Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Liverpool po třiceti letech slaví, devatenáctý titul Reds zpečetila výhra Chelsea nad Manchesterem City

Liverpool je po dlouhých třiceti letech znovu nejlepším týmem Anglie. Devatenáctý titul v historii Reds definitivně zajistila porážka Manchesteru City na hřišti Chelsea 1:2. Sedm kol před koncem soutěže mají svěřenci Jürgena Kloppa, kteří ve 31. kole Premier League rozstříleli 4:0 Crystal Place, před loňskými šampiony nedostižný náskok 23 bodů. Tomáš Souček z West Hamu si vstřelil vlastní gól a Tottenham zvítězil v londýnském derby 2:0. Poprvé po pauze vyhrál Arsenal, který porazil 2:0 Southampton.

Fanoušci Liverpoolu se radují z titulu
zdroj: Reuters autor: Phil Noble

"Je to neuvěřitelné. Víc, než jsem si kdy pomyslel, že se může stát," řekl stanici Sky Sports Klopp, jehož tým má po 31 kolech na kontě jedinou porážku.

"Já jsem na to 30 let nečekal. Jsem tady čtyři a půl roku, ale je to teda úspěch. Zvlášť po té tříměsíční pauze, kdy nikdo netušil, jestli budeme moct pokračovat," uvedl první německý trenér, který vyhrál anglický titul.

"Gratulujeme Liverpoolu ke skvělé sezoně. Pořád nás čeká ještě pět nebo šest týdnů a chceme ten odstup zmenšit," řekl trenér sesazeného mistra Pep Guardiola.

"Liverpool vyhrál (loni) Ligu mistrů a to jim dodalo sebevědomí. Hráli v každém zápase, jako by byl jejich poslední. U nás to tak zezačátku nebylo. Nesmíme zapomenout, že jsme v lize druzí, takže jsme pořád lepší než spousta jiných týmů," uvedl španělský kouč.

Jeho svěřenci mohli liverpoolskou radost ještě oddálit v případě vítězství, ale na Stamford Bridge od 36. minuty prohrávali.

Chelsea poslal do vedení parádní individuální akcí Christian Pulisic. Naději pro hosty vykřesal po přestávce Kevin De Bruyne, který se trefil krásně z trestného kopu.

V 78. minutě však brazilský záložník Fernandinho zahrál na brankové čáře rukou, byl vyloučen a jeho krajan Willian z penalty zařídil tři body pro Chelsea.

Radost hráčů Chelsea
zdroj: ČTK/PA autor: Julian Finney

Devatenáctým titulem se Liverpool přiblížil na dosah svému velkému rivalovi Manchesteru United, který je s 20 triumfy anglickým rekordmanem.

Kloppův tým si vynahradil zklamání z loňského ročníku Premier League, v němž zaostal za "Citizens" o jediný bod.

Německý kouč dovedl Reds k dalšímu velkému úspěch po loňském vítězství v Lize mistrů a navázal na dva bundesligové tituly s Dortmundem.

S takovým předstihem dosud nikdo titul v Premier League nezískal. Liverpool překonal dosavadní rekord Manchesteru United z roku 2001 a Manchesteru City z roku 2018  oba celky slavily trofej pět kol před koncem.

Liverpool si spravil chuť po nedělním bezbrankovém derby s Evertonem ve 23. minutě zápasu, kdy se ranou z 22 metrů z přímého volného kopu trefil Trent Alexander-Arnold.

Vedení Reds navýšil před poločasem po náběhu za obranu Muhammad Salah, se 17 brankami nejlepší střelec týmu.

V 55. minutě se pak ranou ze střední vzdálenosti prosadil Fabinho a o chvíli později se po Salahově přihrávce z poloviny hřiště trefil Sadio Mané.

United šli proti Sheffieldu do vedení v 7. minutě, kdy Martial tečoval prudký přízemní centr Marcuse Rashforda za záda hostujícího brankáře. Francouzský útočník přidal druhou branku těsně před poločasem po dalším míči do šestnáctky.

Hattrick dokonal Martial po přestávce, kdy využil rychlé narážečky s Rashfordem, a vyrovnal tak jeho bilanci v počtu ligových branek v sezoně.

West Ham i v druhém utkání po koronavirové přestávce utrpěl porážku 0:2 a stále více si komplikuje boj o záchranu.

V tabulce mají Kladiváři na 17. místě stejně bodů jako osmnáctý Bournemouth a předposlední Aston Villa.

Souček stejně jako v úvodním duelu po koronavirové pauze nechyběl v základní sestavě, ale premiérového gólu za West Ham se ani tentokrát nedočkal.

Pětadvacetiletý středopolař, který do Anglie zamířil v zimě na hostování s opcí ze Slavie, se naopak stal smolařem utkání.

Poté, co hosté přežili několik šancí a zásah videorozhodčího je uchránil od inkasované branky z kopačky Sona, Souček v 64. minutě vlastním gólem otevřel skóre.

Po rohovém kopu zřejmě viděl míč přes stínící hráče až na poslední chvíli a po nešťastném odrazu od nohy zamířil do branky svého týmu.

V 82. minutě přidal favorit pojistku, když sólo proměnil Harry Kane. Kapitán anglické reprezentace dal první gól po návratu po zranění a od konce prosince.

Tottenham po koronavirové pauze po úvodní remíze s Manchesterem United tentokrát získal všechny body.

Utkání Leicester - Brighton
zdroj: ČTK/PA

Arsenal, který po koronavirové přestávce prohrál s Manchesterem City a s Brightonem, mohl už v desáté minutě poslat do vedení kapitán Pierre-Emerick Aubameyang. Gabonský útočník však napálil břevno.

O deset minut později brankář Alex McCarthy hostům obrovskou chybou daroval gól, když nahrál přímo volnému Nketiahovi a jednadvacetiletý útočník s míčem snadno došel až za brankovou čáru.

Tři minuty před koncem přidal pojistku Arsenalu z dorážky střídající Joseph Willock. Dvacetiletý záložník oslavil první trefu v Premier League.

Těsně předtím dostal červenou kartu obránce Jack Stephens za podražení rozběhnutého Aubameyanga. Southampton zůstal na čtrnácté příčce.

Burnley s Matějem Vydrou tři dny po debaklu 0:5 na stadionu Manchesteru City doma zdolalo Watford 1:0. Utkání v 73. minutě rozhodl Jay Rodriguez hlavou.

Vydra, jenž nastoupil proti svému bývalému týmu v základní sestavě spolu s deseti Angličany, v úvodu trefil tyč.

Šestnáctý Watford potřetí za sebou nevyhrál a má jen bodový náskok na sestupové pásmo. Burnley poskočilo na jedenáctou příčku.

Klíčový moment utkání Leicesteru s Brightonem nastal už ve 14. minutě. Proti dánskému gólmanovi Kasperu Schmeichelovi kopal penaltu francouzský útočník Neal Maupay.

Hrdina sobotního zápasu s Arsenalem, ve kterém v nastavení rozhodl o vítězství, ale předchozí faul nepotrestal a Schmeichel nepříliš dobře umístěný míč lapil u pravé tyče.

Výhru na domácí půdě slavil Wolverhampton, který si poradil s Bournemouthem 1:0. Favorit utkání Wolverhampton otevřel skóre proti Bournemouthu v 60. minutě, po přihrávce Adamy Traorého se trefil Raúl Jiménez. Tito dva si tak mezi sebou nahráli na góly již v deseti případech, což je nejvíc z celé ligy. 

Everton se proti poslednímu týmu soutěže Norwichi dlouho nemohl prosadit. Podařilo se mu to až deset minut po přestávce, po rohovém kopu se hlavou trefil Michael Keane. 

Ke dvěma ligovým výhrám za sebou měl poprvé od 8. prosince loňského roku nakročeno Newcastle. Do vedení proti Aston Ville ho ranou z hranice velkého vápna poslal střídající Dwight Gayle v 68. minutě. O čtvrt hodiny později se však v dresu hostů prosadil Ahmed El Mohamádí a srovnal na konečných 1:1. 

Anglická fotbalová liga - 31. kolo:

Leicester - Brighton 0:0Tottenham - West Ham 2:0 (64. vlastní Souček, 82. Kane), Manchester United - Sheffield United 3:0 (7., 44. a 74. Martial), Newcastle - Aston Villa 1:1 (68. Gayle - 83. El Mohamádí), Norwich - Everton 0:1 (55. Keane), Wolverhampton - Bournemouth 1:0 (60. Jiménez), Liverpool - Crystal Palace 4:0 (23. Alexander-Arnold, 44. Salah, 55. Fabinho, 69. Mané), Burnley - Watford 1:0 (73. Rodriguez), Southampton - Arsenal 0:2 (20. Nketiah, 87. Willock), Chelsea - Manchester City 2:1 (36. Pulisic, 78. Willian z pen. - 55. De Bruyne).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články