Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Cestování

Představení Vinnetou I. ve westernovém městečku nebudou chybět pyrotechnické efekty

Zleva Jiří Zaťko jako Tuff Tuff, Daniel Pivoda Ondráček v roli Old Shatterhanda a Michal Bendář jako Vinnetou na zkoušce divadelního představení Vinnetou I. foto: ČTK

Boskovice (Blanensko) - Letošní premiérou Westernového městečka Boskovice na Blanensku bude představení Vinnetou I., jde o převedení stejnojmenného filmu z roku 1963 do divadelního představení. Lákadlem budou akční scény, pyrotechnické efekty a například i scéna, kdy lokomotiva najede do boční stěny Salonu, řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci jednatel městečka Luboš Procházka. Návštěvníci budou moci představení zhlédnout od poloviny července.
  12:56

Vinnetou I. je prvním z filmů o náčelníkovi Apačů, které byly natočeny podle románů německého spisovatele Karla Maye. Vinnetou se v příběhu seznamuje s mladým zeměměřičem, který přijíždí na Divoký západ, aby dohlédl na stavbu železnice. Později dostane přezdívku Old Shatterhand. Vinnetou spolu s ním pak čelí zlosynovi Santerovi.

S Toulavým batohem můžete vyhrát v cestovatelské soutěži

„Vinnetou je klasika, na těch románech jsme vyrůstali, četli jsme knížky pod peřinou, i já je takto četl. Jde o nádherný příběh. Mladší generace už Vinnetoua skoro nezná, rodiče jim ho ale prostřednictvím našeho představení mohou ukázat. Navíc ho uvidí naživo, to je přece jen něco jiného než v televizi,“ uvedl Procházka.

V přírodním amfiteátru městečka pro 450 diváků vyrůstala scéna pro představení několik měsíců. Tvoří ji přesné kopie budov z filmu, jednopatrový Salon, sídlo Apačů nebo nádraží městečka Roswell. Tvůrci kvůli představení nechali postavit například 60 metrů dlouhé kolejiště s tunelem, také funkční, třítunovou lokomotivu, kopii té historické. 

V přírodním amfiteátru Westernového městečka Boskovice na Blanensku vyrostla...
Jiří Zaťko jako Tuff Tuff na zkoušce divadelního představení Vinnetou I. 25....

Vzniklo i jezírko připomínající řeku Rio Pecos, zajímavostí je i devítimetrový vodopád. Do představení jsou zapojeni i jezdci na koních, diváci uvidí například přepadení Roswellu, kdy k nejaktraktivnějším bude patřit okamžik, kdy lokomotiva najede do boční zdi jednopatrového Salonu.

Boskovické westernové městečko je spolu se Šiklovým mlýnem největším zařízením prezentujícím v Česku Divoký západ, atrakcí jsou mimo jiné repliky tehdejších budov. Ročně ho navštíví desítky tisíc lidí.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...