Jak zvládat život ve finanční krizi? Konsolidujte, refinancujte a nebojte se požádat o pomoc

Jak zvládat život ve finanční krizi? Konsolidujte, refinancujte a nebojte se požádat o pomoc

Dostat se do tíživé finanční situace není nic složitého. Stačí jedna pozdě uhrazená nebo neustále odkládaná splátka, nenadálý výpadek příjmu nebo pandemie nebezpečného viru, a s ním související opatření, a problém je na světě. Nejvíce ohroženou skupinou jsou tradičně již samoživitelé, osoby v důchodovém věku, dlouhodobě nemocní, nezaměstnaní nebo třeba ti, kteří museli ze dne na den zavřít provozovnu a přišli tak o veškeré zdroje příjmu. Jak zvládat finanční krizi? Máme pro vás několik praktických tipů.

Pokud vám dluhy přerůstají přes hlavu, poraďte se s odborníkem na financePokud vám dluhy přerůstají přes hlavu, poraďte se s odborníkem na finance

Jak vyžít ze čtyř stovek na den?

Martina pracovala jako telefonní operátorka zákaznického centra známého prodejce nábytku. Jako samoživitelka si nikdy nemohla dovolit vše, po čem toužila. Musela se uskromnit a skromnosti učila také svou pětiletou dcerku. Když jí malá Pavlínka zůstala kvůli uzavřeným školkám a školám doma, musela opustit práci a o dcerku pečovat v domácím prostředí.

„Obě babičky bydlí daleko a ještě pracují, takže nebyla šance, aby mi malou pohlídaly. Zůstala jsem tak s Pavlínkou doma za 60 % platu (později zvýšeno na 80 % denního vyměřovacího základu – pozn. redakce). Otec posílá jen minimální alimenty a my tak musely vyžít zhruba ze čtyř stovek na den.

Protože jde o částku, se kterou v hlavním městě vyžije snad jen málokdo, situaci jsem byla nucena řešit půjčkou (tu, která mi nastavenými parametry nejvíce vyhovovala, jsem našla na portálu pujcky.cz), což pro mě znamená další dodatečné náklady a onu pomyslnou kouli u nohy, kterou s sebou budu vláčet několik dlouhých měsíců.

Obě se musíme maximálně uskromnit a doufat, že jednoho dne bude zase lépe,“ uzavírá své vyprávění Martina. Pokud máte podobnou zkušenost, trápí vás pokles nebo úplný výpadek příjmů, potýkáte se s finanční nestabilitou a tísní, máme pro vás několik rad, jak tohle náročné období překonat a nezbláznit se.

Snižte zbývající výdaje na minimum

Koronakrize donutila řadu z nás k tomu, abychom se maximálně uskromnili. Proto klesla poptávka po luxusním zboží i službách a lidé začali o penězích více přemýšlet. Zkuste to taky a každý výdaj důkladně zvažte. Začněte šetřit a pravidelně si sestavujte přehledy příjmů a výdajů. Ušetřit můžete třeba na nákupu potravin, ale i alkoholu nebo třeba tabákových výrobků. Dočasně můžete také omezit nakupování na internetu, resp. utrácení za věci, které až tak nepotřebujete. Pořízení nového mobilu, počítače či třeba televize můžete nechat na dobu, až se vše opět vrátí do starých kolejí.

Požádejte o odklad splátek

Nový zákon umožňuje spotřebitelům i podnikatelům odložit splácení úvěrů a hypoték u jakékoliv banky a nebankovního poskytovatele až na půl roku. Pokud jste se tedy kvůli koronaviru dostali do finanční tísně, v níž nejste schopni dostát svým závazkům (např. z důvodu na nemocenské, karantény, pobíráte ošetřovné apod.), požádejte svou banku nebo nebankovního poskytovatele o odložení splátek, což vám pomůže přečkat toto složité období.

Nechcete dluhy odkládat? Refinancujte je nebo konsolidujte

Máte více půjček a nevýhodných úvěrů? Pokud závazky nechcete řešit odkladem, můžete je konsolidovat, resp. sloučit do jednoho produktu. Pokud se s bankou domluvíte i na prodloužení doby splatnosti, měsíční splátka se vám tak sníží. Navíc můžete konsolidovat i kreditní karty či kontokorenty, na něž se odklad splátek nevztahuje. Pokud se blíží konec fixace vaší hypotéky, můžete získat výhodnější úrokovou sazbu a tím pádem i nižší splátky pomocí refinancování.

Nepůjde to bez půjčky? Hledejte tu nejvýhodnější

Pokud se neobejdete bez půjčky, důkladně tenhle krok zvažte. Neuvážená nebo špatně vybraná půjčka může vaši současnou situaci ještě více zkomplikovat. Proto je dobré si půjčovat pouze nezbytně nutný obnos finančních prostředků a to u známých a ověřených společností (jejich nabídku najdete třeba na webu coolpujcky.cz). Využijte nezávislých srovnávačů a online kalkulaček a při výběru dbejte nejen na hodnotu úroku, ale také výše RPSN.

Nebojte se říct si o pomoc

Máte tolik závazků, že nevíte, jak je všechny splatit? Rozhodně nečekejte, až za vámi přijde exekutor. Jakmile zjistíte, že vám teče do bot, vyhledejte pomoc. V první řadě kontaktujte věřitele a zkuste se domluvit na odkladu splátek nebo nově nastaveném splátkovém kalendáři. Pokud vám věřitelé nevyhoví, můžete požádat o pomoc neziskové organizace, které poradenství poskytují zdarma a ty organizace, které mají registraci u MPSV. Jestliže si nejste jistí, zda vám konkrétní instituce pomůže, neváhejte jí napsat e-mailový dotaz. V žádném případě ale své závazky neignorujte. Věřitelé na ně nezapomenou. Ba právě naopak!

Článek Jak zvládat život ve finanční krizi? Konsolidujte, refinancujte a nebojte se požádat o pomoc byl publikován 25. června 2020 v 00.00 v rubrice Půjčky. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...