Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Adrenalin i romantické scenérie. To nabízí Špičák na Šumavě

Cestování

  6:53
Šumavský Špičák je v létě známý hlavně díky svému bikeparku, který patří k nejlepším u nás, tamní sedačková lanovka ovšem nevyváží návštěvníky jen za bikerským adrenalinem, ale také za rozhlednou s novými dalekohledy nebo usnadňuje pěší a cyklovýlety po Královském hvozdu.

My se na Špičák zpravidla nejvíc těšíme na tamní bikepark, protože jeho tratě jsou pestré, mají vysoký faktor zábavy, každoročně se vylepšují a jsou rok od roku přívětivější i pro běžné milovníky rozmanitých sjezdů, nejen pro ortodoxní sjezdaře, jako tomu bývalo kdysi. foto: Tomáš Rucký/SNOWtour.cz

Na Špičák můžete klidně vyrazit s celou rodinou, protože horská kola jsou v...
Kdo si na zdejších tratích není jistý v kramflecích, ať využije instruktora z...

V moderní půjčovně na Špičáku si můžete zapůjčit běžné horské kolo nebo elektrokolo a vydat se za šumavskými výhledy do okolních kopců. My si zapůjčili elektro enduro kolo a vydali se s ním nejprve lanovkou na vrchol Špičáku, abychom otestovali nové dalekohledy na tamní rozhledně. A musíme konstatovat, že dalekohledy stojí za vyzkoušení – rozhodně jsme nečekali, že se podíváme i na grilovačku chatařů v Hamrech. Od letoška je tedy vstup na rozhlednu zpoplatněn, kdo má ale jakoukoli jízdenku na lanovku, má vstup automaticky zdarma.

Špičák v kostce:

  • Vzdálenost z Prahy 2 hod
  • 1 jízda na lanovce dospělí (nahoru) 170 Kč
  • Celodenní jízdné na lanovku dospělí 630 Kč
  • Zapůjčení horského kola (1 den) 420 Kč
  • Zapůjčení sjezdového kola 1280 Kč
  • Zapůjčení sjezdového kola premium 1780 – 1950 Kč
  • Zapůjčení elektrokola 670 Kč
  • Provozní doba lanovky Každý den (od 15.6.)
  • Neděle-Čtvrtek 9:00 – 17:00, Pátek-Sobota 9:00 – 18:00
  • www.sumava.spicak.cz

Ze Špičáku jsme se dále vydali po asfaltovém sjezdu na Špičácké sedlo, a odtud asfaltovým výšlapem do kopce na vrchol Pancíře. Také na Pancíři můžete navštívit rozhlednu, rozhodně si tu ale nezapomeňte udělat takřka povinnou fotku v šumavských dveřích „We love Šumava“ – ideálně při západu slunce. 

Z Pancíře jsme sjeli lesní cestou pod historickou jednosedačkovou lanovkou na Hoffmanky a odtud jsme opět po zpevněné cestě sjeli na Belveder a výlet tak zakončili v Železnorudském pivovaru. Kdo není pivař, může se v Železné Rudě odměnit zmrzlinou v kavárně Charlotta, v Pohádkové cukrárně nebo v Cross Café v centru města.

Na Špičák můžete klidně vyrazit s celou rodinou, protože horská kola jsou v půjčovně k mání i v dětské velikosti, a pokud ratolesti neholdují cyklistice, můžete je zabavit na pískovišti, na letním tubingu nebo je můžete vzít na naučné stezky – Zajícovo stezku přes Čertovo jezero nebo delší Datlíkovo stezku přes Černé jezero. V obou případech se děti dozvídají zajímavé informace o přírodě a zvířátkách a vyplňují tajenku, za jejíž vyluštění jsou v areálu odměněni nálepkou. Arch k luštění vyzvednete na pokladně.

My se na Špičák zpravidla nejvíc těšíme na tamní bikepark, protože jeho tratě jsou pestré, mají vysoký faktor zábavy, každoročně se vylepšují a jsou rok od roku přívětivější i pro běžné milovníky rozmanitých sjezdů, nejen pro ortodoxní sjezdaře, jako tomu bývalo kdysi. Naší oblíbenou tratí je tu Black Friday, která je nejvíc vyhlazená a letošní novinkou je na ní stylový wallride. který je díky své dostatečné délce a příjemnému sklonu optimální na naučení. Celkově se tato trať dočkala i na dalších místech několika kosmetických změn, jako jsou třeba vyhlazenější a širší klopené zatáčky.

Pomaleji a pozvolněji klesá nejméně náročná trať Forest Virgine, na které mě baví její hravé úseky v kamenech a kořenech a sem tam se dá poskočit na nějakém jednoduchém dvojáčku.

My se na Špičák zpravidla nejvíc těšíme na tamní bikepark, protože jeho tratě...

Profíci tu uvítají černou trať Struggle, která už vyžaduje vyšší úroveň sjezdových schopností a ne nadarmo se na ní jezdí i Evropský pohár ve sjezdu (letos kvůli covidu-19 zrušen). Letošní návštěva mě opět utvrdila v přesvědčení, že špičácký bikepark nabízí možná ze všech českých bikeparků nejvíc překážek, lávek, dropů, dvojáků, lavic… Zkrátka je tu každoročně znát práce „holýma rukama“ a zatímco pro zkušeného bikera představuje bikepark kvalitní cvičiště, pro méně zkušeného jezdce jsou tratě příjemnou dovednostní výzvou.

Kdo si na zdejších tratích není jistý v kramflecích, ať využije instruktora z bikové školy Gravity Academy, která tu už funguje slušných 10 let. Instruktor, kterého si rezervujete dopředu buď přes e-mail nebo telefon vám pomůže zlepšit technické dovednosti a naučí vás jakoukoli překážku, na kterou si v bikeparku ukážete. Mě před lety v této bikové škole naučili správně se dívat do zatáčky a skákat „přespotočák“! 

Troufnu si také tvrdit, že rovněž špičácká půjčovna kol je nejlepší u nás, protože si tu můžete půjčit opravdu kvalitní prémiové modely sjezdových i endurových kol. „Osedlat“ si tak můžete i modely v hodnotě přes 150 tisíc korun, jako je například sjezdové kolo Kona Operator v karbonu na 29 palcových kolech. 

Už v zimě jsme psali o nové špičácké gastronomii, kterou tu můžete na Blažence nebo ve Skibaru ochutnat i v létě. Na Blažence si například můžete dát domácí lívance, masové dobroty z grilu, ovšem i takový grilovaný hermelín se tu servíruje ve stylu. Mně osobně tu těší, že se za svůj sportovní výkon můžu na terásce s výhledem odměnit mým oblíbeným Aperolem! 

Autor: