Střekov je bez starosty. A zůstane to tak až do příštích voleb

Napsal/a Robert Malecký 25. června 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Zastupitelstvo ústeckého městského obvodu Střekov ve středu odvolalo starostu Petra Vinše (Za lepší Střekov). V tajné volbě pro jeho odchod z funkce hlasovalo deset z patnácti zastupitelů, tři byli proti. Odvolání navrhlo opoziční hnutí PRO! Ústí, které do rady následně prosadilo svého zástupce. Obvod zůstane bez starosty, do voleb ho budou řídit místostarostové. 

Podle hnutí PRO! Ústí byla důvodem k odvolání Vinšova nekompetentnost v čele radnice a kontroverzní reprezentace střekovského obvodu.

„Podle zápisů z jednání rady víme, že na střekovské radnici panuje už dlouhodobě kritická situace. Starosta chrlí bláznivé nápady, pro které jeho koaliční partneři odmítají hlasovat, hrotí konflikty s úředníky, kteří ze zoufalství zvažují výpovědi, dělá ostudu Střekovu na sociálních sítích svými tanečky a znevažováním státních symbolů. Když jsme po něm na zastupitelstvu chtěli vysvětlení, tvrdil, že se všemi komunikuje profesionálně. To ale nakonec popudilo i jeho koaliční partnery a hlasování ukázalo, v kom je problém,“ uvedla Eva Outlá, starostka obvodu z minulého volebního období.

VYJÁDŘENÍ K ODVOLÁNÍ STŘEKOVSKÉHO STAROSTY>>Na nekompetentním starostovi Střekov ušetří dva milióny<<👉 Pouze tři…

Zveřejnil(a) PRO Ústí dne Čtvrtek 25. června 2020

Místo starosty zůstalo po středečním jednání neobsazené, čímž se do konce volebního období mají ušetřit zhruba dva milióny korun. Ty chce hnutí investovat do realizace dlouhodobě připraveného návrhu na úpravu Střekovského nábřeží. Do rady městského obvodu byl dovolen zastupitel PRO! Ústí Jakub Přibyl.

Exstarosta Vinš reagoval na odvolání krátkým postem na sociálních sítích. Pro HlídacíPes.org pak dodal, že by se rád do funkce starosty vrátil, nepočítá ale s tím, že by to bylo možné ještě v tomto volebním období.

„Jsem rád, že jsem dostal šanci ukázat lidem, jaký jsem a co všechno by šlo dělat jinak. Chápu, že každému se to nelíbilo,“ řekl s tím, že měl na svou práci většinové pozitivní ohlasy především od obyvatel Střekova.

Vinš připouští, že se mu nepodařilo získat důvěru zejména u ostatních politiků a střekovských zastupitelů. „Síla našeho mladého hnutí Za lepší Střekov není veliká, s tím jsem do funkce starosty šel. Věděl jsem, že to nebude jednoduché, snažil jsem se o kompromisy, někdy dost těžké, ale stále to nebylo dostatečné. Proto jsem byl odvolán,“ konstatuje Petr Vinš.

Překreslí se koaliční mapa?

Dění na Střekově přitom může mít širší souvislosti a předznamenat „překreslování“ koaličních map v dalších obvodech, či dokonce na „velké“ městské radnici.

Tam vládne hnutí ANO spolu dalšími menšími stranami a projekty. A dostalo se do ostrého sporu s koaličním partnerem Ústecké fórum občanů – UFO. Primátor Petr Nedvědický (ANO) se svými lidmi protlačil radou města návrh, aby si město vzalo miliardový úvěr na investice. Jenže přitom obešel svoji náměstkyni a bývalou primátorku Věru Nechybovou (UFO). Zástupci klubu UFO v radě pak pro miliardový úvěr nezvedli ruku.

Definitivně by o miliardovém úvěru mělo hlasovat čtvrteční městské zastupitelstvo, které rovněž ukáže, zda má ANO stále většinovou podporu pro svůj koaliční projekt. Podle informací HlídacíPes.org již několik týdnů probíhají kuloárová jednání, která mají primátorovi Nedvědickému zajistit chybějící hlasy. Vyloučeno není ani to, že hnutí UFO formálně vypoví koaliční smlouvu a Nedvědický bude dál vládnout menšinově, s ad hoc podporou pro jednotlivá hlasování zastupitelstva.


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

 

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)