Kolik Čechů nespočítá jednoduchý příklad? Zkuste to taky

Petr Kučera | rubrika: Když se řekne | 25. 6. 2020 | 29 komentářů
Většinu toho, co vás v matematice učili, možná opravdu nepotřebujete. Úplné základy se ale vyplatí znát, jestli nechcete zbytečně přijít o peníze.
Kolik Čechů nespočítá jednoduchý příklad? Zkuste to taky

Zdroj: Shutterstock

Nemalá část dospělých v Česku je ideálním terčem pro prodejce nevýhodných finančních produktů. Nepoctivci se nemusí ani moc snažit. Ukázal to průzkum, který na zakázku ministerstva financí provedla společnost PPM Factum Research.

S jednoduchými početními příklady si lidé poradili hůř než při podobném průzkumu v letech 2015 a 2010. Jde přitom o úplné základy matematiky na úrovni druhého stupně základní školy.

První úlohu by dokonce měl zvládnout i mladší školák: Pět bratrů si rovným dílem rozdělí 1000 korun. Kolik získá každý z bratrů?

Jednoduchý příklad na dělení neumělo spočítat 13 procent dospělých, když zvolilo jinou odpověď než 200 korun (tisíc děleno pěti). Neuspěli především lidé, kteří žijí sami, osoby se základním vzděláním nebo lidé s velmi nízkou úrovní ekonomické zodpovědnosti.

Jenom polovina lidí si poradila s příkladem na jednoduché úročení. Tak schválně: Předpokládejme, že uložíte 1000 korun na spořicí účet s garantovanou úrokovou sazbou 2 % ročně. Na tomto účtu neprovedete žádné platby ani výběry. Jaký bude zůstatek na konci roku po připsání úroku? Nezohledňuje se daň ani poplatky.

Správná odpověď je 1020 korun. Základem je vědět, že procento je vlastně setina z celku. Nejdřív si tedy můžeme spočítat jedno procento (jednu setinu) z 1000 korun. To je 10 korun, dvě procenta jsou tedy 20 korun. A tento „výnos“ přičteme k vložené tisícovce.

Předchozí příklad byl problémem především pro ženy, lidi starší 60 let, osoby s nižším vzděláním, samostatně žijící občany, nezaměstnané či lidi s nejnižšími příjmy.

A jak byste si poradili s příkladem na složené úročení? Zadání je podobné: Uložíte 1000 korun na spořicí účet s garantovanou úrokovou sazbou 2 % ročně. Na tomto účtu neprovedete žádné platby ani výběry. Jaký bude zůstatek na konci pátého roku po připsání úroků? Nezohledňuje se daň ani poplatky.

Lidé si mohli vybrat ze čtyř odpovědí. Tu správnou – „více než 1100 korun“ – zvolilo 34 procent účastníků průzkumu. Největší část lidí – 37 procent – zvolila výsledek „(přesně) 1100 korun“. Skoro třetina se pak správnému výsledku ani nepřiblížila.

Odpovědi na příklad se složeným úročením. Zdroj: Ministerstvo financí

Proč dostaneme po pěti letech spoření víc než 1100 Kč, když jsme si přece v předchozím příkladu spočítali, že při 2% úročení získáme za rok přesně 20 Kč? Protože se úrok připisuje každý rok. Po prvním roce tak na účtu místo 1000 Kč máme už 1020 Kč, dál se nám tedy úročí vyšší částka než předtím – za druhý rok dostaneme na účet dvě procenta z 1020 Kč. A v dalších letech postupně ještě víc.

Ve zmíněném příkladu je ten rozdíl nakonec minimální (po pěti letech máme na účtu 1104 Kč), ale s vyšším počátečním vkladem – nebo vyšším ročním úrokem – výrazně roste. Vyzkoušet si to můžete v naší kalkulačce.

Složené a pásmové úročení

%
let

Další kalkulačky

Správnou odpověď zvolili především lidé s vysokoškolským vzděláním, osoby žijící v Praze, lidé z vícečetných domácností s dětmi a osoby s nejvyššími příjmy.

Pojďme na další příklad. Představte si, že investujete částku 3000 Kč. Dali byste za stejné období přednost výnosu 15 % z investované částky, nebo výnosu 300 Kč?

Ke správnému výsledku opět stačí vědět, jak se počítají procenta. Jedno procento – tedy jedna setina – z 3000 Kč je 30 Kč, takže deset procent bude 300 Kč. Ani nemusíme počítat, kolik přesně je patnáct procent (450 Kč), protože vidíme, že cokoliv nad těch deset procent už nám přinese víc než druhá varianta (300 Kč).

Odpovědi ohledně počítání výnosu. Zdroj: Ministerstvo financí

Správnou variantu – tedy 15 % z investované částky – v průzkumu zvolilo 61 procent lidí. Šlo hlavně o takzvané třicátníky, lidi s maturitou a vyšším vzděláním nebo osoby s nejvyššími příjmy.

Nejspíš čekáte, že poslední příklad bude nejnáročnější. No, zkusme to. Zadání podle ministerstva: Představte si, že pět bratrů dostane darem celkem 1000 Kč. Na svůj podíl rovným dílem musejí čekat jeden rok a inflace je na úrovni 2 %. Za rok si za tento svůj podíl budou moci koupit více, méně či stejně jako dnes?

Správně odpovědělo jenom 72 procent osob. Možná to bylo kvůli ne zcela srozumitelné druhé vědě v zadání, protože jinak není potřeba nic počítat. Stačí vědět, že inflace požírá úspory neboli snižuje hodnotu peněz. Když tedy mám 1000 Kč a roční inflace bude vyšší než nulová, můžu si pak za tu tisícovku koupit v zásadě méně než před rokem. Zjednodušeně: Při 2% inflaci přijdu za rok o 20 korun.

Další část průzkumu mimo jiné zkoumala, jak se Češi vyznají ve zkratkách RPSN, p.m. nebo p.a. O výsledcích jsme už psali:

Rady od ministerstva financí

Zdroj: Shutterstock
  • u úvěrů se zaměřte na ukazatel nákladovosti – RPSN (roční procentní sazbu nákladů)
  • u spořicích produktů porovnávejte výši úroků s poplatky, respektive veškerými náklady
  • u investic sledujte nejen výnos, ale i s nimi spojená rizika (tržní, úrokové, kreditní, měnové, politické riziko apod.) a míru likvidity (schopnost přeměnit investici na peníze)
  • u investic se nespoléhejte na výkonnost fondu v předešlých letech – nikdo vám nemůže zaručit výnosnost v dalším období
  • nepodléhejte slevám a výhodným nabídkám ani v obchodě, ani na finančním trhu – nikdo vám nedá nic zadarmo
  • pokud vám počty nejdou, najděte si nějakou kalkulačku na internetu,
  • nevěřte všemu, na co láká reklama – skutečné podmínky bývají často méně výhodné
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+85
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 6. 2020 7:55, Jana

Citace - Mirek / 25.06.2020 07:40

Lidé jsou stále hloupější a hloupější,proto zrušíme matematiku u maturit!!??!! Blbcům se lépe vládne,že !!


Tenhle základ je opravdu základ, většinou tak pátá šestá třída ZŠ, to nemá s maturitou nic společného.

Zobrazit celé vlákno

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 6. 2020 13:48, ishi

Plus navíc - matika u matury nezaručí kvalitu studenta!!! Mám dceru, co na matice "pohořela" (sice na Vš, ale to nehraje roli) a po roce zrovna kvůli ní skončila - dost ji to zdeptalo!!! Našla si podobný obor, co předtím studovala, jen bez matiky a studium dokončila s červeným diplomem - jako nejlepší z ročníku. Ted pracuje pro ADRA a pomáhá seniorům, samoživitelkám a co práce s kolegy odvedla v době korona krize ... . A jen pro matiku by takový člověk neměl mít titul?

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

31. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

Moneta Money Bank se rozhodla ukončit spolupráci s externími finančními zprostředkovateli. Webu Peníze.cz to potvrdila mluvčí banky Zuzana Filipová s tím, že Moneta chce soustředit... celý článek

Partners Financial Services