zpopularizoval Alexis Ohanian.

20. SUPERNOVAS. Supernovy jsou technologie a služby tak převratné, že lidstvu otevřou nedozírná nová území – a často při tom obchodně pohoří, protože tak rozsáhlé lány nemůže opanovat jediná firma. Příklady: Craigslist, Twitter, unixový shell, možná prý Wikipedie.

21. DAVOS PLANET vs. TRUMP PLANET. Dva způsoby přemýšlení o světě a globalizaci: volný pohyb kapitálu všeho druhu versus ochranářství. Protichůdné jsou jen zdánlivě, ve skutečnosti oba „vidí Zemi jako soukromou honitbu určenou k tomu, aby si v ní užívalo pár vyvolených“.

22. Třetí pohled je WSF PLANET, tedy levicový internacionalismus plus preference lokálních zdrojů. Ani tohle paradigma se Venkateshovi moc nezamlouvá a proti všem třem staví objevování světa čerstvýma očima s baťůžkem na zádech: LONELY PLANET.

23. Dlouho jsem nečetl tak chytlavou ódu na cestování, jako byla právě tahle kapitola.

24. GREY PILL. Z Matrixu znáte červenou pilulku, která vám zjeví Pravdu, a modrou pilulku, která vám dá na Pravdu zapomenout. Šedé pilulky vám pomáhají o Pravdě pochybovat, opustit vaši názorovou sektu, ať je jakákoliv, a jít si intelektuálně po svých.

25. Grey pill je ze všech pojmů z knihy nejchytlavější, protože vystihuje esenci kvalitního obsahu, ať už to jsou články, knihy nebo videa. Místo přesvědčování přesvědčených zasívání pochyb.

26. Greypillovat myslím umí Daniel Prokop, Saša Uhlová, daťáci z Rozhlasu, Scott Alexander, možná Contrapoints, určitě Venkatesh Rao.

27. A to je ostatně důvod, proč ho číst. Tedy především v případě, že se pohybujete v prostředí IT a technologických startupů a literatura o osobním rozvoji a managementu by vás snad i zajímala, kdyby obvykle nebyla tak neimaginativní, až tupá.

28. Pokud jste Venkateshe doteď neznali, Selected Newsletters, 2015–19 je prima úvod. Na rozdíl od tematicky úžeji vymezených knih, které jsem na Finmagu představil dřív, poslouží jako rozcestník po starších myšlenkách, které zároveň dál rozvíjí.

29. Pokud už Venkateshe čtete, pak si užijte každoroční plato šedých pilulí. Možné vedlejší účinky: nadšené používání pojmů a metafor, kterým porozumí jen nepočetní zasvěcení.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo