Toaletní výzva. NASA hledá nejlepší kosmický záchod

Jak na velkou ve vesmíru? To není tak jednoduché, jak se zdá, stav beztíže významně komplikuje nejen samotný proces vylučování, ale také hygienu.

V roce 2024 pošle NASA v rámci mise Artemis na Měsíc první ženu a dalšího muže; do té doby chce toaletní problém vyřešit. Současné využívané řešení pro kosmonauty pochází někdy ze 70. let a je znatelně nedostačující.

NASA ve spolupráci s organizací HeroX by navíc chtěla, aby řešení fungovalo jak na palubě modulu ve vesmíru, tak na povrchu Měsíce, kde je přibližně šestina zemské gravitace.

Obrázek: Toaletní výzva. NASA hledá nejlepší kosmický záchod

Původní řešení při potřebě na malou ve vesmíru. Zdroj: NASA

Historie vylučování ve vesmíru

Právě nedostatek gravitace celý proces značně komplikuje. Vezměme si náš proces vylučování na Zemi: Ať už na malé, nebo na velké, obojí závisí na přirozené gravitaci. A teď si představte, jak by to při stejném designu toalety dopadlo ve vesmíru…

Řešení z misí Apollo je v podstatě gumová trubice připevněná k něčemu, co tekutinu skladuje; to slouží samozřejmě jen pro případ, že se astronaut potřebuje vymočit. V případě potřeby na velkou to bylo mnohem horší: Posádky měly k dispozici plastový pytel s lepivým okrajem, který se připevňoval na pozadí.

Nešlo o nic příjemného. Na to, aby pytel na zadku dobře držel, bylo ideální, aby ho přidržoval druhý astronaut; vzhledem k nulovému řešení zápachu si lze navíc představit, že vzniklý odér nevoněl zrovna po levanduli a šeříkách.

Obrázek: Toaletní výzva. NASA hledá nejlepší kosmický záchod

A takhle chodili astronauti při misích Apollo na velkou. Uf. Zdroj: NASA

Lepší zážitek na ISS

Na Mezinárodní vesmírné stanici, kde astronauti a kosmonauti žijí přeci jen daleko dlouhodoběji, jsou technologie výrazně lepší a praktičtější. Při malé potřebě je k dispozici zařízení podobné kelímku připevněného k hadičce, ve které je malý větráček. Ten dá vzniknout sání a tekutina se tak dostane pryč.

Při potřebě na velkou je tu v podstatě kombinace běžného a tureckého záchodu, přičemž i tady funguje větrák, aby vylučování skončilo tam, kde má. Díra je nicméně poměrně malá, takže je nutné dobře mířit.

Nyní má NASA připravený nový design, který se zároveň objeví v kosmické lodi Orion, která astronauty přenese na oběžnou dráhu Měsíce. Na samotný přistávací modul chce ale NASA jiné řešení; v něm bude astronauti nějakých 20 až 24 hodin (což je příliš dlouho na „vydržet to“). Na Měsíci poté stráví až týden, toalety tedy bude zcela nutná.

Obrázek: Toaletní výzva. NASA hledá nejlepší kosmický záchod

Toaleta na ISS (zde ještě mimo ISS). To už je lepší. Zdroj: NASA

NASA proto vyhlásila soutěž, které se může zúčastnit každý (viz zdroj HeroX na konci článku). Účastníci musí následovat předem dané specifikace NASA, toaleta musí sloužit pro muže i ženy, musí mít určitou velikost a váhu, nesmí být příliš energeticky náročná a nesmí být příliš hlasitá. Také nesmí trvat moc dlouho její použití nebo příprava na použití.

Soutěž pro veřejnost

Fascinující jsou také počty týkající se toho, kolik „odpadu“ musí toaleta být schopna přijmout. NASA očividně dělala dosti podrobné výpočty toaletních potřeb astronautů, a počítá i se zvracením, průjmem nebo krví (obzvláště v případě menstruačních potíží astronautek). Klíčová je také odolnost; v případě selhání toalety se nesmí odpad dostat nikam do kabiny.

Toaleta by tak na jedno použití měla být schopna bezproblémově vstřebat jeden litr jakékoliv tekutiny a 500 gramů výkalů.

Poněkud zábavné je, že soutěž má i variantu pro juniory pod 18 let.

Obrázek: Toaletní výzva. NASA hledá nejlepší kosmický záchod

Takhle vypadá jeden z konceptů budoucího lunárního modulu, tento od firmy Blue Origin Jeffa Bezose. Zdroj: Loren Grush, Twitter

Nejlepší design vyhraje peníze a výsledná toaleta se skutečně může objevit, po úpravách NASA, na palubě modulů. Výherce navíc dostane možnost prohlídnu Johnson Space Center v americkém Houstonu.

Kontrakt na přistání na Měsíci mají tři společnosti – SpaceX, Blue Origin a Dynetics, které mají představit návrhy modulu. Všechny tři společnosti obecně počítají s tím, že toaletní potřeby obstará NASA, SpaceX ovšem vlastní koncept toalety pro plavidlo Crew Dragon má.

Kvalitní toaletní zážitek není úplně hlavní priorita NASA, ale důležité to je. Když má astronaut pohodlí a klid, je jistější, že vše dopadne tak, jak má. A to je ve vesmíru nesmírně důležité.

Mimochodem, výzva se v angličtině jmenuje „Lunar Loo Challenge“. Nahrazuje tak výzvu z roku 2017 (z ní právě vzešla nová toaleta pro ISS), která se pro změnu nazývala „Space Poop Challenge“. Ehm.

Zdroj: HeroX, Verge

Obrázek: Je libo více monitorů vedle sebe? Philips E1 jsou cenově dostupné monitory s tenkými rámečky
Je libo více monitorů vedle sebe? Philips E1 jsou cenově dostupné monitory s tenkými rámečky
Obrázek: Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Obrázek: Nesmyslný boj proti elektromobilům: Čeští vandalové ničí nabíječky
Nesmyslný boj proti elektromobilům: Čeští vandalové ničí nabíječky
Obrázek: První člověk popsal, jak se žije s čipem Neuralink v mozku. Ovládání počítače je jako telekineze
První člověk popsal, jak se žije s čipem Neuralink v mozku. Ovládání počítače je jako telekineze
Obrázek: Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Obrázek: Recenze robotického vysavače TESLA RoboStar iQ700 s laserovou navigací: Čistá domácnost bez námahy?
85%
Recenze robotického vysavače TESLA RoboStar iQ700 s laserovou navigací: Čistá domácnost bez námahy?
Obrázek: Zažijte budoucnost už dnes: Nainstalujte si umělou inteligenci Gemini do telefonu s Androidem
Zažijte budoucnost už dnes: Nainstalujte si umělou inteligenci Gemini do telefonu s Androidem
Obrázek: Kde koupit Bitcoin v ČR? Návod na bezpečný nákup kryptoměn v roce 2024
Kde koupit Bitcoin v ČR? Návod na bezpečný nákup kryptoměn v roce 2024